Kozák élete formájában, és ez még nem minden

Kozák Danuta; Szabó Gabriella Közéleti személyiség foglalkozása SPORT sportoló SZEMÉLY versenyez
Szabó Gabriella és Kozák Danuta miután elsőként értek célba a kajak párosok 500 méteres döntőjében a milánói kajak-kenu világbajnokságon
Vágólapra másolva!
A kényes doppingügyek ellenére a magyar kajak-kenu válogatott komoly éremesélyekkel vág neki a hétfőn kezdődő versenyeknek a riói olimpián. Kozák Danuta akár a három aranyat nyerő Hosszú Katinka nyomdokaiba is léphet, és másoknak is áll a zászló. Végigvettük, kitől mire számíthatunk Rióban.
Vágólapra másolva!

FÉRFI KENU

C-1 200 m: Hajdu Jonatán

Egy 20 éves, rendkívül tehetséges versenyző, aki nagy bravúrral szerezte meg a kvótát. A tavalyi, riói előolimpián azonban hepatitisfertőzést kapott, ami teljesen felborította a felkészülését, három-négy hónapig nem edzett. Idén januárban tért vissza, az Európa-bajnokságon már hatodik volt, mostanra pedig utolérte magát, és visszanyerte jó formáját.

Hajdu Jonatán Forrás: MTI/Kovács Tamás


Az első 150 métere nagyon gyors, és ha nem pukkad ki a végére, egy érmet is összelapátolhat. Ő lehet a magyar csapat meglepetésembere, de alapvetően az első hat hely valamelyike lehet a reális célja.

C-1 1000 m: Vasbányai Henrik

Hatalmas meglepetésre a válogatón megverte a szám pekingi olimpiai bajnokát, Vajda Attilát, de nagy hiba lenne automatikusan aranyat várni tőle Rióban.

Vasbányai Henrik Forrás: MTI/Mészáros János


Vasbányainak ugyanis ebben a számban a felnőttek között még soha nem volt egyetlen nemzetközi versenye sem, az olimpia lesz az első. Igaz, éppen ezért nem is lesz rajta nyomás, szerencsés esetben a dobogóra is odaérhet.

C-2 1000 m: Vasbányai Henrik, Mike Róbert

Ez a páros 2013-ban már nyert világbajnokságot 1000 méteren, 2014-ben és 2015-ben pedig második lett. A mezőnyben talán a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtja évek óta.

Vasbányai Henrik (elöl) és Mike Róbert Forrás: MTI/Kovács Tamás


Miután a legnagyobb vetélytársak közül az orosz és a fehérorosz egységet doppingolás miatt kizárták, az a brazil páros lesz a legnagyobb ellenfelük, amely a tavalyi vébén is megverte őket. Nagy kérdés, hogy a brazil kettősre hogyan hat majd a hazai pálya. Vasbányaiák hajrája kimagaslóan jó, ha nem rontják el a táv első felét, akkor valós esélyük van az aranyra is.

FÉRFI KAJAK

K-2 200 m: Tótka Sándor, Molnár Péter

Bár a világbajnok párost szétlövésben a válogatón a Horváth Bence, Szomolányi Máté páros legyőzte, mégis Tótkáék indulhatnak Rióban. Horváthék szervezetében ugyanis szintetikus növekedési hormont találtak, és bár nem olyan mennyiségben, hogy pozitív mintának számítana, a szövetség nem engedte őket az olimpiára.

Molnár Péter és Tótka Sándor Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd


Tótkáékat nyaralásból hívták vissza, bár szerencsére nem hagytak ki sokat. Formaidőzítés szempontjából így is nehéz helyzet ez nekik, viszont mentálisan jól jöhet, hogy nincs rajtuk a vb-címvédőknek kijáró teher, felszabadultan versenyezhetnek. Bármilyen színű éremre jók lehetnek.

K-1 200 m: Molnár Péter

Horváth Bence nyerte a válogatót, de a fent említett doppingügy miatt egyesben sem indulhat. A válogatón második Birkás Balázs léphetett volna a helyére, csakhogy addigra lezajlott a nevezés, így olyan embert kellett választani, akinek már volt kvótája. Így választotta ki Storcz Botond szövetségi kapitány a páros egyik tagját, Molnár Pétert. Tőle egy pontszerző hely lehet a maximális elvárás Rióban.

Molnár Péter Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd


K-1 1000 m: Kopasz Bálint

Néhány hete már bemutattuk a fiatal tehetséget, akiről akkor azt írtuk, hogy ő lehet az új kajakreménységünk. Mindössze 19 éves, olyan lapáttollal evez, amilyennel a nők szoktak, 180 centijéhez csupán 73 kiló társul, mégis akár pontszerző is lehet Rióban.

Kopasz Bálint Forrás: Facebook/MKKSZ


A tavalyi ifjúsági vébét három hajóhosszal nyerte meg, majd az idei felnőtt Európa-bajnokságon mindenkinek leesett az álla, hogy mekkora nagy neveket vert meg, és lett bronzérmes. Nem egy izgulós típus, szóval az olimpián is dobbanthat.

K-2 1000 m: Hufnágel Tibor, Ceiner Benjámin

Hufnágel eredetileg Dombvári Bencével indult volna, az egy aranyesélyes páros lett volna, de az ismert doppingügy miatt Ceiner ült be Dombvári helyére.

Ceiner Benjámin (balra) és Hufnágel Tibor Forrás: MTI/Bugány János


Ennek ellenére nem ismeretlenek egymásnak, egy kipróbált párosról van szó, amely többször ment már együtt, sőt két U23-as világbajnokságot is nyert. Szerencsével és egy jó versenyzéssel a dobogóra talán odaérhet.

K-4 1000 m: Hufnágel Tibor, Ceiner Benjámin, Kugler Attila, Somorácz Tamás

Dombvári helyére Somorácz ült be, és meglepetésre így is megverték a válogatón a londoni olimpiai ezüstérmes, a tavalyi világbajnokságon szintén ezüstöt nyerő Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel négyest, így elvárás is lehetne tőlük a dobogó. Ugyanakkor ebben az összetételben ez lesz az első komoly nemzetközi versenyük, a rutintalanság pedig az idei Eb-n is megmutatkozott, amikor – még Dombvárival a hajóban – csak hetedikek lettek.

Hufnágel Tibor, Ceiner Benjámin, Kugler Attila és Somorácz Tamás Forrás: MTI/Bugány János


A hagyományok szerint nemcsak a nőknél, hanem a férfiaknál is mindig jól szerepelnek a magyarok ebben a számban, az 1988-as szöuli olimpia óta csak Pekingben fordult elő, hogy a férfi kajaknégyes nem az első két hely valamelyikén végzett.

NŐI KAJAK

K-1 200 m: Dusev-Janics Natasa

Többszörös 500-as olimpiai bajnokként is hatalmas bravúr lenne tőle, ha érmet nyerne 200-on, inkább a pontszerző hely lehet a reális célkitűzés. A 2014-es műtétje során stabilizálták a gerincoszlopát, a csavarok mellett egy titánimplantátumot is beillesztettek, gyakorlatilag ez tartja össze a gerincét.

Dusev-Janics Natasa Forrás: MTI/Kovács Tamás


A válogatót azonban így is megnyerte a magyar mezőnyben, hiszen a női versenyzők nagy része az 500 méterre készül, ahol három számban is ki lehet jutni az olimpiára, míg 200-on csak az egyes van.

K-1 500 m: Kozák Danuta

Egyértelműen élete formájában van, remek időkkel és nagyon magabiztosan nyerte meg a válogatókat, márpedig ha egy olimpiai bajnoki címvédő élete formájában van, akkor reális elvárás lehet tőle az aranyérem. Az idei Európa-bajnokságra ki sem akart menni, de meggyőzték, és ő a legnagyobb meló közepén is minden számát megnyerte. Pedig Moszkvában sokkal sűrűbb volt a program, mint amilyen Rióban lesz (az Eb-n három, az olimpián hat nap van a három számra).

Kozák Danuta Forrás: MTI/EPA-DPA/Roland Weihrauch


Legnagyobb ellenfele az új-zélandiak Kozák Danutája, Lisa Carrington lesz, talán ő az egyetlen, aki elveheti tőle az aranyérmet. A tavalyi vébét Carrington megnyerte, de akkor Kárász Anna indult a magyaroktól egyesben. A dobogóért még a német Franziska Weber vagy a londoni ezüstérmes Inna Oszipenko-Radomszka küzdhet meg. Utóbbi négy éve ukrán színekben versenyzett, most azonban azeriként indul – a döntés mögött az állhat, hogy az azeri kormány minden olimpiai bajnoknak 1 millió eurót (több mint 310 millió forintot) utal a számlájára.

K-2 500 m: Szabó Gabriella, Kozák Danuta

Ha egy biztos aranyra kellene fogadnunk, akkor az ez lenne. Világ- és Európa-bajnoki címvédő, rendkívül összeszokott páros (már az utánpótlásban is együtt versenyeztek), amelyben Kozák személyében benne ül a világ legjobb egyese, Szabó pedig kitűnő vezérevezős.

Kozák Danuta (hátul) és Szabó Gabriella Forrás: MTI/Kovács Tamás


A tavalyi vébén ezüstérmes szerb páros okozhat nekik talán meglepetést, de a felállás ott azóta változott, Benedek Dalma ugyanis kikerült a hajóból, Starovic mellé az egyik Moldovan testvér ült be. A Weber, Dietze német párosra sem árt figyelni, ők Londonban aranyérmesek lettek a Kovács, Janics kettős előtt, a tavalyi vébén meg a harmadik helyen zártak.

K-4 500 m: Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina

A négyes egyetlen komoly ellenfele a fehérorosz egység lehet, amely a tavalyi vébén győzött. A magyar hajóban annyi változás volt azóta, hogy Kárász helyére Csipes ült be. A kollektív fehérorosz doppingbotrány (a franciaországi edzőtáborban egy táskányi doppingszert találtak a válogatottnál) még közbeszólhat, a férfi négyest már eltiltották, akár a nőket is elmeszelhetik. Ebben az esetben gyakorlatilag a magyarok ölébe hullhat az aranyérem.

A Szabó, Kozák, Fazekas Zur, Kárász négyesből Kárász (hátul) kikerült Forrás: MTI/Kovács Tamás


Ha Kozák Danuta behúzza mind a három számot, akkor csatlakozik Egerszegi Krisztinához és Keleti Ágneshez abban a társaságban, ahova csak az ötszörös magyar olimpiai bajnoknők kaptak meghívót.

A kajak-kenu pontos programját a menetrendek menüpont alatt nézheti meg.