Sokba került az egy negyed kihagyás

Antal Dóra, vízilabda
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 13. Antal Dóra (j) és az amerikai Ashleig Johnson kapus a riói nyári olimpia női vízilabdatornáján a B csoport harmadik fordulójában játszott Magyarország - Egyesült Államok mérkőzésen a Rio de Janeiró-i Maria Lenk Uszodában 2016. augusztus 13-án. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A magyar női vízilabda-válogatott 11-6-ra kikapott a címvédő és világbajnok amerikai csapattól a riói olimpia csoportküzdelmeinek szombati zárófordulójában. Bíró Attila Európa-bajnok együttese ezzel csoportharmadikként végzett, és az olimpiai bronzérmes ausztrálokkal játszik majd a negyeddöntőben.
Vágólapra másolva!

Eredmény, női vízilabdatorna, 3. forduló, B csoport:
Egyesült Államok – Magyarország 11-6 (2-2, 5-1, 1-1, 3-2) – az élő közvetítés
Maria Lenk Uszoda, 500 néző
v.: Deslieres (kanadai), Dutilh-Dumas (holland)
Egyesült Államok: Johnson – Seidemann, Fattal, Steffens, Mathewson, Neushul, Clark. Cserék: Musselman, Fischer A., Gilchrist, Fischer M., Craig
Magyarország: Kasó – Antal, Kisteleki H., Szűcs, Keszthelyi, Bujka, Garda. Cserék: Czigány, Takács, Illés, Tóth I., Csabai, Gangl
gól: Steffens 4, Musselman 3, Mathewson 2, Neushul 1, Gilchrist 1, illetve Szűcs 2, Bujka 1, Czigány 1, Antal D. 1, Keszthelyi 1.

Négy évvel ezelőtt, Londonban a bronzmérkőzésen találkozott egymással a két csapat, akkor hosszabbítás után 13-11-es ausztrál siker született. 2008-ban, Pekingben ugyancsak a harmadik helyért csatázott egymással a két válogatott, a kínai metropoliszban 9-9-es döntetlen után büntetőkkel győztek az ausztrálok.

Az olimpiai felkészülés során többször is találkoztak egymással: a margitszigeti tornán egy rendkívül kemény összecsapáson 5-3-ra nyertek az ausztrálok, később Cegléden pedig 7-7-es döntetlen született.

A második negyed döntött

Amerikai góllal indult a találkozó, de gyorsan jött a magyar egyenlítés, Szűcs Gabriella lövése az amerikaiak világklasszis kapusának, Asleigh Johnsonnak a hóna alatt talált utat a hálóba. Nem sokat kellett várni a rivális újabb találatára, Kasó Orsolyát könnyedén ejtette át Maggie Steffens, az amerikaiak kapitánya. A magyarok tapadtak ellenfelükre, Bujka Barbara centerben verte meg emberét és húzta a labdát a kapuba (2-2).

Antal Dóra és az amerikai Ashleig Johnson kapus Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az amerikaiak erejét jól mutatta, hogy Adam Krikorian szövetségi kapitány szinte teljes sort is cserélhetett.

A második negyedben ismét az amerikaiak szereztek vezetést, de Czigány Dóra egy szép pattintott lövéssel válaszolt. A világbajnok - amely talán kissé a bírók támogatását is élvezte - két emberelőnyt váltott gyorsan gólra, majd Kaleigh Gilchrist lőtte ki a jobb felsőt (6-3). A hetedik amerikai találatot követően Bíró Attila időt kért, hogy kissé rendet tegyen a fejekben.

8-6-nál még remélhettünk

A harmadik felvonás Antal Dóra szép szélről bepattintott találatával indult, majd mindkét oldalon számos helyzet maradt ki, végül Steffens a játékrész végén emberelőnyből volt eredményes (8-4).

Takács Orsolya és Maggie Steffens csatája Forrás: MTI/Illyés Tibor

A negyedik negyed elején Keszthelyi Rita szerzett gólt egy megúszás végén, majd Szűcs Gabriella talált be kiszorított helyzetből, kettőre csökkentve ezzel a különbséget (8-6). Az amerikaiak azonban egy pillanat alatt kapcsoltak és egy remek húzásgóllal ismét elléptek, sőt, ötméteresből újra néggyel mentek (10-6). A lendületük nem tört meg, Courtney Mathewson fórból lőtte ki a jobb felső, beállítva ezzel a 11-6-os végeredményt.

a csoport másik mérkőzésén:
Spanyolország – Kína 12-8 (3-2,, 4-4, 2-1, 3-1)

A csoport végeredménye: 1. Egyesült Államok 6 pont, 2. Spanyolország 4, 3. Magyarország 2, 4. Kína 0.

A csoport:
Olaszország – Oroszország 10-5
Ausztrália – Brazília 10-3 (1-1, 4-1, 2-0, 3-1)

A csoport végeredménye: 1. Olaszország 6 pont, 2. Ausztrália 4, 3. Oroszország 2, 4. Brazília 0

A negyeddöntő párosítása:
Magyarország – Ausztrália
Olaszország – Kína
Spanyolország – Oroszország
Egyesült Államok – Brazília