[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] filmklub> !ALROVAT_NEVE

[origo] randi
- új!

T-Home TV
DVD-vásárlás
Videa
Kvízpart
Iratkozzon fel RSS-csatornáinkra

Hírlevél

Oscar 2008: a Nem vénnek való vidék a legjobb film2008. február 25., hétfő, 1:50Utolsó módosítás: 2008. február 25., hétfő, 13:44
eszközök:

A 80. Oscar-gálán a Coen testvérek taroltak: a legjobb film, legjobb rendezés, legjobb eredeti forgatókönyv és legjobb férfi mellékszereplő díját is erőszakban tobzódó westernjük, a Nem vénnek való vidék kapta. A legjobb férfi alakításért járó elismerést az előrejelzéseknek megfelelően Daniel Day-Lewis vihette haza, női fronton viszont akadt pár kisebb meglepetés: a legjobb színésznő díját Marion Cotillard kapta, a legjobb női mellékszereplő Tilda Swinton lett.

A 80. Oscar-gála fő díjai az előrejelzéseknek megfelelően a Coen testvérek nyolcszorosan jelölt Nem vénnek való vidék című westernjénél (hazai bemutató: március 6.) landoltak: összesen négy szobrot kapott az este folyamán a film. Az alkotók a legjobb film és a legjobb rendezés díján kívül a legjobb adaptált forgatókönyvnek és a legjobb férfi mellékszereplőnek - Javier Bardem a béna frizurás két lábon járó gyilkológép szerepében - járó elismerést is hazavihették.

Paul Thomas Andersont nevezhetnénk akár az este nagy vesztesének is, hiszen szintén nyolc Oscarra jelölt Vérző olaj-a csak két elismerést tudhat magáénak - de a fiatal alkotónak lesz még bőven ideje aranyszobrot nyerni, és nincs kétségünk afelől, hogy fog is. Most főszereplőjét, az embergyűlölő olajbányászt megformáló, briliáns Daniel Day-Lewist és operatőrét, Robert Elswitet tüntette ki az Akadémia - mindkettő nagyon megérdemelt elismerés. Az igazi nagy vesztes idén valójában a Vágy és vezeklés, amely hét jelöléséből (köztük a legjobb film) csak a legjobb zenéért járót kapta meg.

A színésznői kategóriáknál nem egészen úgy alakultak a díjak, ahogy a többség sejtette: hiába adta a színészi kamara korábban Julie Christie-nek a legjobb női alakítás díját az Egyre távolabb Alzheimer-kóros főhősnőjének megformálásáért, az Oscart Marion Cotillard vihette haza Edith Piaf megformálásáért a Piaf című filmben. A győzelem önmagában nem meglepő: a francia sanzonénekesnő tragikus fordulatokkal tűzdelt életpályájának megelevenítése nagyon is Oscar-barát szerep volt.

Forrás: EPA

Ethan és Joel Coen Martin Scorsese-vel és fejenként két Oscarral


A női mellékszereplő kategóriában Tilda Swinton győzedelmeskedett, aki a George Clooney főszereplésével készült Michael Clayton (hét jelölésből itt is csak ez az egy lett díj) immorális jogásznőjét formálta meg. Korábban esélyesebbnek tartották Amy Ryant, akiknek azonban a filmje, a Hideg nyomon az utóbbi időben eléggé eltűnt szem elől, vagy Cate Blanchettet, aki sokakat lenyűgözött Bob Dylanné való átlényegülésével az I'm Not There-ben, azonban van már egy Oscarja az Aviátor-ért. Swinton mögött már több mint húsz éves, merész és művészileg igényes választásokkal teli karrier áll, így végeredményben nem meglepő, hogy az akadémiai tagok megragadták az első lehetőséget, hogy elismerjék.

Ki kell emelni még a Juno című, hatalmas sikerű tinivígjáték legjobb eredeti forgatókönyv díját - ez sem meglepő, szinte biztosra lehetett venni, hogy négy jelöléséből ezt fogja szoborra váltani a nagy pályát befutott kis film.

Sztárok a szőnyegen

Elsőként Helen Mirrent láttuk meg a vörös szőnyegen, aki következő filmjéről számolt be a német riporternek: a Tolsztoj késői éveiről szóló filmet áprilistól forgatják Németországban, ha Mirren végzett a férje, Taylor Hackford által rendezett Love Ranch-csel, amelyen most dolgozik.

Ruby Dee, akit az Amerikai gengszter-ért jelöltek a legjobb női mellékszereplő díjáért - akárcsak Mirren - vörös ruhában érkezett és a film szomorú üzenetéről beszélt.

Julian Schnabel, aki képzőművész és rendező is, és idén rendezői Oscarra jelölték a Szkafander és pillangó-ért - egész érdekesen válaszolt a buta kérdésre, hogy mi a különbség a festés és a rendezés közt: "festés nélkül nem élhetek, a rendezés viszont csak fordítás".

Tilda Swinton saját magához képest szolíd, fekete ruhában érkezett, és Michael Clayton-beli, nem éppen erkölcsös figurájáról elmondta, hogy nem volt nehéz megformálni, mert ha "bárki volt már veled szemét az életben, akkor abból az élményből meríthetsz a figurához".

George Clooney természetesen barátnőjével jött, és a riporter megjegyzésére, hogy régen mindenki Cary Grant akart lenni, most pedig mindenki Clooney, rávilágított, hogy "ez azért van, mert senki nem akar halott lenni".

Forrás: EPA
Sarah Larson és George Clooney a vörös szőnyegen

Marion Cotillard egy gyönyörű gyöngyházszínű Gautier-ruhában ragyogott a szőnyegen és hosszú, hullámos hajával szebb volt, mint valaha.

Javier Bardem, a legjobb férfi mellékszereplő díjának nagy esélyese szerencsére már megszabadult a Coen testvérek filmje miatt viselt rémes lenőtt gombafrizurához hasonlatos hajától, és most rövid hajjal és szexi barkóval nyomult.

Jennifer Garner nem tudta megmagyarázni a Juno hihetetlen sikerét, de repkedett az örömtől, hogy egy olyan filmben szerepelhetett, amit mindenki imád.

Helen Mirren azzal magyarázta csipkeujjas vörös selyemruháját, hogy jelenleg épp a Love Ranch-ben játszik, amiben egy bordély mádámját alakítja és a díjkiosztóra elhozott magával egy kicsit a figurájából.

Daniel Day-Lewis ezúttal otthon hagyta színes cuccait és szinte teljesen normális szmokingban jött - kicsit csalódottak is voltunk.

A 21 éves Ellen Page-nek, aki a Juno véletlenül teherbe eső tini főhősnőjét alakítja, vastag fekete festékkel mázgálták körbe a szemét - így már majdnem kinézett 16-nak.

Néhány perccel fél három előtt a sztárok lassan eltünedeztek a szőnyegről és elfoglalták helyeiket. Mielőtt még Jon Stewart, az idei év műsorvezetője színpadra lépett volna, lezajlott a kötelező utolsó kör: a riporter odaköszönt a fekete napszemüvegben trónoló Jack Nicholsonnak, aki minden évben biztos pontja a gálának.

  1. Ki mit nyert? + Sztárok a szőnyegen
  2. A gála
eszközök:
betöltés folyamatban ...
RSSHírlevélÍrjon nekünk!ArchívumMédiaajánlatImpresszum
Adatkezelési Szabályzat[origo]OK.huiWiW[freemail]G-PortalVidea Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva

Legolvasottabb cikkek

hirdetés

Hirdetés

Olvasnivaló

Forrás: AFP/Alexander Joe Tíz percig tartott a per Elhalasztották Oscar Pistorius perét, miután a vád még nyomozni akar a gyilkosság ügyében.
Forrás: Ruben van der Vleuten Saját útját filmezte végig egy csomag Minikamerát és intelligens vezérlést szerelt postai csomagjába egy brit szaki.
Forrás: MTI/Marjai János Cukorcsempészettel égette meg magát az energiaital magyar királya A Hell Energy alapítóinak ütemérzéke kiváló.

További adatok » Időjárás »