Teljesen kikészült a magyar olimpiai bajnok

Pars Krisztián
Peking, 2015. augusztus 23. Pars Krisztián a férfi kalapácsvetők döntőjében a pekingi atlétikai világbajnokságon 2015. augusztus 23-án. (MTI/EPA/Diego Azubel)
Vágólapra másolva!
Morális mélypontra jutott Pars Krisztián, a kalapácsvetés londoni olimpia bajnoka, amikor a hétfői Gyulai István emlékversenyen a döntőről lemaradva kilencedik helyezettként kellett lemennie a pályáról. Ráadásul az eredménye is elkeserítő: maga az atléta sem tudja megmondani, mikor írtak utoljára a neve mellé 70.74 métert. Aki nem tudná: Pars Krisztián 2014-ben Európa-bajnoki aranyérmet érő egyéni csúcsa 82.69 méter.
Vágólapra másolva!

Pars Krisztiánt pályafutása alatt már többször műtötték, ám rendre sikerült gyorsan visszatérnie a pályára. Lehet, hogy olykor elhamarkodta a dolgot, de öt év alatt így is sikerült begyűjtenie egy olimpiai- és két Európa-bajnoki aranyat, két vb-ezüstöt, és még egy Eb-bronzot is.

A 2016-os Gyulai Memorial azonban nem sikerült neki, csak a kilencedik helyen végzett.

Teljes gázzal sem ment

"Sokszor éreztem már úgy, hogy nagy a baj, de mindig volt bennem erő és kurázsi a folytatáshoz. A kalapácsvetés keményen és megállíthatatlanul nyírja az izmokat és az ízületeket, hol a háta, hol a dereka, hol meg a válla fájdul meg az embernek. A nagyobb baj az, hogy a tétlenség és a helyben járás szétcincálja az idegeket, ettől meg egyre nagyobb a türelmetlenség. Lehet, hogy éppen ez volt a baj az idei lovaglóizom műtétem után, amikor látszólag már teljesen gyógyultan rásérültem a korábbi sérülésemre. De ezen is túltettem magamat. A múlt szerdai MR vizsgálat azt mutatta, hogy teljes gázt adhatok, és adtam is volna, ha nem áll be a derekam. Hiába szorítottam össze a fogaimat a versenyen, hiába erőlködtem, a görcsös akarásnak soha nem jó a vége" – ismerte el a Telekom Sporthír Szolgálatnak nyilatkozó Pars Krisztián.

Pars Krisztián a férfi kalapácsvetők döntőjében a pekingi atlétikai világbajnokságon Forrás: MTI/EPA/Diego Azubel

Nehezebb a regeneráció

A székesfehérvári vesszőfutás másnapján jól bereggelizett, fél 8-kor autóba ült, Szombathelyre hajtott, ahol fél 10-kor – teli hassal – dobókörbe állt.

"Ekkor csodálkoztam nagyot, mert a derekamat már alig éreztem, és sokkal nagyobbakat is dobtam, mint egy nappal korábban. Ez is azt bizonyítja, hogy megvan a kellő erő bennem, a technikám sem kifogásolható, ráadásul még a robbanékonysági mutatóim is a javuló tendenciát mutatnak. Most ebből, az újabban sérülékeny egyensúlyból kell feltornásznom magamat a 75-79 méteres dobásokig. Az a furcsa az egészben, hogy tapasztalatom szerint 3-4 egymás utáni jól sikerült edzés is csodát tud tenni. Testileg és lelkileg is. Könnyen lehet, hogy most a mentális tényező fontosabb a fizikainál" – véli Pars Krisztián, aki már a februári téli bajnokságon is 77.38 métert tudott dobni. Joggal bizakodhatott.

Pars Krisztián ünnepel, miután 82,69 méterrel nyert a zürichi atlétikai Európa-bajnokságon 2014-ben Forrás: MTI/EPA/Jean-Christophe Bott

Van esély az olimpiai éremre

"A legjobban az bosszant, hogy szerintem az olimpián 78 méter feletti dobással érmet lehet nyerni, szóval a mérce nem áll túl magasan. Nagyon remélem, hogy a most következő országos bajnokságon sikerül kihomorítanom, és ha ez már csak részben is, de sikerül, akkor a tapolcai versenyre is elmegyek, hogy ápolni tudjam a megtépázott az önbizalmamat. Kellenek a hat dobásos versenyek. Nem úgy regenerálódok már, mint fiatalabb koromban, de hiszek abban, hogy nem futottam ki az időből, és újabb kudarc sem vár rám" – hangsúlyozta Pars Krisztián, aki Londonban 80.59-es dobással lett olimpiai bajnok.