Súlyos problémák a paralimpia előtt

orosz parasportoók paralimpia
TO GO WITH AFP STORY BY GABRIELLE TETRAULT-FARBER Members of Russia's Paralympic national team, swim during a training session in the town of Ruza, 100 km west of Moscow, on August 18, 2016. Russian Paralympic hopeful Alexander Makarov, a 19-year-old backstroke specialist, churns through 50 laps during his morning training session outside Moscow, preparing for Games he might have to watch from home. The International Paralympic Committee's decision this month to suspend Russia over evidence of state-sponsored doping has threatened to further tarnish the country's drug-tainted reputation and see all its Paralympians sidelined from Rio. / AFP PHOTO / VASILY MAXIMOV / TO GO WITH AFP STORY BY GABRIELLE TETRAULT-FARBER
Vágólapra másolva!
Nemigen tudják eladni a szeptemberi riói paralimpia jegyeit, ezért a szervezők csökkenteni kénytelenek a költségeket. Legalább ekkora gond, hogy hetek óta késnek az utazási támogatások kifizetésével, így veszélybe került a szegényebb országok sportolóinak kiutazása.
Vágólapra másolva!

Csökkentik a költségvetést, de a tervek szerint mind a 22 sportágban megrendezik a versenyeket a szeptemberi, riói paralimpián – jelentette be pénteken Philip Craven, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) elnöke.

Nem jön a pénz

A költségeket azért kell lefaragni, mert a jegyeladásból származó bevételek messze elmaradnak a várakozásoktól, továbbá a szervezők nem jutnak hozzá bizonyos, előre kalkulált forrásokhoz.

– mondta Craven utalva többek között arra, hogy mostanáig a belépők mindössze 12 százaléka kelt el.

A költségcsökkentő lépések közé tartozik, hogy csökkentik a személyzet és az önkéntesek létszámát, a közlekedésre fordítandó összeget, és bezárnak néhány médiaközpontot a helyszíneken. Szintén lezárják a Deodoro olimpiai parkot, a kerekesszékes vívást áthelyezik a Barra Olimpiai Parkba.

Orosz parasportolók készülnek a paralimpiára Forrás: AFP/Vasily Maximov


A résztvevő országok egyelőre nem kapták meg a szervezőktől azt az utazási támogatást, amely szerepelt Rio pályázatában, és amely nélkül a 165 résztvevő ország közül több nem tudja vállalni az utazást Brazíliába.

– mondta erről Craven.

A paralimpia szeptember 7-én kezdődik, az eseményen 40 fős magyar csapat is indul.