Hosszú Katinka: Imádok Shane-nel együtt dolgozni

Hosszú katinka, Shane Tusup, Rió, olimpia, aranyérem
Vágólapra másolva!
Hosszú Katinka a sprinter úszók között versenyezve is megmutatta Rióban, hogy világklasszis, miután 100 háton – egy remek forduló és egy hihetetlen utolsó 50 méter után – olimpiai bajnok lett. A döntő után az Origo kérdésére arról is mesélt, hogy edzője-férje, Shane Tusup mindennap szerelmet vall neki.
Vágólapra másolva!

Hosszú Katinka nem számított a 100 méteres hátúszás első számú esélyesének, de tisztában volt vele, hogy akár az aranyérmet is megnyerheti. Végül ezt úgy sikerült elérnie, hogy az első ötvenen még csak hatodik volt, de a forduló után rögtön utolérte az elöl úszókat egy roppant hatékony delfinezéssel.

„Ez része volt a taktikánknak, beszéltünk erről Shane-nel, hogy a középdöntőben épp ebben hibáztam. Nekem nagyon jó a kidelfinezésem, nagyon jól begyakoroltam, de ezt nem használtam ki sem az előfutamban, sem a középdöntőben. Tudtam, hogy ez még bennem van, és a teljesítményemhez hozzá tudom adni a döntőben – de nem voltam benne biztos, hogy a többiek mennyire adtak ki magukból mindent a középdöntőben” – fogalmazott az Iron Lady, aki jelenleg a riói olimpia egyetlen kétszeres bajnoka.

Korábban vb-érme sem volt 100 háton Forrás: AFP/Odd Andersen

Mint elmondta, csak saját magára és a saját pályájára koncentrált a verseny során, és végül annak köszönhette a győzelmet, hogy mindent sikerült úgy összeraknia a döntőre, ahogyan szerette volna.

Az aranyérem cél volt, de tudta, hogy ahogyan első, úgy akár utolsó is lehet a döntőben, hiszen elég egy kisebb hiba, és akkor már nincs ideje javítani.

„Ez nem olyan, mint a 400 vegyes, ahol futam közben is lehet korrigálni. A 100 hát annyira rövid szám, hogy mindent tökéletesen kell végrehajtani technikailag. Tudtam, ha minden összejön, és össze tudok mindent rakni úgy, ahogy elterveztük, akkor ott leszek a dobogón.

A 27 éves úszónő 400 vegyesen óriási fölénnyel, világcsúccsal nyert, 100 háton viszont fordulatos verseny végén, kevés különbséggel. Azt mondja,

mindkét sikernek megvan a maga szépsége.

„A 400 vegyest favoritként, világcsúccsal, szinte nagy versenyzés nélkül sikerült megnyernem. Korábban erről is álmodtam, hogy milyen jó lenne egyszer úgy olimpiai bajnoki döntőt nyerni, mint anno Egér nyert, amikor 50 méter volt még hátra, és már lehetett mondani, hogy aranyérmes. Viszont az is érdekes, amikor izgulni kell a végén. Így talán izgalmasabb is volt a 100 hát döntője a nézőknek, hogy vajon hányadikként csapok célba.”

Az Origo megkérdezte Katinkát, hogy mit szólt Shane nyilvánosan megírt szerelmes leveléhez. „Nagyon jólesett, de nekem ezt mindennap elmondja. Panaszkodott, hogy senki nem kérdezte meg tőle sem a sajtótájékoztatón, sem máshol, hogy mit érez irántam, ezért úgy gondolta, hogy szeretne erről pár szót írni.

akár kimondani is, hiszen senki nem ismeri a viszonyunkat, csak mi. Szerintem kívülről elég nehéz egy kapcsolatot kritizálni. Mi nagyon-nagyon boldogok vagyunk, és imádok Shane-nel együtt dolgozni. Ha ő nem lenne mellettem, most nem lenne itt ez a két arany, és rengeteg más cím és világcsúcs sem, ami az elmúlt négy évben összejött.”

Hosszú Katinka és Shane Tusup az aranyéremnek örülnek Forrás: Facebook/Hosszú Katinka

Kedd este az Iron Lady – ha továbbjut a délelőtti előfutamból – a 200 pillangó elődöntőjében lesz érdekelt, majd jön a 200 vegyes döntője. „Még átbeszéljük Shane-nel, hogy milyen legyen a keddi nap. De azért úgy érzem, nagyon jól ment a 200 vegyes délelőtt, bár délután már nehezebb volt az elődöntőben úszni a 100 hát döntőjét követően.

Nagyon remélem, hogy 200 vegyest is sikerül keddre összerakni.”