Tepsiben sült aranykeszeg lóbabbal

Vágólapra másolva!
Kaldeneker György szakács hétről hétre finomságokat ajánl oldalainkon. A mai napon egy halétel receptjét mutatja be.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók 3 személyre: 3 db arany keszeg, 5-6 gerezd fokhagyma, 6-8 db kisebb méretű paradicsom, 4-5 evőkanál olívaolaj, őrült feketebors, pár ág friss fűszer (petrezselyem, zellerlevél), só, halfűszerkeverék

A halak hasát vágjuk fel, szedjük ki a belét, majd többször ismételve hideg vízben mossuk meg. Tegyük szűrőedénybe, és várjuk meg, míg jól lecsepeg. Papír kéztörlővel töröljük szárazra. Dörzsöljük be kívül-belül sóval, fokhagymával, őrölt borssal és halfűszerkeverékkel. Tegyük egy tepsibe, csorgassuk meg olívaolajjal, szórjuk a tetejére a fokhagymát, a félbevágott paradicsomokat és a széttépkedett fűszernövényleveleket. Előmelegített sütőben 150 fokon süssük legalább 40-45 percig.

Forrás: Kaldeneker György receptjei

A keszegek sütés előtt



Ha elkészült, tálaljuk nagy tányérra, körítsük párolt, csíkokra metélt lóbabbal és sült paradicsommal. Fogyasztás előtt egy kanál segítségével könnyedén húzzuk le a bőrét.

Forrás: Kaldeneker György receptjei

Sült keszegek tálalva



Párolt lóbab

A hosszú és széles zöldhüvelyű babot mossuk meg jól. Vágjuk 5-6 centis darabokra. Minden darabot metéljünk csíkokra. Forrásban lévő sós vízben főzzük 3 percig. Szűrőkanállal szedjük ki, csorgassuk meg olvasztott vajjal, és ezzel körítsük a megsütött halat. (A friss babot pótolhatjuk zöld hüvelyű úgynevezett francia zöldbabbal is.)