Budapest tengerpartja
Római és Palatinus. Sok strandos fotó!

Képes beszámoló a Római-strandról
Megnéztük, mi a helyzet a Rómain. 21 kiváló fotó: nők, pasik, nyár!

Csajozni a Palatinuson is lehet
Medencék, fagyi, lángos és a hullám. Megnéztük, mi a pálya.

Borsodi Beach: Szeged, Pécs
A pécsi Hullámfürdő és a szegedi strand. Sok kép: így pancsolnak mások!

2004 nyara - képekben
Motoros képek, bikinis fotók, koncertek, napernyők és focizó lányok.

Geszti Péter ötödik arca

Nyár a Haumann családnál

Varga Zsuzsa nem pihen a nyáron

Görög Zita: elég volt a kalandokból

Kamarás, Pindroch: reménytelen!

Alföldi Róbert hosszú nyara

Pataki Ági bálnát nevelget

Ganxsta és egy megasztár

Soma uralja a Vénuszt

Baby Gabi egyiptomi álma

Meglopták a szépségkirálynőt

A Princess még nem vállal aktfotózást

Nyúl Zsuzsa: estélyi helyett farmer

Szulák Andrea mélyebb lesz

Brunner Márta szenvedélye

A Beach korábbi vendégei
Michelle Wild, Csisztu Zsuzsa, Terry Black, Dolák-Saly, Darth Vader - és a többiek.Sziget 2003: képek, cikkek

Kamionosok találkozója, 2004

Harley-fesztivál: motorok, fotók

Vekeri-Fesztivál: 20 pazar kép

Wanted Fesztivál

Hegyalja Fesztivál

Sci-fi a szabadban

Virágos utcabál Debrecenben

Szegedi Ifjúsági Napok

Sziget 2004
Egyhetes őrület, erről persze az [origo] is beszámolt. Képgalériák, interjúk, kis színesek. Nézd meg, hogy mulatott a nőd/pasid, míg te dolgoztál! Olvasd el, ittasság miatt mit nem láttál elég tisztán - vagy mit hagytál ki...Béna dalszövegek

Filmes kvíz

Pesti szórakozóhelyek

Okos és gagyi reklámok

Fapados repülők

Kedvenc filmem


Állati dolgok
2003. július 28., hétfő, 10:34|Utolsó módosítás: 2003. július 28., hétfő, 15:10

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

A Fővárosi Állat- és Növénykert 1866-ban nyitott, miután 20 hektárnyi földet kapott Pest városától. Ferenc József 34 állattal támogatta a kezdeményezést, ő hozatta az első zsiráfot. Deák Ferenc a medvéket nézegette naphosszat. Hosszú idő telt el azóta, hogy a kezdeti 500 állatos állományból sok ezernyi állat otthona lett a Kert. A közelmúltig dr. Persányi Miklós vezette a gyerekek és családok egyik kedvenc célpontjának számító parkot, majd nemrég dr. Bogsch Ilma lett kinevezve főigazgatónak a miniszteri székbe távozó szakember után.


Legendás szökések 1/3. oldal >>

Forrás: ==

Jó kezekben van az Állatkert, hiszen Ön közel negyven éve itt dolgozik.
1964-ben kerültem ide. 2000 szeptemberében aztán nyugdíjba mentem, így három évet kihagytam. Nem volt könnyű. Onnan hívtak vissza nemrégiben. Az Akváriumnál kezdtem, de diákként a madaraknál ügyködtem. Végigjártam az összes lépcsőt, kipróbáltam a hierarchia minden fokát.

Ön volt Emlősosztály Vezető és Gyűjteményi Igazgató is. Utóbbi mit takar?
Minden állat és növény alánk tartozott. Olyan szinten kellett dönteni, hogy melyik állatot hová helyezzük, milyen fajokat mutassunk be vagy éppen melyik faj, alfaj szaporodjon. Amúgy aki "állatkertezik" annak olyan ez, mint egy kórság, egy gyógyíthatatlan betegség. Annyira meg lehet szeretni, hogy alig lehet abbahagyni, váltani.

Forrás: --

Fotógaléria: klikk a képre!

Több ezer állat található a Kertben. Önnek otthon van háziállata?
Mivel reggel héttől este hétig bent vagyok, otthon nem tartok saját kisállatot. Ellenben mostanság a nagylányom tengerimalacára vigyázok odahaza. Hét éves már, ami szép kor az esetükben.

Banális kérdés, de érdekli az olvasókat: van kedvenc állata a Kertben?
Ez olyan, mint amikor egy háromgyermekes anyától megkérdik, hogy melyik lurkót szereti legjobban. Nincs kedvenc. Ahol gond van, ott jobban odafigyelek. Talán egy kicsit igazságtalan, de a majmokat egy picit jobban kedvelem a többinél. Persze jelenlegi pozíciómban nem tudok több figyelmet fordítani rájuk.

Izgalmas, legendás szökésekről tudna mesélni?
Az az állatkert, amely azt mondja, hogy náluk nem történt szökés, az füllent. Persze nálunk is előfordul nagy ritkán, hogy meglép valamelyik állat. Nemrég például a fehér bóbitás kakadu szökött meg, aki egy durva, barátságtalan állat. Rádióban is közzétettünk egy hirdetést, sokan keresték, de közben mindvégig itt volt bent a Kertben, egy fa tetején gubbasztott, nem ment messzire. Végül három nap után elcsíptük a szökevényt. De volt másik eset is, ekkor egy méternyi nagyságú, sárgás-barnás sarkantyús teknős tűnt el teljesen a dús aljnövényzetben. Őt az elefánt-árokban találtuk meg végül, ott legelészett békésen.


Ajánlat


Kokó, a kakadu

Milyen a kapcsolat a többi állatkerttel? Van rivalizálás a régióban?
A legtöbb európai országon belül az állatkertek szövetséget képeznek. Itthon a MÁSZ, a Magyar Állatkertek Szövetsége fogja össze azokat a parkokat, amelyek elértek egy bizonyos nívót. Ennél nagyobb szervezet az Európai Akváriumok és Állatkertek Szövetsége, az EAZA. Rendkívül szoros együttműködés van az európai állatkertek között, melyeknek persze természetvédelmi feladatuk is van. Például nem utazhatunk el Afrikába, hogy hozzunk egy orrszarvút: az utánpótlást már fogságban élő állatokkal kell megoldani, azokat kell tenyészteni. Az EAZA korlátoz és előír sok dolgot, de így is akadnak néha problémák, mivel a kisállatok gyorsan növekednek és így elhelyezési gondjaink adódnak. Vannak persze cserék, tenyészállat-kihelyezések. Réti sast például kölcsönbe kaptunk, hogy szaporodhassanak. Az utódok eszmei értéke is magas, a kicsinyek pedig bizonyos kor után elválasztódnak anyjuktól: a csapat fele a nemzőállatot adó állatkertnek megy.


1/3 következő oldal >>

1. Legendás szökések

2. Költségvetés, látogatók, szponzorok

3. Nagy és változatos a gyűjteményKüldje tovább ismerősének!

  Írjon nekünk!  Médiaajánlat  Impresszum  

Az [origo] kiadója a T-Online Magyarország Rt. © Minden jog fenntartva Adatvédelem