"Halálfélelmem volt, azonnal hazamennék Rióból"

italautomata, Rio 2016
Fegyveres őr egyelőre nem lesz a gépeknél mint Rióban
Vágólapra másolva!
Nagyon kell vigyáznia annak, aki a riói olimpián elhagyja az elkerített verseny- vagy szálláshelyeket, de akkor is komoly problémák adódhatnak, amikor a kinti szurkolók, delegáltak, újságírók egyik helyszínről a másikra sietnek.
Vágólapra másolva!

A brazil O Globo televízió egyik munkatársától további részleteket tudtunk meg arról a múlt vasárnap történt riói rablótámadásról, amelynek a közelében voltak az MTVA munkatársai is.

A repülőtérről a város felé tartó úton egy három kilométer hosszú alagúton is át kell haladnia annak, aki Rio de Janeiróba érkezik – ezen az úton az Origo stábja is áthaladt egy hivatalos médiabusszal –, és itt történt a rablótámadás.

Mint az Origo megtudta, az autós sor elején, keresztben megállt egy motoros banda, fegyvert kaptak elő, mire mindenki kiszállt az autójából, és fejvesztve menekülni kezdett az ellenkező irányba. Pánikhangulat tört ki.

Nem lehet mindenhol fegyveres őr Forrás: AFP/DPA/Michael Kappeler

Mindeközben a banditák a levegőbe lövöldöztek, hogy még jobban ráijesszenek az emberekre.

A motorosok ezek után több autót kifosztották. A helyszínre kommandósok érkeztek, de akkorra a bűnözők már elmenekültek.

Az O Globo több delegációtaggal is beszélt, és tőlük egyéb, rémes történetekre is fény derült.

A riói olimpiai falutól pár kilométerre, kedden fegyveresek kiraboltak egy benzinkutat, utána több tucat rendőr lepte el a helyszínt.

A városban a riói delegáció tagjai úgynevezett olimpiai sávokon közlekedhetnek – ez a magyarországi buszsávokhoz hasonlít –, és ezt a kivételezést a nagy dugókban ülő brazilok nehezen viselik el. A minap történt, hogy egy delegációt szállító autó elé váratlanul kihajtott egy fekete kocsi, mire a másik jármű felkenődött a szalagkorlátra.

Árnyékos oldala is van a napsütötte Riónak Forrás: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Az egyik kajak-kenus helyszínre tartó buszon utazó stábtag arról számolt be, hogy a dugóban araszoló járműhöz a favelákban lakó gyerekek leszaladnak, és amit csak tudnak, lekaparnak a buszokról.

"Ha tehetném, már ma hazamennék innen. Halálfélelmem volt az alagútban. Eddig ötször voltam Rióban, de tíz percig, ha tetszett.

– idézte forrásunk a delegáció sok kalandot megélt egyik tagját.

Úgy tartják, a Copacabanára csak a legszükségesebbeket érdemes kivinni magunkkal. Egy sztori erről: „Történt, hogy ott hagytuk a parton a törülközőnket, és mire visszaértünk, már nem volt ott. Aztán megláttuk, hogy 50 méterrel arrébb már a napozóknak árulták” – tette hozzá az olimpiai delegált.