Budapest tengerpartja
Római és Palatinus. Sok strandos fotó!

Képes beszámoló a Római-strandról
Megnéztük, mi a helyzet a Rómain. 21 kiváló fotó: nők, pasik, nyár!

Csajozni a Palatinuson is lehet
Medencék, fagyi, lángos és a hullám. Megnéztük, mi a pálya.

Borsodi Beach: Szeged, Pécs
A pécsi Hullámfürdő és a szegedi strand. Sok kép: így pancsolnak mások!

2004 nyara - képekben
Motoros képek, bikinis fotók, koncertek, napernyők és focizó lányok.

Geszti Péter ötödik arca

Nyár a Haumann családnál

Varga Zsuzsa nem pihen a nyáron

Görög Zita: elég volt a kalandokból

Kamarás, Pindroch: reménytelen!

Alföldi Róbert hosszú nyara

Pataki Ági bálnát nevelget

Ganxsta és egy megasztár

Soma uralja a Vénuszt

Baby Gabi egyiptomi álma

Meglopták a szépségkirálynőt

A Princess még nem vállal aktfotózást

Nyúl Zsuzsa: estélyi helyett farmer

Szulák Andrea mélyebb lesz

Brunner Márta szenvedélye

A Beach korábbi vendégei
Michelle Wild, Csisztu Zsuzsa, Terry Black, Dolák-Saly, Darth Vader - és a többiek.Sziget 2003: képek, cikkek

Kamionosok találkozója, 2004

Harley-fesztivál: motorok, fotók

Vekeri-Fesztivál: 20 pazar kép

Wanted Fesztivál

Hegyalja Fesztivál

Sci-fi a szabadban

Virágos utcabál Debrecenben

Szegedi Ifjúsági Napok

Sziget 2004
Egyhetes őrület, erről persze az [origo] is beszámolt. Képgalériák, interjúk, kis színesek. Nézd meg, hogy mulatott a nőd/pasid, míg te dolgoztál! Olvasd el, ittasság miatt mit nem láttál elég tisztán - vagy mit hagytál ki...Béna dalszövegek

Filmes kvíz

Pesti szórakozóhelyek

Okos és gagyi reklámok

Fapados repülők

Kedvenc filmem


Egy kis sajttörténet
2004. június 8., kedd, 15:21|Utolsó módosítás: 2004. június 9., szerda, 9:30

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

A sajt története már azoknál a vadászó nomád népeknél elkezdődött, akik az időszámítás előtti 7. évezredben vadlovakat, tevéket, jakokat, kecskéket és juhokat fogtak be Közép-Ázsiában, hogy az állatok tejét hasznosítsák.


Az i. e. 3. évezredből olyan ábrázolások is fennmaradtak, amelyeken tehenek láthatók. A tehénfejésen kívül a tej átszűrésének és a vaj köpülésének a művelete is felismerhető a Tigris és az Eufrátesz folyó vidékéről származó frízeken. Kutatók szerint a sajtkészítés ugyanolyan régi, mint a tejgazdálkodás, mert a tej megalvasztásából nyert túrótól a melegben való érleléssel előállítható aludttej-sajtig már nem nagy a távolság.

Forrás: EPA

Az első étek, amit sajtnak neveznek, a sumérok földjéről származik; létét egy körülbelül az i. e. 4000-ben rótt ékírásos táblán említik. Ebben a kőbe vésett könyvelésben egy paraszt állatállományát tartja számon, valamint azt, hogy "Sulgi király uralkodásának 41. esztendejében 30 kiló sajtot" állított elő.

A sumérok hanyatlását követően (i. e. 2550-ben), amikor sémi népek özönlötték el Babilont, a tehenet igavonó állatként kezdték tartani. A tejet adó jószág ettől kezdve főképp a kecske és a juh lett.


Linktár


Linkek sajtokról

A sajt a görög-római világban vált széles körben elterjedt táplálékká. A görögök éppúgy ismerték és kedvelték, mint a rómaiak. Az időszámításunk előtti VIII. század epikus költője, Homérosz ezt veti papírra az Odüsszeiá-ban: "S Aphrodité ellátta az árva lányokat otthon sajttal is, édes mézzel és jó mézízű borral". Az ókori Róma a mait messze megszégyenítő sajtválasztékkal büszkélkedett.  

A mai Franciaországban, a Benelux-államok egy részének, Svájcnak és Dél-Németországnak, továbbá Észak-Olaszországnak a területén, a kelták lakta vidékeken,  élénk kereskedelme alakult ki a helvéciai sajtnak (Caesus Alpinus). Ez hamarosan egyik kedvelt csemegéje lett az örök városnak, Rómának is. A sajt első ínyenceként Antonius Pius császár vonult be a sajttörténetbe: a feljegyzések szerint az uralkodónak minden egyes ünnepi étkezésen új és új sajtkülönlegességet kellett felszolgálni.

Caesus, a  sajt legősibb elnevezése, számos nyelvben meghonosodott. A románban, a németben, a spanyolban (queso) is feltűnik. Az olasz formaggio és a francia fromage elnevezés arra a kisalakú sajtra utal, amelyet a kései latin nyelvben formaticusnak neveztek.

Forrás: EPA

Ma Franciaország számít a világ sajt-nagyhatalmának, ahol megszámlálhatatlan féle és fajta sajtot készítenek, de híresek a svájci és osztrák sajtok is, és szinte minden népnek megvannak a maga sajthagyományai, különlegességei. A sajt fogyasztása pedig ma már külön tudomány, akárcsak például a boré: tudni kell, milyen ételsorhoz milyen sajt illik, vagy hogy melyik fajtát hogyan kell enni, utóételnek vagy egy kevéske gyümölccsel, dióval, netán kenyérrel vagy kenyér nélkül, csak egy kis vajjal. Azt meg ma már nem csak az ínyencek tudják, hogy a sajt akkor adja ki teljes aromáját, ha szobahőmérsékleten fogyasztjuk.

(MTI)Küldje tovább ismerősének!

  Írjon nekünk!  Médiaajánlat  Impresszum  

Az [origo] kiadója a T-Online Magyarország Rt. © Minden jog fenntartva Adatvédelem