Organikus szépség

Vágólapra másolva!
Egyre többet lehet hallani az egészséges életmód híveitől arról, hogy a bio- öko- és organikus termékek nemcsak belsőleg tesznek jót: az arcunkat, testünket is érdemesebb biokozmetikumokkal ápolni. Valóban megéri kifizetni a magasabb árat egy-egy arckrémért, vagy csak egy újabb felesleges divathóbortról van szó?
Vágólapra másolva!

A 28 éves Liza arcszépítő programja egyáltalán nem úgy néz ki, mint amit a reklámokban látunk: az arckrém nála nem kap központi helyet a fürdőszobapolcon, és miután rásimította a krémet a bőrére, nem indul el boldogan ugrálva a napsütésbe. Ehelyett minden kencéjét egy külön erre a célra szánt, zárható polcon tartja - a hűtőszekrényben. A kedvenc arctisztítói és krémei inkább emlékeztetnek (mind szagra, mind állagra) valamilyen zöldségpürére vagy boszorkányos kulimászra, mint szépségápolási cikkekre. Liza ugyanis a biokozmetikumok elkötelezett híve.

"Abszolút tudatos döntés volt, hogy az egyszerű, boltban kapható arckrémekről áttérjek a speciális biokozmetikuomkra" - mondja. "Az első használat után éreztem, hogy sokkal jobb a bőrömnek, nem érzékeny annyira, nem feszül, és sminkelni is sokkal jobban lehet. Ráadásul, a lelkemet is megnyugtathattam azzal, hogy ezeket a termékeket nem tesztelték állatokon, és nincsenek benne káros vegyi anyagok."

Hiányos szakmai követelmények

A bio- öko- és egyéb natúr ételeknél szerencsére egyre szigorúbbak a szabályok, és a termelőknek komoly követelményeket kell teljesítenie, hogy megfeleljenek ezeknek az előírásoknak - máshogy ugyanis nem lehet megszerezni a tanúsítványt.

A biokozmetikumokban ugyanakkor nehéz megbízni, mert a szabályozási rendszer még gyerekcipőben jár: szinte mindenre rá lehet biggyeszteni a "natúr" vagy az "organikus" jelzőt, amelyben már van egy-két természetes anyag - még akkor is, ha egyébként rengeteg olyan kemikália van benne, ami kifejezetten káros lehet a bőrünkre.

Az Egyesült Államokban a Soil Association adja ki azt a tanúsítványt, amely a biokozmetikumokra kerülhet, Németországban pedig jogszabály biztosítja, hogy az organikus kozmetikumokban tényleg csak olyan anyagok legyenek, amelyeket bárki szívesen ken a bőrére. Magyarországon, sajnos, még nem született erre vonatkozó határozat - itthon keressük a BDIH vagy az ECOCERT minősítéssel ellátott kozmetikumokat.

A német és az amerikai szabályozás szerint biokozmetikum minősítést csak az a termék kaphat, amely csak növényi eredetű összetevőket tartalmaz - ezek pedig, lehetőség szerint, biogazdaságból származnak -, nincs benne ásványi eredetű zsiradék, tartósítószer, színezék és illatanyag - ez utóbbi három okozza ugyanis a legtöbb allergiát. A gyártó cégek nem tesztelhetik termékeiket állatokon, és a csomagoláson mindenki számára érthetően, jól látható helyen fel kell tüntetni a termékek összetevőit. Ráadásul, a termék csomagolásának is olyannak kell lennie, amely minél kevésbé szennyezi a környezetet.

Forrás: [origo]


Szebbek leszünk a biokozmetikumoktól?

Kardos Csilla kozmetikus szerint a biokozmetikumoké a jövő - ezekben a termékekben ugyanis csak természetes anyagok vannak, nincs bennük tartósítószer vagy illatanyag, így azoknak is megfelelő lehet, akik allergiásak a különböző színezékekre, parfümanyagokra.

Az elmúlt években egyre többet hallani azokról a vegyi anyagokról, amelyeket a különböző szépségápolási szerekbe kevernek, és amelyek komolyan veszélyeztethetik az egészségünket. A bőr sejtein keresztül ezek az anyagok behatolhatnak a véráramba, és tulajdonképpen bárhová eljuthatnak a szervezetünkbe. Ráadásul, mivel manapság talán nincs is olyan ember, aki csak egyetlen kozmetikai terméket használna - gondoljunk csak egy reggeli készülődésre: tusfürdő, arctisztító, testápoló, arckrém, dezodor... egy átlagos nő naponta húsz különböző terméket is magukra ken, amelyek káros hatásai gyakran összeadódnak.

A számos vegyi anyag kikezdheti a bőr védekező képességét, hiperérzékennyé és allergiássá teheti - az egyszerű viszketés vagy a bőrszárazság pedig csak a kezdőlépés: egyre többen szenvednek ugyanis ekcémától, pszoriázistól, vagy más, komolyabb bőrbetegségtől.

De gyakran nem csak azért választ valaki biokozmetikumokat, mert azoktól egészségesebb lesz a bőr - az organikus termékek használói legtöbbször azt tapasztalják, a természetes anyagok egyszerűen jobban működnek, kedvezőbb hatással vannak a bőrükre, mint az átlagos, vegyi anyagokkal telenyomott krémek.