Felállt a padlóról, majd ötösökkel kiesett a pólóválogatott

Manhercz Krisztián; Hosnyánszky Norbert, Aleksandar Ivovic  rio 2016 olimpia , vízilabda
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 16. Aleksandar Ivovic a labdával a riói nyári olimpia férfi vízilabdatornája negyeddöntőjében játszott Magyarország - Montenegró mérkőzésen a Rio de Janeiró-i Maria Lenk Uszodában 2016. augusztus 16-án. Mellette Hosnyánszky Norbert (b) és Manhercz Krisztián (j). MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A magyar férfiaknak nem sikerült megismételniük a nők bravúrját, a riói pólótornán a Montenegró elleni negyeddöntőben, 9-9-es rendes játékidő után, ötösökkel kikapott, így nem jutott be a legjobb négy közé. 
Vágólapra másolva!

Férfi vízilabdatorna, negyeddöntő:
Montenegró-Magyarország 13-11 (2-1 3-2, 3-3, 1-3, 4-2) - ötméteresekkel
Olimpiai Uszoda, 1500 néző, v.: Koganov (azeri), Peila (amerikai)
Montenegró: Scepanovic - Dr. Brguljan 2, Paskovic 1, Radovic 1, Janovic 1, Cuckovic, Ivovic 3 - cserék: Petrovic, Misic, Klikovac 1, Jokic, Da. Brguljan
Magyarország: Nagy - Vámos 3, Erdélyi 3, Szivós, Varga Dé. 2, Varga Dá., Kis G. - cserék: Zalánki, Manhercz 1, Hosnyánszky, Decker Á., Hárai, Decker A.
emberelőny/gól: 7/1, illetve 9/2

A nyitókörben 7-4-re legyőzte Franciaországot, majd két szoros vereség következett: az olimpiai címvédő horvátoktól 8-7-re, az olaszoktól 6-5-re kaptak ki a montenegróiak, majd az USA elleni 8-5-ös győzelmet a spanyolok elleni 9-9 követte.

"Montenegró nagyon agresszív ellenfél, ezt tapasztaltuk az Eb-n. Ha ugyanúgy meg tudnak minket zavarni a fizikális fölényükkel, akkor nagy bajban leszünk, de ha függetleníteni tudjuk magunkat ettől, és elhisszük, hogy jobban tudunk játszani, mert szerintem jobban tudunk, akkor meg tudjuk nyerni a mérkőzést" – mondta a meccs előtt Benedek Tibor szövetségi kapitány.

Sajnos a brazilok elleni hangulatnak nyoma sem volt, ezúttal talán csak tizedannyi, azaz ezer néző gyűlt össze az olimpiai uszodában.

Tíz lövésből egy magyar gól

Pár tucat magyar fanatikus azért igyekezett hangos szurkolással egy kis erőt adni a mieinknek, rá is fért a csapatra, az első gólt mégis Montenegró szerezte, Kis Gábor kiállítása után Drasko Brguljan mattolta Nagy Viktort.

Kőkemény mérkőzés volt. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: MTI/Illyés Tibor

Manhercz szélről dobott góllal egyenlített, de sajnos ezzel jó időre ellőttük a puskaporunkat. A montenegróiak tényleg brutálisan védekeztek, centereinket rendre levitték a víz alá,

olyan látvány volt a meccs, mintha egy új sportágat, a vízi birkózást mutatták volna be a felek.

Az erőjáték nem a magyaroknak kedvezett, sorra születtek a montenegrói gólok, egy meg nem adott találat után Ivovic 2-1-re módosította az állást.

Ekkor a helyzet az volt, hogy 10 magyar lövésből csak egy lett gól, hat montenegrói kísérletből viszont kettő.

Varga Dénes mentette meg a második negyedet

A második negyed első felében aztán tényleg semmi nem jött össze, Scepanovic fantasztikusan védett, és még a szerencse sem volt velük, Vámos lövése után a labda mintha bent lett volna, nagyon úgy tűnt, a bírók azonban nem adták meg.

Az ellenfél viszont brillírozott, előbb Radovic lőtt Vámos feje fölött okos gólt, majd Ivovic szabaddobásból volt eredményes. Benedek Tibor kapust cserélt, Nagy Viktort Decker Attila váltotta.

Nagy Viktornak (piros sapkában) ma nem ment a védés. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: MTI/Illyés Tibor

Időkérés után sikerült is szépíteni, Erdélyi előtte Scepanovic mellett a labdát, ezzel 4-2. Nagyon kellett, háromgólos hátrányból nem mehettünk neki a második félidőnek, csakhogy még volt hátra több mint egy perc. Janovic átemelte Deckeren a labdát (5-2), mégis három lesz a különbség? Szerencsére Varga Dániel nem így gondolta, klasszisát megvillantva, távolról szép gólt lőtt emberelőnyben.

5-3 volt a nagyszünetben, reménykedhettünk abban, hogy innen még fel lehet állni.

Decker szép védései

A harmadik harmad első gólja is Montenegróé volt, Paskovic egyedül maradt a szélen, és nem is hibázott. Manhercz kapufájánál bosszankodhattunk.

Mi kell ilyenkor a feltámadáshoz?

Például az, hogy parádézzon a magyar kapus, Decker pedig parádézott. Három hihetetlen védést is bemutatott két percen belül, a harmadiknál a mellét ököllel ütögette, felszívta magát, jó volt látni a magabiztosságát.

És ez az elöl játszókra is jó hatással volt, meg is indult felfelé a csapat.

Vámos dühből nagy gólt lőtt (4-6), majd Decker Attila labdaszerzése és egy szép labdajáratás után ismét ő volt eredményes (5-6).

Decker Attila védései visszahozták a csapatot a meccsbe. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: MTI/Illyés Tibor

Nagy adok-kapok volt kialakulóban, Klikovac, Erdélyi, majd Brguljan góljaival 8-6 volt oda. De érezni lehetett a magyar csapaton, hogy fel tud jönni, megvan benne a tűz, és nem adja fel.

Csakhogy Scepanovicnak is jól ment a kapuban, így nem sikerült szépíteni már a zárónegyed előtt, csak egy emberelőnyös kapufáig jutunk.

Hihetetlen feltámadás, kiharcoltuk az ötösöket

A negyedik ráúszásnál végre elhozzuk a labdát, és az is jó hír, hogy az első gól is a miénk, Erdélyi szélről nem hibázott (7-8). Jött az azonnali válasz az ellenféltől, Ivovic lerázta az emberét, és nem volt esélye Deckernek (9-7).

Emberelőnyben Vámosnak sem remegett meg a keze (8-9), ráadásul Decker egy óriási védéssel meccsben tartott a csapatot. Nem sokkal később – kettős emberhátrányban – a felső kapufa segítette ki kapusunkat, csakhogy a másik oldalon Varga Dániel védésénél résen volt Scepanovic is.

Vámos Márton hatalmas gólokat lőtt. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: MTI/Illyés Tibor

Deckernek ekkor nem lehetett gólt dobni, és ez volt a nagy szerencsénk. Varga Dánieltől elvették a labdát, Radovic bombáját magabiztosan védte Decker.

Kellett a gól, hogy legalább az ötmétereseket kiharcoljuk.

99 másodperccel a vége előtt magyar időkérés. Most vagy soha! És sikerült! Varga Dénes felemelkedett, és hihetetlen, kapufás gólt szerzett. Világklasszis mozdulat, világklasszis gól, világklasszis játékos!

1-1 után újra döntetlen lett az állás, közte végig Montenegró vezetett.

Decker keze a magasban, sikerült egy újabb bombát megfognia, mi lesz még itt fél perc alatt?

Szivós szorongatott helyzetből fölé dobja, montenegrói időkérés. 12 másodperc volt hátra a meccsből. Gól már nem született.

Decker parádésan védett a meccsen, nagyon bíztunk benne.

A pénzfeldobás Montenegrónak kedvezett

Az első ötöst a jobb alsóba vágta Ivovic. Varga Dániel a kapu bal oldalát választotta, ezzel 1-1 volt. Decker most jobbra vetődött, a labda viszont a másik oldalra ment, Radovic sem hibázott. De Varga Dániel sem, így két kör után döntetlen volt (2-2).

Kis Gábor hiába próbálja vigasztalni Decker Attilát. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: MTI/Illyés Tibor

Brguljan a léc alá vágta, Vámos középre tartó lövését viszont kivédte (2-3).

Janovic viszont nem találta el a kaput, Hosnyánszky pedig a kapusba lőtt, maradt a 2-3. Paskovic viszont belőtte, és ezzel Montenegró négy közé jutott.

Ezek után legjobb esetben is csak ötödik lehet a magyar csapat - legutóbb Londonban is ötödik volt -, de ehhez még két meccset meg kell nyernie.