Időzített igenek

Vágólapra másolva!
Egy ókori elmélet szerint az ember eredetileg egyszerre volt férfi és nő, de elbizakodottsága miatt az Isten kettészakította - azóta kétségbeesetten keresi saját másik felét. Egy XXI. századi elmélet viszont arról mesél, hogy a férfiak nem álmaik asszonyát, a lelki társukat veszik feleségül, hanem azt a nőt, aki jó időben van jó helyen. A szerelem vagy a racionalitás nyer, amikor végül kikötünk valaki mellett?
Vágólapra másolva!

"Azt hiszem, pillanatnyilag jó ötletnek tűnt" - így nyilatkozott a frissen elvált Győző, arról, hogy álmai nőjével kezdett-e közös életet. "Valószínűleg álmaim nője nem is létezik, vagy, ha igen, egy másik korban vagy másik világban él. De az is lehet, hogy csak belefáradtam a keresésbe, és attól is féltem, hogy kifutok az időből. Évi viszont okos volt, csinos, kedves, és hajlandónak mutatkozott arra, hogy összeházasodjunk és gyerekeket vállaljunk."

Győző ugyanakkor nem hiszi, hogy a szerelem hiánya tette tönkre a kapcsolatát, mert szerinte ez nem alapfeltétele egy jó házasságnak.

"Egy egész csomó embert ismerek, akik nem szerelmesek egymásba, mégis remekül megvannak. A szerelem egyébként is múlandó - hülyeség erre alapozni egy kapcsolatot."

A taxisofőr-elmélet

"A férfiak életük során - mint a taxisofőrök - minden nap cirkálnak a városban, miközben utasokat vesznek fel. Néhányat sokáig visznek, másokat csak rövid ideig. Aztán egy bizonyos pontnál, amikor elfáradtak, és talán unatkoznak is, eldöntik, hogy itt az idő, hogy "kikapcsolják a szabad jelzést" és hazamenjenek. Bárki van ebben a pillanatban a kapcsolat-taxi hátsó ülésén, ő lesz az, akivel összeházasodnak" - véli a Times Online egyik szerzője, teóriáját taxisofőr-elméletként aposztrofálva.

A cikkíró maga is belátja, hogy ez az elmélet cseppet sem romantikus, hiszen arra utal, hogy az elköteleződésben sokkal nagyobb szerepe van az időzítésnek, mint a varázslatos érzelmeknek, de úgy véli, hogy a "taxisofőröknek" igazuk lehet.

"Sok olyan kapcsolatról tudok - beleértve a sajátjaimat is -, ami azon bukott meg, hogy a nők sürgetni kezdték az elköteleződést, de ezzel csak azt érték el, hogy "kikerültek a taxiból". A taxisofőr-elmélet szerint tehát az okos nők csendben befészkelik magukat a hátsó ülésre, miután gondosan becsukták azt ajtót, és várnak, egészen addig, amíg a vezető készen nem áll arra, hogy kikapcsolja a taxiórát."

Három cél egy emberben

C. Molnár Emma pszichológus szerint sem feltétlenül biztos, hogy az ember élete szerelmét akarja élete párjának, de ennek nem a "pont ott, pont akkor az oka".

"Az életünknek különböző szükségletei és különböző feladatai vannak. Az az élmény, amit a szerelem jelent, az a fajta érzelmi nyitottság, az a személyiséget megtermékenyítő erő, nagyon fontos - az már más kérdés, hogy ebben a nyitottságban létrejön-e az összhang, amiben jó együtt élni, és hogy biztonságban érezzük-e magunkat a másik mellett."

"Az összhangon és a biztonságon kívül egy kapcsolatban van egy harmadik nagyon fontos elem: a gyerek. Tehát három nagy kihívás van az életben, amit az embernek a nemével meg kellene alapoznia: a szerelem választását, a biztonságos szövetséges választását és a szülőtárs választását. Az sajnos nem biztos, hogy ez egy emberben fog testet ölteni. Van ilyen, de önmagában az már nagy szerencse, ha a három feltétel közül kettő teljesül."