Ribizlis-habos focaccia

Vágólapra másolva!
Kaldeneker György szakács hétről hétre finomságokat ajánl oldalainkon. Ma az egyik legfinomabb nyári gyümölccsel készült süti receptjét mutatja be.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók a tésztához: 2 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 250 g liszt, 4 evőkanál étolaj, 1 csipetnyi só
Töltelékhez: 300 g ribizli, 150 g cukor, 4 db tojás fehérje

Az élesztőt morzsoljuk bele egy kis tálkába, öntsünk rá pár kanál langyos vizet és adjuk hozzá a cukrot. Keverjük össze és várjuk meg, míg a kovász kelni kezd.
Egy keverő edénybe szitáljuk a lisztet, kanalazzuk bele az olajat és ízesítsük egy csipetnyi sóval. Öntsük bele a kovászt, és dagasztógéppel kezdjük el keverni. Annyi vizet adjunk hozzá, hogy kenyértészta sűrűségűvé tudjuk dagasztani. Tegyük langyos helyre és várjuk meg, míg kétszeresére dagad.

Míg a tészta kel, készítsük el a tölteléket. 130 g cukrot tegyünk egy kis lábasba, öntsünk rá fél liter vizet, és addig főzzük, míg mézsűrűségűre nem sűrűsödik. Ha elkészült, vegyük le a tűzről, vigyázzunk, ha nagyon kihűl, megszilárdulhat.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Egy keverőtálba tegyük a tojások fehérjét, adjuk hozzá a maradék cukrot, majd elektromos habverővel verjük kemény habbá. Ha már nagyon kemény, csorgassuk bele a cukorszirupot, és még további 2-3 percig verjük.
A megkelt tésztát borítsuk lisztezett deszkára, nyújtsuk ki egy centi vastagságúra. Kivajazott és liszttel megszórt 40x20 centiméter átmérőjű tepsibe borítsuk, jól igazgassuk el a széleit. Szórjuk rá a megmosott ribizli szemeket, majd az egészet vonjuk be a cukros tojásfehérjével.
Előmelegített sütőben 140-150 fokon süssük 35-40 percig. Ha kissé kihűlt, szeleteljük fel.

Az egész tepsi kalóriaértéke: 1166 Kcal