Nem kell mindig krumpli

Vágólapra másolva!
A bioboltokban és a nagyobb élelmiszerüzletek bio-részlegén egymás után sorakoznak a polcokon az egzotikus nevekkel felcímkézett műanyag vagy papírzacskók: amaránt, bulgur, hajdina... A reformkonyhát jól ismerők persze tisztában vannak ezen ősi gabonafélék számos áldásos hatásával - és elkészítési módjával egyaránt - így most elsősorban azokhoz szólunk, akik homlokráncolva állnak a boltban, kezükben egy zacskó, rizsszerű bio-izével. Bemutatjuk a rizst és a burgonyát kiváltó reform-köreteket - nem csak körtként.
Vágólapra másolva!

Az amaránt ősrégi gabona: termesztése 5-6000 évre nyúlik vissza - onnan származik, ahonnan a kukorica, a burgonya, a paprika, paradicsom és a bab, vagyis Amerikából.

Amerika felfedezése előtt, az ott élő népek számára alapvető táplálékforrás volt a kukoricával és a babbal együtt. Az aztékok, a mayák, az inkák és más elő-kolumbiai népek is termesztették, zöld növényként és szemes terményként egyaránt fogyasztották. Az amarántmag őrleményét sütemények, kekszek, lepényfélék és kenyér készítéséhez egyaránt felhasználták.

Napjainkban liszt és puffasztott formájában fogyasztják. Termesztési igényeit maximálisan kielégíti az európai klíma, és igen ellenállónak tűnik a gabonaféléket veszélyeztető kártevőkkel szemben, így akár bio módon termeszthető.

Egészséges, mert...

A különböző amarántfajták magjainak átlagos fehérje-, zsír-, rost- és ásványianyag-, valamint az esszenciális aminosavak közül a lizintartalma - izomépítésben és regenerációban szerepet játszó aminosav - nagyobb, míg a szénhidráttartalma kisebb a hagyományos gabonaféléknél. Az is bizonyított, hogy az amarántmag lisztje a búzalisztnél kétszer-háromszor több lizint, ötször több vasat, hétszer több kalciumot, négyszer több cinket tartalmaz, s nagy a magnéziumtartalma is. Zsírtartalma az emberi szervezet számára előnyös telítetlen zsírsavakban gazadag.

Sülve-főve

Az amarántmag fő szénhidrátkomponense a gabonafélékhez hasonlóan a keményítő, így alkalmas a kenyérsütésre. Az őrölt magot a búzaliszthez keverve 1:3 arányban jó minőségű, kissé sötétebb színű, laza, kellemes ízű kenyéret süthetünk. Ugyancsak felhasználható teasütemények, kekszek, piskóta alapú termékek és pudingfélék készítéséhez. Az amaránt-őrleménnyel készített ételek és termékek fehérje-, élelmirost- és ásványianyag tartalma mindig nagyobb, mint a kizárólag búzalisztből készített termékeké.


Amarántkása

Hozzávalók:egy mélytányérnyi - körülbelül 3 dl - amaránt, tej, fahéj, aszalt vagy friss gyümölcs, barnacukor

Elkészítése:
A tálat teletöltjük pattogatott amarántmaggal. Annyi forró vizet öntünk hozzá, hogy sűrű legyen és épp csak átnedvesedjen - fél kanál vajat vagy margarint is tehetünk bele, hogy táplálóbb legyen - majd pár percig állni hagyjuk.

Tejjel pépsűrűségűre hígítjuk, megcukrozzuk,apróra vágott aszalt gyümölccsel és fahéjjal gazdagíthatjuk.

Amarántpalacsinta

Hozzávalók:2,5 csésze amaránt, 1 csésze búzaliszt, 1 csomag sütőpor, 2,5 tojás, 2 csésze szója, rizs vagy dió tej.

Elkészítése: Egy közepes méretű tálba keverjük össze az amarántot, a lisztet, a tojást, és a sütőport. Öntsük hozzá a tejet és kanállal jól keverjük