[origo] - usa 2008> !ALROVAT_NEVE


3
MÁR
Pethő András | Létrehozás dátuma: 2008. 03. 03., 19:12

Találkozott már őrült orosz festővel? Esetleg egy viccekkel dobálózó ortodox pappal? Hallgatott közben lejárt slágereket és puskaropogást? Az [origo] tudósítójának egyszerre sikerült mindhárom. Egy Moszkva környéki faluban próbáltunk az orosz elnökválasztás mögé nézni, de ennél sokkal izgalmasabb történt. Egy szürreális ebéd kellős közepébe csöppentünk a dácsák földjén.

Forrás: Pethő András

Folytatás


Ballai Vince | Létrehozás dátuma: 2008. 03. 03., 11:13

Letartóztattak egy orosz ellenzékit Szentpéterváron. Az ellenzéki liberális Jabloko párt egyik helyi vezetőjét állítólag egy tüntetés miatt vették őrizetbe. Az orosz ellenzék több tüntetést is szervez a szerintük elcsalt vasárnapi elnökválasztás ellen.

Folytatás

2
MÁR
Pethő András | Létrehozás dátuma: 2008. 03. 02., 12:12

Alkoholmentes diszkó és rendőrök által körbevett popkoncert - így örültek Moszkvában annak, amit már hónapokkal ezelőtt biztosra vett mindenki: Dmitrij Medvegyev nyerte az elnökválasztást. A győztes közölte: partnerségre törekszik a várhatóan kormányfővé váló Putyinnal. Mint azt az [origo] tudósítójának elmondta több moszkvai, nem is várnak tőle többet, csak hogy folytassa a putyini utat.

Forrás: EPA
A régi és az új elnök a győzelmi ünnepségen

Folytatás

1
MÁR
Pethő András | Létrehozás dátuma: 2008. 03. 01., 23:37

Okos, vicces, mindenhez ért és nem lekezelő - a huszonéves orosz fiúban ilyen benyomások maradtak Vlagyimir Putyinról, miután kétszer is találkozott vele. A rajongás nem meglepő, Nyikita Borovikov az egyik vezetője a Nashi nevű ifjúsági szervezetnek, amely provokatív akcióiról és feltétlen Kreml-hűségéről ismert. Az [origo] tudósítója felkereste a mozgalom moszkvai központját, és kétszer is megkapta, hogy hülyeség, amit kérdez.

Folytatás


Pethő András | Létrehozás dátuma: 2008. 03. 01., 07:47

A jó, a rossz és a csúf - ebben a felállásban kötött bele három rendőr az [origo] tudósítójába Moszkvában. Egy talpraesett ismerőse kihúzta őt a csávából, de az affér legalább megadta az alaphangot a találkozóhoz egy brit tisztviselővel, aki kollégáival együtt már összeakasztotta a bajszát az orosz hatóságokkal. Mint kiderült, akár egy háziállat is lehet eszköz két ország kémháborújában.

Folytatás

29
FEB
Pethő András | Létrehozás dátuma: 2008. 02. 29., 09:21

Az üzbég bőrdzsekiárus perceken át panaszkodik, de láthatóan fogalma sincs, ki az ellenfele. Eltűntek a vásárlói, amelynek oka, hogy Vlagyimir Putyin elnöksége alatt felfutott a gazdaság, és most már az átlag oroszok is megengedhetik maguknak, hogy a plázákban vásároljanak. Megugrott az orosz milliomosok száma is, akik a belvárosi luxusboltokban lepipálják az árakon hüledező európai gazdagokat. Az [origo] tudósítója a  moszkvai piacokon és üzletekben kereste Putyin sikerének titkát.

Forrás: Pethő András

Folytatás

28
FEB
Pethő András | Létrehozás dátuma: 2008. 02. 28., 22:03

Oroszország talán nem Kolumbia, de azért a hatalommal dacoló újságírók élete itt sem éppen könnyű. A gyilkosságokról, verésekről, zaklatásokról gyűjt információkat egy moszkvai központú szervezet, amelynek vezetőjét, Oleg Panfilovot felkereste az [origo] kiküldött tudósítója. A másfél éve megölt Anna Politkovszkaja régi barátja beszélt arról, miért volt jobb Putyinnál a "régi kommunista" Jelcin, és kiderült az is, miért ravasz kérdés Oroszországban az, hogy van-e szólásszabadság.

Forrás: Pethő András

Folytatás

27
FEB
Pethő András | Létrehozás dátuma: 2008. 02. 27., 13:41

Egy politikai plakátot sem látni Moszkvában, pedig vasárnap elnökválasztás lesz. Persze valójában nincs is igazi verseny, hiszen mindenki Dmitrij Medvegyev sima győzelmére számít. A Putyin által felkarolt politikus a választás kedvéért azért annyit megtett, hogy elment mosolyogni a konditeremben izzadó fejkendős nagymamákhoz. Az [origo] moszkvai beszámolója a láthatatlan kampányról.

Folytatás


Pethő András | Létrehozás dátuma: 2008. 02. 27., 13:33

Adott egy elnökválasztási kampány, ahol több jelölt verseng egymással, elvileg szólásszabadság is van, valami mégis hibádzik. Jogvédők szerint az orosz elnökválasztást mindennek lehet nevezni, csak demokratikusnak nem. Van igazság abban, amit mondanak.

Folytatás


Pethő András | Létrehozás dátuma: 2008. 02. 27., 13:27

Bár akár mérget is lehetne venni arra, hogy a Vlagyimir Putyin által is támogatott Dmitrij Medvegyev lesz az új orosz elnök, a kampánynak rajta kívül is vannak résztvevői. Bemutatjuk a szereplőket, bónuszként a versenyből kizárt ellenzéki vezetőt is.

Folytatás


RSSHírlevélÍrjon nekünk!ArchívumMédiaajánlatImpresszum
Adatkezelési Szabályzat[origo]OK.huiWiW[freemail]G-PortalVidea Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva

Legolvasottabb cikkek

      A legmagasabb érték a +5, ami azt jelenti, hogy egyértelműen jó, a legalacsonyabb a -5, ami pedig azt jelenti, hogy teljesen mértékben rossz irányba mennek a dolgok. A közbülső értékekkel árnyalhatja véleményét.
        Kérjük, jelöljön be kérdésenként egy választ, majd nyomja meg a "Szavazok" gombot.