[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] filmklub> !ALROVAT_NEVE

[origo] randi
- új!

T-Home TV
DVD-vásárlás
Videa
Kvízpart
Iratkozzon fel RSS-csatornáinkra

Hírlevél

betöltés folyamatban ...

25
FEB
Bujdosó Bori | Létrehozás dátuma: 2008. 02. 25., 01:50

A 80. Oscar-gálán a Coen testvérek taroltak: a legjobb film, legjobb rendezés, legjobb eredeti forgatókönyv és legjobb férfi mellékszereplő díját is erőszakban tobzódó westernjük, a Nem vénnek való vidék kapta. A legjobb férfi alakításért járó elismerést az előrejelzéseknek megfelelően Daniel Day-Lewis vihette haza, női fronton viszont akadt pár kisebb meglepetés: a legjobb színésznő díját Marion Cotillard kapta, a legjobb női mellékszereplő Tilda Swinton lett.

Folytatás

22
FEB
Onozó Róbert | Létrehozás dátuma: 2008. 02. 22., 10:34

Korábbi jelölései/díjai: Utoljára A gyűrűk ura - A király visszatér söpörte így végig az egész díjkiosztó szezont: Coenéké a rendezői, a produceri, a forgatókönyvírói és a színészi kamara fődíja, valamint egy sereg kritikusi díj (New York, Torontó, Washington DC stb.). Egyedül a drámai Arany Glóbuszt veszítették el (a Vágy és vezeklés nyerte), de még ott is kárpótolták őket a rendezői trófeával.

Idei győzelme mellett szól: Az Akadémia szavazói a filmes szakma képviselői, akik külön kamaráik díjkiosztóin már egyértelművé tették, hogy a Nem vénnek való vidék-et tartják 2007 legjobb filmjének. Szinte elképzelhetetlen, hogy a döntnökök csoportjait összeömlesztve más eredmény szülessen. Coenék ráadásul több mint két évtizede az amerikai filmművészet emblematikus alakjai és még nem nyertek "Legjobb film" Oscart, ráadásul anyagilag is ez a legsikeresebb filmjük (61 milliós bevételnél tart az USA-ban).

Forrás: [origo]Ellene szól: Felhozhatnánk, hogy túl erőszakos, de A tégla tavalyi díjazása azt jelzi, hogy az Akadémia gyomra sokkal kevésbé érzékeny mostanában, mint tíz évvel ezelőtt. Egyes vélemények szerint a szavazók ráunhatnak a Nem vénnek való vidék egész szezonon át tartó egyértelmű éllovas-státuszára, mint két éve a Brokeback Mountain esetében, de ott nyilván nem csak ez volt a probléma - mindenesetre hasonló felhördülést okozna, ha a Nem vénnek való vidék veszítene idén. Mivel azonban Coenék cowboyai úgy viselkednek, ahogy azt elvárják tőlük, erre minimális az esély.

Kulcsmondat: "- Ha nem jönnék vissza, mondd meg anyámnak, hogy szeretem. - De hiszen anyád halott. - Akkor majd megmondom neki én magam." - Llewelyn (Josh Brolin) búcsúzkodik a nejétől

Néznivaló: Javier Bardem új értelmezést ad a fej vagy írás játéknak

Győzelmi esélyei: 50%

21
FEB
Onozó Róbert | Létrehozás dátuma: 2008. 02. 21., 14:19

Korábbi jelölései/díjai: A sztriptíztáncostőből lett forgatókönyvírónő (Diablo Cody) és a cserfes főszereplőnő (Ellen Page) zsebelték be a film minden eddigi jelentős díját. A legfontosabb elismerés az öt jelölt film közül mégis a Junó-é: a nézők idén ezt a bravúros kis vígjátékot ölelték leginkább keblükre, az amerikai mozipénztáraknál jelenleg 125 millió dolláros bevételnél tart, ami független filmeknél felér egy csodával.

Forrás: Best Hollywood 

Idei győzelme mellett szól: A két éllovas (Nem vénnek való vidék, Vérző olaj) nagyjából ugyanazt a szavazói bázist tudhatja maga mögött, akiknek viszont ezek a filmek túl sötétek vagy túl véresek, akár meglepetés-győzelemhez is segíthetik a terhes tini történetét. A ravasz forgatókönyvet mindkét politikai tábor magáénak érezheti (teljesen más okok miatt) és Hollywood imádja a "semmiből jött kis film mindent legyőz" típusú sikersztorikat. Nem kizárt tehát egy meglepetés-győzelem, bár sokakat ez legalább annyira felbőszítene, mint két éve az Ütközések diadala a Brokeback Mountain felett.

Ellene szól: Két éve azonban nyilvánvaló volt, hogy melyik filmre kell szavazni azoknak, akik a Brokeback Mountain ellen voksolnak, most korántsem ilyen egyértelmű a helyzet és akinek Coenék túl progresszívek, azoknak Juno is könnyen az lehet, ők talán a Michael Clayton vagy a Vágy és vezeklés táborába tömörülnek. Másrészről az év legnagyobb sikert elért független filmjének szinte minden évben a "legjobb eredeti forgatókönyv" szobrát tartják fenn - ha a Ponyvaregény, az Elveszett jelentés, az Egy makulátlan elme örök ragyogása és A család kicsi kincse beérte annyival, akkor Junó-nak is be kell.

Kulcsmondat: "Fúj, nem akarom egy olyan párnak adni a gyerekemet, akik »egészségesként« jellemzik magukat. Inkább mondjuk egy harmincas grafikusra gondoltam egy jó fej ázsiai barátnővel, aki istenien basszusgitározik, vagy ilyesmi, persze nem akarok túl részletes elvárásokat támasztani" - Juno szülőt keres leendő gyermekének

Néznivaló: Öt szuper jelenet a filmből 

Győzelmi esélyei: 15%

20
FEB
Bujdosó Bori | Létrehozás dátuma: 2008. 02. 20., 09:12

Korábbi jelölései/díjai: Oscar-jelölései számában (8) pontosan egálban van a Nem vénnek való vidék-kel és rengeteg elismerést besöpört már az Oscarral tetőző díjszezonban. Legtöbbször Daniel Day-Lewist tüntették ki (19 amerikai kritikusi díj, Golden Globe, BAFTA és egyebek), aki valószínűleg már gyakorolja Oscar-köszönőbeszédét, de például a Los Angeles-i kritikusok és a nagy presztízsű National Society of Film Critics a rendezőt, Paul Thomas Andersont és a filmet is díjazták.

Idei győzelme mellett szól: Brutalitásától eltekintve éppen olyan film, amit az Akadémia díjazni szokott, ambiciózus, nagy ívű történelmi dráma egy döbbenetes, megalkuvásoktól mentes alakítással a középpontjában.

Forrás: [origo]Ellene szól: Egy másik mezőnyben a zseniális Vérző olaj simán tarolhatna, de az eddigi díjak összesítése és a közhangulat alapján minden arra utal, hogy az idei a Coen testvérek éve lesz, és Andersonéknak be kell érniük a legjobb férfi alakításért járó elismeréssel. Azoknak pedig, akik sem ezt a nagyon hosszú, nagyon súlyos filmet, sem Coenék vérfürdőjét nem tudják befogadni, három teljesen vállalható alternatíva áll rendelkezésükre.

Kulcsmondat: "Azt akarom, hogy senki más ne legyen sikeres. Többnyire gyűlölöm az embereket." - a főhős, Daniel Plainveiw sommás életfilozófiája

Néznivaló: A máris kultikussá vált turmixjelenet a film végéről - megtekintését inkább azoknak javasoljuk, akik már látták a filmet

Győzelmi esélyei: 15%

19
FEB
Bujdosó Bori | Létrehozás dátuma: 2008. 02. 19., 11:50

Korábbi jelölései/díjai: A kínos ügyek elsimításáért felelős ügyvéd sztorija hét Oscar-jelölésével szám szerint közvetlenül a két fő esélyes, a Nem vénnek való vidék és a Vérző olaj mögött toporog. Eddig néhány kritikusi díjat sikerült begyűjtenie, amely a három jelölt színész, George Clooney, Tilda Swinton és Tom Wilkinson közt oszlott meg; rendezői vagy legjobb filmes díja egy sincs. Legelőkelőbb elismerése eddig a női mellékszereplői BAFTA-díj Tilda Swintonnak.

Idei győzelme mellett szól: Elképzelhető, hogy erre a viszonylag fogyasztható, de okos filmre voksolnak azok, akiket taszít a Nem vénnek való vidék és a Vérző olaj kíméletlen erőszakossága, viszont ezek a szavazók a vicces Junó-t vagy a romantikus Vágy és vezeklés-t is választhatják.

Forrás: [origo]Ellene szól: A film témája, hangulata és tempója sokban emlékeztet a Bennfentes-re, és könnyen lehet, hogy Oscar-sorsa is hasonlóan alakul: Michael Mann filmje 2000-ben hét jelöléséből végül egyet sem tudott díjra váltani. A Michael Clayton színészi fronton erős igazán (három jelölés), de mivel Daniel Day-Lewis és Javier Bardem győzelme szinte biztosra vehető, a Clayton-csapat egy esetleges Tilda Swinton meglepetésgyőzelmen kívül nem sokban reménykedhet.

Kulcsmondat: "Én nem az a fickó vagyok, akit megöletsz. Én az a fickó vagyok, akit lefizetsz." - Michael Clayton tisztázza a viszonyokat a film nagyjelenetében.

Néznivaló: (Figyelem! Spoilerek!) Tilda Swinton felvet egy drasztikus megoldást és az ötlet átültetése a gyakorlatba

Győzelmi esélyei: 15%

18
FEB
Onozó Róbert | Létrehozás dátuma: 2008. 02. 18., 18:35

Korábbi jelölései/díjai: A korai éllovas idén is kifulladt a finisre, bár a Dreamgirls tavalyi szívását a rendezői mellőzés ellenére is sikerült elkerülni. A drámai kategória Arany Glóbusza és a Brit Filmakadémia fődíja fontos kitüntetések, de mindkét díjkiosztóról elmondható, hogy döntésük utoljára 2004-ben (A Gyűrűk Ura - A király visszatér) csengett össze az Oscarral.

Forrás: UIP Dunafilm

Idei győzelme mellett szól: Szép, szerelmes, kosztümös, történelmi, háborús, brit, epikus, epekedős - ezek a varázsszavak a kilencvenes években igen sokat nyomtak a latba az Akadémiánál, mostanában azonban úgy tűnik, nem annyira.

Ellene szól: Hiába söpört be 7 jelölést, a rendezői (Joe Wright) és főszereplői (James McAvoy, Keira Knightley) mellőzések arra engednek következtetni, hogy gyenge a pozíciója. Egyes leegyszerűsített elemzések szerint az Akadémia hölgytagjainak és brit szavazóinak voksaira számíthat, de az hülyeség, hogy egy nő nem szavaz véres filmre (plusz ha tényleg nem, akkor még mindig ott van a Juno), a britek pedig a Vérző olaj vagy a Michael Clayton mellé is állhatnak a főszereplők kapcsán.

Kulcsmondat: "Álmaimban a puncidat csókolgatom. Az édes kis nedves puncidat." - Robbie balsorsú szerelmeslevele Ceciliához.

Néznivaló: Rövid távon azért bejött.

Győzelmi esélyei: 5% 


Onozó Róbert | Létrehozás dátuma: 2008. 02. 18., 16:55

Korábbi jelölései/díjai: Az idei rendezői mezőny egyébként is relatíve fiatalos, de Gilroy az egyetlen elsőfilmes a legjobb ötben. A Coen testvérekhez és Paul Thomas Andersonhoz hasonlóan ő is duplajelölt a film forgatókönyvéért is. Korábbi írói munkássága csúcspontját a Bourne-trilógia jelenti, de az sem túl meglepő, hogy a Michael Clayton-hoz hasonló témájú Az ördög ügyvédjé-t is ő jegyzi.

Forrás: [origo]

Idei győzelme mellett szól: Semmi. Nagyon szerették a filmet, úgy tűnik, de a 7 jelölésből valószínűleg egyet sem tudnak majd szoborra váltani.

Ellene szól: Elsőfilmes, a film inkább krimi, mint dráma, leginkább pedig az, hogy iszonyatosan kemény a konkurencia.

Ő mondta: "Egy ideig regényírói és zenei karrierről álmodoztam, majd elegem lett és azt gondoltam, hogy ez nevetséges. Ki fogok ebből lábalni, írok gyorsan egy forgatókönyvet és meggazdagszom. Majd 5 évig pincérkedtem, mire sikerült összerakni azt a bizonyos forgatókönyvet."

Néznivaló: Interjú Gilroy-jal a Michael Clayton-ról

Győzelmi esélyei: 2%

14
FEB
Onozó Róbert | Létrehozás dátuma: 2008. 02. 14., 09:29

Korábbi jelölései/díjai: Schnabelt elsősorban a neoexpresszionista irányzat elismert festőjeként tartották számon a nyolcvanas években, bár fotósként és zenészként is letette már a névjegyét. A Szkafander és pillangó mindössze a harmadik rendezése, előző filmje, a Mielőtt leszáll az éj csak főszereplője, Javier Bardem kapcsán került Oscar-közelbe (aki idén is jelölt a Nem vénnek való vidék-ért).

Idei győzelme mellett szól: Oscar-barát téma, rendhagyó megközelítés és az amerikai művészvilág által egyhangúlag istenített alkotó. Van egy olyan teória is, hogy Coenékre és P.T. Andersonra nagyjából ugyanazok szavaznának, így ha  ezek a szavazatok közel egyenlőre megoszlanak, akkor Schnabel lehet a nevető harmadik. Ráadásul az Akadémia tagjai között sokan idegenkednek a két nagy esélyes véresen pesszimista filmjeinek végkicsengésétől és általában az erőszaktól - ők talán előidézhetik az idei Oscar legnagyobb sokkját.

Forrás: [origo]
Julian Schnabel (jobb szélen, köntösben) a film forgatásán

 

Ellene szól: L'Académie ne comprend pas le francais - ugyanez a film, ugyanígy, csak éppen angolul leforgatva tarolhatott volna. Tiszteljük Schnabelt, hogy ellenállt a kísértésnek, és óriási teljesítmény, hogy még ezzel a hendikeppel is bekerült a legjobb ötbe, de kapcsolódó "legjobb film" jelölés nélkül nemigen nyert még senki rendezői Oscart.

Ő mondta: "Szó sincs a szokásos, szentimentalista »az emberi lélek diadala« típusú sztoriról és mindent megtettem, nehogy valami ilyesmit írjanak a kibaszott előzetesre. Ez a film nem egy közhely. Ez az ember a világ végére elment volna, hogy elmondhassa a történetét. Ezért is mentem én is abba a kórházba Franciaországba az igazi ápolóival forgatni. Az első személy, aki látható a filmben a tényleges ápolónője volt, csakúgy mint a fizioterapeutája a medencében.

Néznivaló: Schnabel a New York-i filmfesztiválon beszél a film francia fogadtatásáról és arról, hogy ha francia lenne, ő nyerte volna Cannes-ban az Arany Pálmát

Győzelmi esélyei: 8%

13
FEB
Onozó Róbert | Létrehozás dátuma: 2008. 02. 13., 14:24

Korábbi jelölései/díjai: Forgatókönyvíróként ez már a harmadik jelölése, bár az előző kettő (Boogie Nights, Magnólia) az eredeti forgatókönyvek mezőnyében versenyzett, a Vérző olaj pedig regényadaptáció. Rendezőként most ismerik el először, de ha a forgatókönyvírói és a rendezői jelöléseket összeadjuk, akkor egálban van a legnagyobb konkurensnek tartott Coen testvérekkel (akik viszont filmjeik vágásáért is kaptak már elismerést, szóval végeredményben ők vezetnek).

Forrás: [origo]

Idei győzelme mellett szól: Elszánt rajongótáborral rendelkező kultrendező, akinek ez az első széles körben is elismert, epikus filmje. Bravúros technikai megoldások, színészvezetés és feszes tempó - nem kétséges, hogy megérdemelné az Oscart, de mégis merész, aki arra fogad, hogy idén legyőzheti Coenéket.

Ellene szól: A már emlegetett konkurencia mellett már elfogadott tény, hogy a Vérző olaj legfőbb díja a főszereplő Daniel Day Lewisé lesz, minden más kategóriában meglepetés lenne a diadal. Ráadásul a film befejezése sokaknak megülte a gyomrát (sokaknak - például nekünk - viszont iszonyatosan bejött).

Ő mondta: "Arra számítok, hogy az összes Oscart megkapjuk, azokat is, amikre nem jelöltek." - esélylatolgatás a berlini sajtótájékoztatón.

Néznivaló: Paul Thomas Anderson ex-barátnőjének, Fiona Apple-nek ezt a klipjét rendezte.

Győzelmi esélyei: 30%

12
FEB
Bujdosó Bori | Létrehozás dátuma: 2008. 02. 12., 17:44

Korábbi jelöléseik/díjaik: Filmes adatbázisokat böngészve arra a megdöbbentő tényre lehetünk figyelmesek, hogy csak Joel Coen rendelkezik korábbi rendezői Oscar-jelöléssel (Fargo). Ennek az a magyarázata, hogy a rendezői kamara korábban nem tette lehetővé a közös feltüntetést, így a testvérek megosztották a rendezői és produceri címet, most viszont a Nem vénnek való vidék-kel már együtt nyerhetnének.

Idei győzelmük mellett szól: Úgy huszonöt éve látják el a világot rendszerint kultstátuszt kivívó filmjeikkel, de még csak egy forgatókönyvírói Oscarjuk van a Fargó-ért. Ez nem annyira meglepő, az Akadémia nem arról híres, hogy furcsa kis világokat ábrázoló, morbid humorú filmeket dob meg Oscarral, viszont lassan tágulni látszanak hagyományos ízléskereteik - ha akarjuk, ennek bizonyítékát láthatjuk a Brokeback Mountain két évvel ezelőtti rendezői Oscarjában is. Mindenesetre a rendezők idén egyszer már nyilatkoztak: kamarájuk szerint Coenék a legjobbak.

Forrás: [origo]Ellenük szól: Filmjük pontosan ugyanannyi díjra jelölt, mint Paul Thomas Anderson Vérző olaj-a. Megeshet ismét, ami nem ritka az Akadémia gyakorlatában (az utóbbi tíz évben négyszer is előfordult): hogy megosztják a díjakat, és a Nem vénnek való vidék megkapja a legjobb film Oscarját, a rendezői díjat viszont Andersonnak adják.

Ők mondták: Arra a kérdésre felelve, hogy nehéz volt-e Cormac McCarthy könyvét adaptálni, Joel így felelt: "Nos, ahogy Ethan is megjegyezte, nem túl bonyolult, bár két ember kell hozzá: én nyitva tartom a könyvet, amíg ő begépeli a szöveget a számítógépbe."

Néznivaló: A Nem vénnek való vidék előzetese

Győzelmi esélyeik: 55%


RSSHírlevélÍrjon nekünk!ArchívumMédiaajánlatImpresszum
Adatkezelési Szabályzat[origo]OK.huiWiW[freemail]G-PortalVidea Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva

Legolvasottabb cikkek

hirdetés

Hirdetés

Olvasnivaló

Forrás: AFP/Alexander Joe Tíz percig tartott a per Elhalasztották Oscar Pistorius perét, miután a vád még nyomozni akar a gyilkosság ügyében.
Forrás: Ruben van der Vleuten Saját útját filmezte végig egy csomag Minikamerát és intelligens vezérlést szerelt postai csomagjába egy brit szaki.
Forrás: MTI/Marjai János Cukorcsempészettel égette meg magát az energiaital magyar királya A Hell Energy alapítóinak ütemérzéke kiváló.

További adatok » Időjárás »