Erdélyi finomságok

Vágólapra másolva!
Nemrég került a könyvesboltok polcára az Ízes Erdély című kötetet, melyben autentikus gasztronómiai leírásokat olvashatunk, és a legjobb és legrégebbi erdélyi recepteket is megtaláljuk. Az ételeknek - kalotaszegi savanyúleves, göngyölt puliszka, vinetta, zakuszka - már csak az olvasgatása is kedvet csinál egy igazi székelyföldi ízvadászathoz.
Vágólapra másolva!

Kalotaszegi savanyúleves

Hozzávalók 20 személyre: 1,5 kg disznóhús, 6 liter víz, 1/2 kg sárgarépa, 1/4 kg petrezselyem, 1 liter tejföl, 2 evőkanál liszt, 4 evőkanál ecet, só, őrölt fekete bors

A húst hideg vízben feltesszük főni. Miután félig megpuhult, tegyük bele a zöldségeket. Amikor megfőtt, szedjük ki belőle a húst, és szűrjük át. A levet tegyük vissza a tűzre, habarjuk be tejföllel és liszttel, tegyük bele az ecetet és a felszeletelt húst. Kalotaszentkirályon ezt főzik az esküvők másnapján és halotti torkor is.

Elkészítési idő: 65 perc
Egy adag: 1003 kJ/239 kcal

Szabógallér leves

Hozzávalók 5 személyre: 1 tojás, 20-25 dkg liszt, 15 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 1 kávéskanál őrölt pirospaprika, 3 evőkanál búzadara, só, zeller, zöldpetrezselyem, lestyán

Forrás: Magyar Konyha


A tojásból leveles tésztát gyúrunk és kinyújtjuk. A szalonnát daraboljuk, kisütjük. Ebben a zsírban halványpirosra pirítjuk az apróra vágott hagymát, beletesszük a darát és a pirospaprikát. A kinyújtott tésztát ezzel a masszával ujjnyi vastagságúra megkenjük, kétszer ráhajtjuk a tésztát és a hajtások mellett lenyomkodjuk. Derelyevágóval elvágjuk, a csíkokat pedig háromszög alakúra formázzuk. Két liter forrásban lévő vízbe sót, lestyánt és zellerlevelet teszünk, belefőzzük a tésztát, majd petrezselyemzölddel megszórjuk.

Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 1047 kJ/249 kJ

Forrás: Magyar KonyhaGöngyölt puliszka

Hozzávalók 5 személyre: 1/2 kg kukoricaliszt, 1 liter víz, 20 dkg juhtúró, kevés só, 20 dkg szalonna, 3 fej lilahagyma

A puliszkát félkeményre főzzük, tiszta ruhára terítjük, elsimítjuk, rászórjuk a juhtúrót és felgöngyöljük, mint a rétestésztát. A szalonnát kakastaréj formára vágjuk, ropogósra sütjük, a puliszkára tesszük, és lilahagymával tálaljuk.

Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag: 2378 kJ/566 kcal

Máréfalvi tejfölös lepény

Hozzávalók: 1 kg liszt, 0,5 liter tej, 1 tojás, 1,5 dkg cukor, csipet só, 2 cl olaj
A masszához: 20 kg tehéntúró, 1 dl tejföl, 1 tojás sárgája, 1 evőkanál cukor, citromhéj, vaníliáscukor, 1 tojásfehérje

A máréfalvi tejfölös lepény Erdély-szerte híres eledel. Keresztelő, esküvő, temetés nem múlhat el sütése nélkül. Ilonka Róza és eladósorban lévő lányai Zsuzsa, Erzsike és Piroska úgy készítik, mint a kenyértésztát - akkor jó, ha leválik a kezükről. Másfél órán át állni hagyják - ezalatt befűtik a kemencét -, majd kis cipókra kiszaggatják, és azt is állni hagyják néhány percig. A kemencébe vetés előtt lapító nagyságúra kinyújtják, az összekevert túrós masszát rákenik, majd ropogósra sütik. Csak törni szabad, tartja a mondás, mert ha vágják, összedől a kemence.

Forrás: Magyar Konyha


Elkészítési idő: 55 perc
Egy adag: 2407 kJ/573 kcal