Kapros fogasfilé

Vágólapra másolva!
Finom és egészséges fogás a fogas, a kapor és a citrom pikáns ízt ad neki, a petrezselymes krumpli pedig mindenki kedvence!
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
40 dkg fogasfilé, 60 dkg újburgonya, fél citrom lereszelt héja és leve, 1 csokor friss kapor, 1 csokor friss petrezselyemzöld, 4 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál halfűszer- keverék, 6 dkg vaj, só, darált bors

Elkészítése:
Csorgassuk meg két evőkanálnyi olívaolajjal a halszeleteket, hintsük meg sóval és a halfűszer keverékkel, majd daráljunk rá borsot.

Szórjuk meg a reszelt citromhéjjal, vágjuk apróra a kaprot, és dörzsöljük be vele a halhúst, utána tegyük hűtőbe pár órára.

A párolt burgonyához uborkagyalun szeleteljük le vékonyra a meghámozott burgonyákat. Tegyük egy lábasba, adjuk hozzá a vajat, az összevágott petrezselyem zöldjét, ízesítsük sóval, majd öntsünk alá másfél deci vizet, és lassú lángon lefedve pároljuk 10-12 percen keresztül.

Ha már forr, párszor óvatosan keverjük meg fakanállal.

Egy nagy serpenyőben forrósítsunk fel két evőkanálnyi olívaolajat, tegyük bele a befűszerezett halszeleteket, majd közepes lángon mindkét oldalát süssük két-két percig. Ha elkészült, tálalásig szedjük ki egy tányérra.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Csorgassuk a halsütő serpenyőbe a citromlevet, adhatunk hozzá két diónyi vajat - ettől selymesebb és finomabb lesz a mártás -, majd forraljuk jól össze.

Tálaláskor kanalazzunk a petrezselymes párolt burgonyából egy nagy tányérra, mellé helyezzük a megsült halszeletet, tetejére csorgassunk a citromos-vajas szószból.

Vékonyra legyalult jégretekből készített salátát kínálhatunk hozzá.