Előre tudtak a doppingvizsgálatokról a kenyai atléták

Uhuru Kenyatta kenyai elnök és az atlétikai válogatott
Kenyan President Uhuru Kenyatta (C) poses with Olympics Kenyan track and field athletes on July 22, 2016 at the State House in Nairobi. The Kenyan national team includes male and female athletes competing in rugby-sevens, track, field, marathon, boxing and archery. / AFP PHOTO / TONY KARUMBA
Vágólapra másolva!
Michael Rotich, a riói olimpián szereplő kenyai atlétikai válogatott vezetője pénzért cserébe értesítette országa sportolóit a küszöbön álló doppingvizsgálatokról, derül ki az ARD német televíziós csatorna szombati beszámolójából.
Vágólapra másolva!

A Sunday Times című brit lap és az ARD közösen készített egy videofilmet, amelyet szombaton mutattak be. A képsorokon Rotich egy rejtett kamerával készített felvételen azt mondja, tizenkét órával korábban tudja, mikor fognak doppingvizsgálatot végezni.

Arra a kérdésre, hogy ezt a tudását továbbadná-e három hónapra átlagosan 9 ezer fontért (több mint 3,2 millió forint), azt válaszolta: "maradjunk inkább 10 ezer fontnál (több mint 3,6 millió forint).

Uhuru Kenyatta kenyai elnök és az atlétikai válogatott Forrás: AFP/Tony Karumba

Az ARD úgy tudja, hogy Rotichot az ügy miatt már vissza is rendelték Kenyába.

Richard Pound, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) volt elnöke és az orosz sportolók ügyében a rendszerszerű doppingolást feltáró, független bizottság vezetője úgy vélte, a felvétel elegendő ahhoz, hogy Oroszországhoz hasonlóan Kenyában is vizsgálatot kezdeményezzenek. "Keresztül-kasul át kell kutatnunk ott mindent" - mondta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kanadai tagja.

A 2015-ös pekingi atlétikai vb-n Kenya 16 érmet szerzett, ebből hét aranyat.