Lesz-e Budapesten Hosszú Katinka-óriásposzter?

Gyárfás Tamás
Vágólapra másolva!
Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke az Origónak Rióban adott interjújában megerősítette, hogy a szövetség szeretné rendezni a viszonyát Hosszú Katinkával. Szerinte Verrasztó Dávidnak le kellett volna gyűrnie a bánatát, és úsznia kellett volna 200 vegyesen. Reméli, hogy a jövő évi vb-n ott lesz Cseh László és Michael Phelps is.
Vágólapra másolva!

Hogyan tetszett Risztov Éva és Olasz Anna úszása itt, a Copacabanán? – kérdeztük a FINA alelnökeként és a LEN kincstárnokaként is dolgozó Gyárfás Tamást.

Évában bíztam jobban, az első három körben fantasztikus is volt, vezetett, mint Londonban. Reméltem, hogy ismét végig bírja. Megpróbálta, és ez nagyon szép. Olasz Anna az orosz versenyző kizárása miatt – akit végül visszafogadtak – az utolsó percben került be a csapatba, a hirtelen beugrás tudatában a 14. helye tisztességes. Bízom benne, hogy jövőre, Magyarországon mindketten többet nyújtanak.

Mit tud a verseny vizének a minőségéről?

A nyílt vízi verseny előtt sok volt a panasz, utána nem hallottam. A műugró- és a vízilabda-medencék vize viszont bezöldült. Ilyenre még sohasem volt példa.

Néhány napja értek véget a medencés úszóversenyek, sok érmet nyertünk – Hosszú Katinka három aranyat és egy ezüstöt, Cseh László egy ezüstöt, Kapás Boglárka és Kenderesi Tamás egy-egy bronzot –, de nem mindenki tudta hozni magát. Hogyan értékeli a magyarok teljesítményét?

Magyarország a harmadik helyen végzett a sportág éremtáblázatán a messze kiemelkedő Egyesült Államok, valamint az ugyancsak három aranyérmet szerző Ausztrália mögött.

Egészen kivételes, amit Hosszú Katinka és edzője, egyben férje, Shane Tusup produkált. Ámuldozik az egész úszóvilág.

Gyárfás Tamással a Copacabanán futottunk össze a női hosszútávúszó-verseny után Forrás: Origo


Voltak, akik nem értették, miért úszik Rióban 37 magyar, ha csak töredékük képes döntőbe jutni. Miért ilyen nagy a magyar úszócsapat?

Ennyien vívták ki a részvétel jogát. Egy országból erre nagyon kevesen voltak képesek. Van tehát honnan meríteni, középmezőnye is van a magyar úszósportnak. Öröm, hogy jönnek fel a fiatalok. A 14 és fél éves Késely Ajna néhány hete négy ifjúsági Európa-bajnokságot nyert, váltóban már felnőtt Európa-bajnok, olimpiai helyezett. A 19 éves Kenderesi Tamás berobbant az élvonalba. A mögöttünk végzett angolok szerepeltek még jól, ami egyértelműen a londoni olimpia hatása. Ez a hatás érvényesülni fog a budapesti vb után is, és persze nemcsak az úszásban, hanem a vízilabdában, de még a műúszásban és a műugrásban is.

Mit szólt ahhoz, hogy Verrasztó Dávid hazautazott, nem indult el 200 vegyesen?

Senkit sem lehet indulásra kötelezni. Kétségtelen, hogy Dávid 200-on eleve nem akart indulni. Bár nem volt reális esélye, később mégis nevezett. Le kellett volna gyűrnie a bánatát.

Gyurta Dániel címvédőként érkezett, döntőbe sem jutott. Mi történhetett vele?

Az olimpiai bajnok, háromszoros világbajnok idén mindent alárendelt az ötkarikás játékoknak. Nem indult az Európa-bajnokságon sem, amit azzal magyaráztunk, hogy Széchy Tamás egykori rendszerét követi, az év egyetlen versenyére, a legfontosabbra koncentrál. Dani nem kereste a kifogásokat, holott

mint ahogy megannyi európainak sem. Most nem sikerült, majd jobban megy legközelebb.

Cseh László ezüstérmének mennyire tudott örülni?

Büszkék vagyunk rá, mert nagyot produkált. Pedig az edzője, Plagányi Zsolt nekem elmondta, hogy a 200 pillangó után, ahol hetedik lett, még a visszavonulás gondolata is megfordult a fejében. Innen felállni egészen bámulatos. Több szempontból is jó volt Plagányitól hallani: mostantól még keményebben kell készülniük a jövő évi vb-re. Ha Michael Phelps a sokadik bejelentése ellenére mégsem vonul vissza, akkor egészen egyedi lesz a budapesti vb-n 100 pillangón egy újabb Michael Phelps–Cseh László–Chad le Clos-összecsapás. Lenyűgöző kép volt, ahogy Rióban holtversenyben végzett a sportág három nagy ikonja, a dobogón egymás mellett sorakozva fel.

Phelps Csehtől tudta meg, hogy hárman lettek ezüstérmesek Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Adam Pretty


Visszatérve Hosszú Katinkára, többen az ön szemére vetették, hogy nem mosolygott és nem tapsolt az úszónő 400 vegyesen elért győzelme után. Hogyan emlékszik vissza arra a pillanatra?

Nagyon örültem. Méltatlan erre több szót vesztegetni.

Milyen most a kapcsolata Hosszú Katinkával? Sikerült normális mederbe terelni?

Szeretném, ha olyan lenne a kapcsolatunk, mint amilyen a múltban volt. Nagyon örülök, hogy Shane azt mondta, ő már magyarnak tartja magát.

Igaz, hogy Katinka nagyon nem örült annak, hogy csere történt a 4x200 méteres gyorsváltóban a középfutamhoz képest? Verrasztó Evelyn helyére Jakabos Zsuzsanna került be, a döntőben hatodik helyen végző csapatban Hosszún kívül ott volt az elődöntőben Verrasztónál egyaránt rosszabb időt úszó Késely Ajna és Kapás Boglárka is.

Az olimpia előtt Verrasztó Evelyn ötödik volt 200 gyorson a magyar ranglistán, aminek alapján Hargitay András úszókapitány az első négyet (Hosszú, Késely, Jakabos, Kapás) nevezte a váltóba. Evelyn csak úgy szerepelhetett a mezőnyben, ha egyéniben indul (200 gyorson összesítésben 28. lett Rióban – a szerk.). Ennek érdekében a többiek – Kapás és Jakabos – hátrébb léptek, még ha addig jobb idejük is volt. A kapitány tartotta magát az eredeti megállapodáshoz, hogy a döntőben azok úsznak, akik erre korábban megszerezték a jogosultságot.

Mit jelent a magyar úszósport számára, hogy az olimpián Hosszú Katinkából olyan úszó lett, akire ezentúl mindenhol világsztárként tekintenek?

Óriási húzóerő.

Sokan már elvesztették a fonalat, hogy konkrétan min vagy miken kapott össze Hosszú Katinka és a szövetség. Egy vagy több dologról van szó?

Nem tudom, hogy mennyire visz előre, hogy ha bármelyik fél ezeket a kérdéseket újfent előrángatja. Magyarország úszásban harmadik az olimpiai éremtáblázaton. Rajtunk kivül Rióban összesen hat európai ország nyert egy-egy aranyérmet. Hogy ez nem egyszeri siker, azt bizonyítja a májusi londoni Európa-bajnokság tíz, valamint az azt megelőző natanyai rövid pályás Eb tizenegy magyar aranya. Sorozatban valamennyi eseményen fölényesen Magyarország bizonyult Európa legjobbjának. Lassan már csak napok kérdése, és mi rendezzük a világbajnokságot. Rögtön átadják a bármulatos iramban épülő, lenyűgöző új uszodát. Nem jött el az ideje, hogy előre tekintsünk?

Van esély rá, hogy aki megérkezik a budapesti vizes vb-re, az Katinka óriásposzterével találkozzon majd? Az imázsfilmből ugyanis, mint tudjuk, kimaradt.

A versenyző fotóját, a róla a versenyeken készült filmeket a kialakult normák szerint nem kereskedelmi céllal – ahogy a FINA, a LEN – a Magyar Úszószövetség is használhatja. Volt is egy csodás poszterünk, amelyen Katinka egy győzelem után diadalmasan a magasba emeli a karját. A beleegyezése nélkül nem akarjuk használni.