Vágólapra másolva!
Egy kapcsolat elején minkét fél kínosan figyel minden apró, a megjelenését és megítélését rontó részletre: a nem kívnatos szőrszálakra, az elfedendő bőrhibákra, a lenőtt melírra - mindenre, amivel úgy véli, kiábrándítaná a szíve választottját. Később pedig, amikor már kellőképpen megszokott a másik jelenléte, előkerül a kinyúlt tréningnadrág és a fesztelenség jegyében számos rossz szokás is - pedig a túlzásba vitt komfortosságra rámehet a kapcsolatunk is.
Vágólapra másolva!

"Az egyik nőpáciensem arról számolt be, hogy bár a barátjával még a kapcsolatuk elején megegyeztek abban, hogy a lehető legfesztelenebbül viselkednek majd egymás társaságában, párja egy ideje átesett a ló túloldalára, és már picit sem veszi a fáradságot, hogy a másra nem tartozó intim dolgait egyedül intézze. Az emésztése különböző fázisait például kiválóan nyomon követhette a vele egy helyiségben tartózkodó barátnője " - kezdi cikkét a Times Online-on dr. Pamela Spur párkapcsolati tanácsadó.

"A férfiak többsége viszont arról panaszkodik, hogy a hölgyek egy idő után elfelejtik, hogy a kapcsolatuk elején mi mindent megtettek egy-egy hangulatos estéért - nem is beszélve arról, hogy az izgalmas fehérneműk is eltűnnek, mintha sosem lettek volna. Nem fektetnek energiát sem a megjelenésükre, sem a tartásukra, és a kényelemre hivatkozva borzalmas cuccokat húznak néha magukra" - írja dr. Spur.

"Ez történik akkor, amikor túlságosan komfortosan akarjuk érezni magunkat otthon. Ugyanis, ami hihetetlenül kényelmes a nőnek, az nem biztos, hogy tetszetős a férfinak és fordítva" - mondja a párkapcsolati szakértő, és azt javasolja, amikor ellentétekről, szélsőségekről van szó, kulcs a kompromisszum.

Vonzás és vonzódás

Horváth Brigitta életvezetési tanácsadó szerint viszont a legjobb az, ha egész egyszerűen nem felejtünk el nők és férfiak maradni egy kapcsolatban, még akkor is, ha régóta együtt élünk.

"Aki ismeri az ősi bölcsességet: megőrizni vonzóságunkat, vonzódásunkat, az tudja, hogy ez az egyik legnehezebb feladat egy kapcsolatban. Csinosnak, kívánatosnak, jókedvűnek, érdeklődőnek, barátnak, intellektuális partnernek, érzéki szeretőnek, megértő anyának és feleségnek lenni egyszerre - szinte lehetetlen. A férfiak dolga sem könnyű, hiszen nekik éppúgy kell teljesíteni a munkahelyen, otthon, az ágyban és a gyerekek körül is, hogy a család működőképes legyen. Ám, ha csak kis szeletét nézzük ennek a nagy követelményrendszernek talán nem nehéz elismerni, hogy körmöt vágni, böfögni, orrszőrt ritkítani, pattanást nyomni, szőrteleníteni, nem a másik szeme láttára kell csinálni.

"Abban a pillanatban elmúlik a varázslat, amint valaki megengedi magának azokat a viselkedési formákat, amiket a kapcsolat kezdetén szégyellt vagy titkolt" - mondja Brigitta, és hozzáteszi: tapasztalatai szerint inkább a férfiak hajlamosabbak arra, hogy engedményeket tegyenek maguknak.

Máshol keresik - meg is találják

A kapcsolat ellaposodását jó pár rajtunk kívül álló tényező is okozhatja - jó, ha legalább magunkra odafigyelünk, mert ha nem fektetünk elég energiát párunk és magunk igényeinek kielégítésébe, mire feleszmélünk, már akár késő is lehet.

"A kapcsolat ellaposodásának érzése egy kicsit hasonlít a munkahelyi "kiégésre", és bizony vannak testi tünetei is" - mondja dr. Sebestyén Tamás párkapcsolati szaktanácsadó.

"Fáradtság, fejfájás, testsúly- és vérnyomásváltozás, szív- és érrendszeri panaszok, gyomorfekély fellépése - ez mind olyan pszichoszomatikus tünet, ami miatt ellógható, megúszható a házasélet. Ráadásul - a közhiedelemmel ellentétben - nem igaz, hogy ez csak a nők fegyvere. A férfiaknál éppúgy fennállhat."

Az ellaposodott, izgalom nélküli párkapcsolatokban ezután jobban kezdenek hatni a külső ingerek, anélkül, hogy a felek meg akarnák csalni egymást.

"Ha tíz esetemet veszem alapul, akkor abból hatban biztos, hogy férfiak néznek másik partner után, négy esetben a nők hűtlenkednek" - mondja a szaktanácsadó."Nagyon érdekes, hogy szinte tudattalanul, ezzel a kis kitekintgetéssel, flörttel próbálják felfrissíteni a kiégett párkapcsolatukat. Ez lehet csupán egy egyszerű randi is, de lehet érzelmi, sőt szexuális töltekezés is."