A másik Lőrincz is balhés meccsen kapott ki az olimpián

Lőrincz Tamás birkózás olimpia 2016
Vágólapra másolva!
A 66 kilós Lőrincz Tamás után a kötöttfogású birkózók 98 kilogrammos kategóriájában érdekelt Kiss Balázs is kiesett a riói olimpia keddi versenynapján.
Vágólapra másolva!

A londoni ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok Lőrincz Tamás nagyon nehéz ágat kapott, rögtön elsőre

a 2013-as vb-győztes, tavalyi vb-második dél-koreai Rju Hanszu ellen

kellett szőnyegre lépnie.

A meccs elején az ázsiai birkózó nekiesett ellenfelének, nagy iramot diktált, Lőrinczet pedig 1:19-nél már intés után le is küldték parterhelyzetbe. Az addig nagyon aktív dél-koreai lent már nem volt olyan energikus, tulajdonképpen semmit sem tudott kezdeni riválisával, így pont nélkül álltak fel ismét.

Senki nem értette az intést

Ezek után az ázsiai versenyző visszavett az iramból, a harmadik perc elején pedig figyelmeztették is, aztán viszont

kilenc másodperccel a szünet előtt a mérkőzésvezető megállította a küzdelmet, és szabálytalanságért karikás intést adott Lőrincznek (0-2),

aki a bíró szerint többször nyakra támadott. A magyar versenyző széttárt karokkal értetlenkedett, Sike András szövetségi kapitány szintén nem tudta, mi történt, de nagy nehezen belenyugodtak a döntésbe.

Lőrincz Tamásnak csak egy meccs jutott Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Mi nem nyúlhatunk az ellenfelekhez?

A szünet után nem sikerült Lőrincznek feltörnie riválisa védekezését, sőt, a szőnyeg szélénél egyszer levitte őt Rju, így már 4-0-ra vezetett. Abban lehetett ekkor már csak bízni, hogy az utolsó két percben meg tudja intetni a dél-koreait Lőrincz, ám a mérkőzésvezető ezt nem tette meg, így a magyar kikapott.

– mondta Takács Ferenc, a válogatott másodedzője Lőrincz karikás intéséről. A szituációról Sike András szövetségi kapitánynak is megvolt a véleménye: „úgy tűnik, mi nem nyúlhatunk hozzá az ellenfeleinkhez, nekünk nem szabad.”

Lőrincznek egy esélye maradt, hogy a koreai elmegy a döntőig, és akkor a vigaszágon folytathatta volna,

de Rju a negyeddöntőben kikapott az örmény Migran Arutjunjan ellen.

Kiss nem bírt a masszív svéddel

A 2009-ben világbajnok Kiss a tavalyi vb-bronzérmes ukrán Dmitrij Timcsenko ellen kezdett, és 3-1-es győzelemmel jutott a nyolcaddöntőbe, ahol a svéd Carl Eric Schön volt az ellenfele, A meccset jól kezdte a 33 éves, élete első olimpiáján szereplő magyar, aki agresszívan dolgozott állásból. A BVSC kötöttfogásúja egy perc után szép akciót csinált,

a svéd azonban visszafogott belőle, majd kiemelte és eldobta őt,

így hiába volt addig aktívabb Kiss, ellenfele jutott 5-2-es előnyhöz.

A szünetig aztán Schönt egyszer intették, és leküldték, ám nem változott már az állás, mert szépen felállt a lenti helyzetből. A második menetben Kiss Balázs óriási erőket mozgósított a szőnyegen, a svéd viszont stabil volt, nem nagyon lehetett kimozgatni, majd miután ismét – már egy pontért – megintették, lent is kiválóan védekezett, így végül 5-3-ra nyert és továbbjutott.

Kiss Balázs hiába gyűrte a svédet MTI/Czeglédi Zsolt

Lentről sem tudott pontot csinálni

„Az első meccsem brutálisan jó volt. A svéd ellen volt egy akcióm, leérkeztünk, és a bírók néztek egymásra, ilyet még nem is láttam. Én meg már rendezkedtem, hogy állunk fel, erre valahogy hátulról hallom, hogy az elnök mondja, hogy megadja a két pontot. Úgy voltam vele, hogy lent maradok. Viszont ő meg meg tudott ragadni, az elején voltunk, száraz voltam, tolatva ki kellett volna húzni magam, de meg tudta csinálni az emelést. Utána mentem előre, mindent megpróbáltam, én voltam az aktívabb, kétszer megintették, de az elsőnél nem jött össze a fejlefogás, a másodiknál pedig a pörgetést próbáltam, de ráfogott a kezemre, a bíró pedig elengedte, és elment a meccs” – értékelt a csalódott Kiss.

Aki nem folytathatta a vigaszágon, mivel Schön 2-0-ra kikapott a kubai Yasmany Daniel Lugo Cabrerától a legjobb négy között.