Vargányás rizottó

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 30 dkg rizottórizs, 1,2 liter zöldség alapleves (kockából is lehet), 8 dkg vaj, 20 dkg vargányagomba, só, darált bors, parmezán sajt

Elkészítése:
Egy nagy lábasba hevítsünk fel egy evőkanálnyi vajat, tegyük bele az apróra vágott vöröshagymát és a fokhagymát, majd pároljuk pár percig.

Tegyük hozzá a rizottórizst, és az alapleves egyharmadát, majd állandó kevergetés mellett, kis lángon kezdjük el főzni. Amikor elfőtte a levét, adjunk hozzá mindig egy keveset az alaplevesből. Kóstoljuk meg a rizsszemeket, és ha még nem elég puhák, a leírt mennyiségű folyadék mellett kevés vizet is adhatunk hozzá.

Míg a rizs puhul a lábasban, mossuk meg a gombákat, majd szeleteljük fel őket. Forrósítsunk fel egy evőkanálnyi vajat egy nagy serpenyőben, tegyük bele a felszeletelt gombákat, fűszerezzük darált borssal és kevés sóval, majd erős lángon pirítsuk pár percig.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


A megpuhult rizottónak főzelékszerűen híg állagúnak kell lennie - ha szükséges az elfőtt levet vízzel pótoljuk.

Vegyük le a tűzről az elkészült rizottót, majd vágjuk a tetejére a megmaradt vajat. Várjuk meg míg a forró rizsen elolvad, majd tegyük rá a megsütött gombaszeleteket. Óvatosan keverjük össze, és tálaljuk leveses tányérokba. Tetejére forgácsoljunk parmezán sajtot.