Az olasz konyha remekeiből

Vágólapra másolva!
Gianni Annoni közel tíz éve él Magyarországon. Új könyve szakácskönyv és kulturális kalauz egyben, melyben megismerheted olyan finomságok elkészítésnek módját, mint a főtt, borsos kagyló, a kapribogyós-olívás lángos, az aszalt szilvás gnocchi vagy a sós, húsvéti torta.
Vágólapra másolva!

A könyv négy nagy fejezetre tagolódik, amelyek az évszakok alapján, valamint az évszakokhoz sorolt régiók és tartományok konyhaművészetén keresztül mutatják be Olaszország gasztronómiáját. A szerző az olasz konyha itthon is könnyen hozzáférhető alapanyagait szem előtt tartva állította össze a receptek gyűjteményét. A könyv az egyes tartományok legnépszerűbb fogásait hozza el a magyar konyhákba, az ételek közt könnyen elkészíthető előételek, különleges ínyencfalatok és desszertek egyaránt szerepelnek.

A gusztusos fényképekkel illusztrált kötet azonban nem pusztán receptgyűjtemény. A finomságok mellett egyenrangú szereplők az egyes olasz régiók természeti és kulturális sajátságait bemutató részek. Végre kiderül, hogy milánói makaróni nincs is, hogy miért főzzük parafa dugóval a polipot, és hogy mégis miért nem kövérek az olaszok, hogy melyik focimeccs vonzza a legtöbb nézőt Rómában, szóval azt, hogy hogyan, mennyire más módon élnek és étkeznek Olaszországban.
De ami a legfontosabb, a könyvből megtudhatjuk, hogyan lehet Magyarországon könnyedén elkészíteni az olasz ételeket.

Néhány igazi olasz recept ízelítőül a könyvből

Fiori di zucca fritti (Sült tökvirág)

Hozzávalók: 6 tökvirág, 100 g mozzarella, 50 g szardella, liszt, só, bors, olaj a sütéshez, élesztő

Távolítsuk el a tökvirág bibéjét, mossuk meg a virágokat és kelyhükbe bujtassunk bele egy-egy darab mozzarellát és szardellát. Egy mélyebb edényben készítsünk ruganyos állagú (palacsintatésztaszerű) szószt a lisztből, a vízből, a sóból és az élesztőből. Ebbe a masszába mártsuk bele a megtöltött tökvirágokat, majd egy kanál segítségével óvatosan emeljük ki, és süssük ki olajban. Helyezzük nedvszívó papírra, és tálaljuk azonnal, vagy tartsuk melegen tálalásig.