Szerelmes menü ínyenceknek

Vágólapra másolva!
Mivel lepjük meg kedvesünket a szerelmesek napján? Szakácsunk, Kaldeneker György Valentin-napi ajánlata: fésűskagyló fekete tésztával, francia citromos pite, fehércsokoládé-mousse és csokoládéfondü. Akár a hét minden napján megcsinálhatjuk belőle valamelyik finomságot!
Vágólapra másolva!

Fésűskagyló fekete tésztával

A fekete tészta nem más, mint a tintahal festékanyagával gyúrt tészta. Hasonlóan készül, mint a paradicsomos, spenótos, céklás vagy sárgarépás színes tészta. Természetesen ezt az ételt nemcsak fekete tésztából lehet elkészíteni.

Hozzávalók: friss fésűskagyló, 1 csomag kapor, bors, só, 25 dkg fekete tészta, 3 dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 csomag újhagyma, 1 dl száraz fehérbor, csípős paprika szósz, 1 evőkanál étkezési keményítő

A fésűskagyló húsát fűszerezzük durvára darált borssal, sóval és kaporral. Egy nagy serpenyőben forrósítsunk fel vajat, majd erős lángon a kagylóhús mindkét oldalát egy-egy percig süssük elő. Vegyük le a lángról, és szedjük ki a serpenyőből a kagylót.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


A serpenyőben maradt sütőzsiradékhoz adjunk egy-két gerezd összezúzott fokhagymát, pár szál karikára vágott újhagymát, kicsit fonnyasszuk meg , majd öntsük fel a fehérborral. Ízesítsük csípős paprikaszósszal, őrölt borssal és sóval. Hideg vízzel elkevert keményítővel kissé sűrítsük be. Tegyük vissza a mártásba a kagylóhúst, forraljuk pár percig.
A fekete tésztát forrásban lévő sós vízben főzzük készre, majd szűrjük le.

Tálaláskor egy húsvillára tekerjünk a kifőtt tésztából, majd húzzuk rá egy nagy tányérra, tetejére tegyünk pár darab kagylót, majd a mártással csorgassuk meg bőven.

Francia citromos pite

Hozzávalók: 3 tojás, 2 tojás fehérje, háromnegyed pohár cukor, 2 citrom reszelt héja, 0,5 pohár citromlé, negyed pohár narancslé, 1 adag omlós pite tészta
A pite tésztához: 2 pohár liszt, 150 g hideg vaj, 1 csipet só, 3 evőkanál hideg víz

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Tegyük a lisztet és a sót egy tálba, majd szeleteljük bele a jéghideg vajat. Kezünkkel morzsoljuk össze. Öntsük hozzá a vizet és gyúrjunk belőle közepes keménységű tésztát. Tegyük hűtőbe pihenni pár órára.

Tegyük a tojásokat és fehérjét egy keverőtálba, adjuk hozzá a cukrot, majd elektromos habverővel magas fokozaton keverjük 4 percig. Szórjuk bele a lereszelt citromhéjat, citrom- és narancslevet.
Egy liszttel megszórt deszkán nyújtsuk ki a pitetésztát, körülbelül 3-4 milliméter vastagságúra (nem kell az összes tészta, amit begyúrtunk, csak kb. a fele. A maradék tésztát le lehet fagyasztani más alkalomra, felhasználás előtt olvasszuk ki és gyúrjuk át). Béleljünk ki vele egy kivajazott és liszttel megszórt, közepes méretű, peremes kerek sütőformát. Öntsük a tojásos keveréket a kibélelt formába, majd előmelegített sütőben 180 fokon süssük 25-30 percig.
Ha kissé kihűlt, szeleteljük fel és porcukorral szórjuk meg.