Nő a nőnek ellensége

Vágólapra másolva!
A legtöbben azt mondják, két nő között nem létezik igazi barátság, mert mindig riválisként tekintenek majd egymásra, egy angol cikk pedig állítja, hogy az anya-lánya, nővér-húg, főnöknő és beosztott, szingli és férjezett nők közötti állandó harc is borítékolható. Az elméletnek a magyar szakemberek szerint is van alapja, viszont azt mondják: egészséges önértékeléssel kezelhető.
Vágólapra másolva!

Olga és Ivett a legjobb testvérek voltak egészen fiatal felnőtt korukig. Addig ugyanis egészen másképp alakult az életük: Olga tanárnő lett, Ivett pedig biológusként évekig külföldön kutatott, ösztöndíjjal. Amikor azonban végleg hazaköltözött, olyan harc kezdődött kettejük között, amit korábban el sem tudtak képzelni.

"Azzal kezdődött az egész, hogy a családi ebédeket mindig a nővérem pasijának az időbeosztásához igazítottuk. Ezt egy darabig nem tettem szóvá, de egy idő után elkezdett nagyon idegesíteni. Amikor egyik alkalommal szóltam neki emiatt, előtörtek belőle a múltbeli sérelmek, és minden apróságot a fejemhez vágott" - meséli Ivett, aki még azt is hozzátette: kisebbik gyerekként mindig mindenből azt kapta, ami a nővérének már nem kellett.

"Nekem soha nem volt vadiúj ruhám, mindig az ő levetett holmijait kaptam meg. Év elején nem volt az az élményem, hogy a frissen nyomtatott tankönyv illatát élvezhettem, mert a nővérem könyveit használtam. És sorolhatnám a végtelenségig."

Karafiáth Orsolya költőnő húga, Metta azt meséli, hogy valószínűleg éppen az eltérő életút az oka annak, hogy közte és nővére között nincs semmiféle viszály. "Mivel nekem soha nem voltak irodalmi ambícióim, soha nem voltam féltékeny a nővéremre. Sőt, büszke vagyok rá, és örülök, hogy ő ilyen."

A szülő is tehet róla

A versenyhelyzetek kialakulásában sokszor a szülők a leginkább hibásak: ha egy családba két lány születik, a szülők gyakran hasonlítják a kisebb testvért a nővéréhez. Shere Hite, egy Németországban élő amerikai szexuálpszichológus és feminista Daily Mailben megjelent cikke szerint sokszor ez a kiváltó oka a lánytestvérek felnőttkori rivalizálásának.

Ráadásul kamaszkorban a szülők sokkal rövidebb pórázon tartják a lányokat: nem engedik őket bulizni, idejében haza kell érniük. A szülői féltés miatt sokszor sokkal inkább a lakásba vannak zárva, mint a fiúk, így természetes, hogy több alkalmat és ürügyet találnak arra, hogy egymással civakodjanak.

A szakember szerint általában az a jellemző, hogy amikor a lánytestvérek elkerülnek a szülői házból, sokkal közelebb kerülnek egymáshoz érzelmileg, talán éppen azért, mert nincsenek összezárva. És ugyanez igaz az anya-lány kapcsolatokra is.

Hogy néz ki a hajad?

A Hite által végzett kutatásban a lányok arról számoltak be, hogy az első dolog, amit édesanyjuk kifogásolt rajtuk, az a hajuk volt. De vajon miért a hajviselet az elsődleges konfliktusforrás anya és lánya között? A szexuálpszichológus szerint ennek az az oka, hogy amikor a kislányok elkezdenek járni, és már nem dajkálja őket az édesanyjuk, sokkal kevesebb testi kontaktus van köztük, mint korábban. Tehát körülbelül ötéves koruktól kezdve a lányok akkor kapnak cirógatást, ölelést, amikor az anyjuk a hajukat fésüli, fonogatja. A haj következésképp kulcsfontosságú jelképe lesz az anya-lánya kapcsolatnak.

"Ameddig csak lehet, a nők megpróbálják megmondani, hogy milyen legyen a lányuk haja. Talán éppen azért, mert ezáltal úgy érzik, ők irányítanak. De amikor a lány elkezd kamaszodni, és olyan frizurát kezd hordani, ami neki tetszik, és az édesanyának nem, ez annak a jelképe, hogy már nincs rá akkora hatással, mint korábban" - írja Hite a tanulmányában.

Forrás: [origo]

A csodálatos Cruz nővérek végre egy projektben: a Mango felkérésére közös őszi-téli kollekciót terveztek



Anya, nem barátnő

C. Molnár Emma pszichoterapeuta, A nő ezer arca programok vezetője szerint azonban ennél sokkal többször van szó, hiszen az intim szavak ugyanolyan fontosak, mint a testi érintés. Ilyen intim körülmények között váltott szavak a csecsemőkori gügyögés és később az intim összebújás.

"Amikor a szavak intimitása csökken, veszteség érzése fogja el az anyát és a lányt is. Ez többnyire egybeesik a nemi érés, a leválás periódusával" - mondja a szakember.

A pszichoterapeuta egy felmérést is említ, amelynek az volt az eredménye, hogy akkor mondja valaki, hogy jó a kapcsolata egy másik emberrel, ha naponta legalább ezer olyan szó hangzik el köztük, ami intim interakciót feltételez.

"Ide tartozik az is, ha például egy lány az anyjától kölcsönkéri a ruháját, a sminkjét. Ha ez egyszercsak elmúlik, az érzelmek ellentétbe fordulásának jeleként éli meg mindkét fél."

C. Molnár szerint az sem segít ezen konfliktuson, hogy mostanában az anyák nagyon gyakran barátnőként kezelik a lányukat.

"Ha egy édesanya intim közléseket tesz az apáról, ezzel kilép az anya-lánya melegségi fokból, és egy olyan viszonyba lép át, amelynek nincs alapja. Nem véletlen, hogy erre is gyakran elfordulás a reakció."