[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] filmklub> !ALROVAT_NEVE

[origo] randi
- új!

T-Home TV
DVD-vásárlás
Videa
Kvízpart
Iratkozzon fel RSS-csatornáinkra

Hírlevél

Bejelentették az Oscar-jelöléseket2007. január 23., kedd, 14:57Utolsó módosítás: 2007. február 26., hétfő, 6:35

Hetvenkilencedszerre is itt vannak a sokszor gyűlölt, ám mégis izgatottan várt Oscar-jelölések. A színészi díjakat szinte azonnal ki lehetne osztani, ám az még nagy talány, hogy a véreskezű ír gengszterbanda, egy rút kiskacsa, a szorult helyzetbe került japán katonák, az angol királyi család vagy a bábeli zűrzavar lesz a fődíjas február 25-én. Latolgasd velünk együtt Leonardo DiCaprio, Will Smith, Kate Winslet és Martin Scorsese esélyeit!

Bábel

- Elenyésző azoknak a fődíjjal kitüntetett filmeknek a listája, ahol nem végig angolul beszélnek, két esetben volt a játékidő jelentős része idegen nyelvű: Az utolsó császár (1987) és a Keresztapa II. (1975)

Forrás: [origo]

- Ez az első Brad Pitt film, amit "Legjobb film" Oscarra jelölnek, míg Cate Blanchett lényegesen rövidebb karrierje alatt már a hatodik alkalommal izgulhat saját filmje sikeréért (Elizabeth, A Gyűrűk Ura-trilógia mindhárom része, Aviátor).

- Az Oscar előszobájának tekintett drámai Arany Glóbusz nyertese akár optimista is lehetne, ha nem szolgálna duplán is intő példával Ang Lee (Brokeback Mountain tavaly, Értelem és érzelem - 1996) vagy Steven Spielberg (Ryan közlegény megmentése - 1998, ET - A földönkívüli - 1982). További előszobában felejtett Glóbusz-győztesek: Aviátor, Az órák, Egy asszony illata, Bugsy, Született július 4-én.

Esély: 30% - a meglepő Arany Glóbusz diadal és a Dreamgirls mellőzése alaposan megnövelték az esélyeit.

+ + +

A tégla

- Bár a rendezői kategóriában idén végre megállíthatatlannak tűnik az örök ezüstérmes, a filmek között korántsem ilyen stabil a helyzete. A legelképzelhetőbb szcenárió, hogy idén is két különböző film között oszlik meg a két legfontosabb díj. Hasonlóan alakult tavaly (Ütközések - Brokeback Mountain), 2002-ben (Chicago - A zongorista) vagy 1999-ben (Szerelmes Shakespeare - Ryan közlegény megmentése) is.

Forrás: [origo]

- A tégla ellen szól a műfaja is, véres thriller 1992 óta (A bárányok hallgatnak), maffiaeposz pedig 1974 óta (Keresztapa II.) nem nyert ebben a kategóriában.

- Amiben a kiemelt öt legerősebbike, az a bevételi teljesítmény: Scorsese eddigi legjövedelmezőbb filmje 120 milliót termelt csak az Egyesült Államokban. A tégla főszereplőgárdájának tagjai összesítve eddig 17 Oscar-jelölést hoztak össze.

Esély: 30% - Scorsesenek egy kvázi-életműdíj rendezői Oscarral tömik be a száját, a fődíjra hónapok óta egyszer sem számított a legnagyobb esélyesnek.

+ + +

A királynő

- A kilencvenes években szinte minden évben volt legalább egy brit jelölt a legjobb filmek között (Elizabeth, Alul semmi, Titkok és hazugságok, Négy esküvő és egy temetés), de nyerni csak jelentős hollywoodi hátszéllel (Az angol beteg, Szerelmes Shakespeare) vagy csak a színészi kategóriákban tudtak. Ez idén se lesz másképp.

Forrás: [origo]

- Az öt jelölt közül az egyetlen, amely még nem gyűjtött be még egy jelentős "Legjobb film" kitüntetést sem a szezon során. Ez könnyen megváltozhat a BAFTA (Brit Filmakadémia) díjak átadásakor, ahol Őfelsége nyilvánvaló favoritnak számít.

- Ha a díjátadók ezt nem is tükrözik, A királynő volt 2006-ban a kritikusok kedvence, szinte kivétel nélkül elismerő ajánlásokat kapott a filmes újságíróktól. Ez persze felér egy átokkal, hiszen az utóbbi pár év legjobb kritikákkal illetett filmjei (Brokeback Mountain, Kerülőutak, Elveszett jelentés vagy tizenkét éve a Ponyvaregény) egyike sem nyert "Legjobb film" Oscart.

Esély: 5% - a stáb valószínűleg haza is ballaghat a legjobb színésznő és a legjobb forgatókönyv díj kiosztása után.

+ + +

A család kicsi kincse

- Az év sikersztorija a kis sárga autóval turbósebességbe kapcsolt és a sikeres kampány első jele, hogy nagy meglepetésként a producerek kamarája A család kicsi kincsé-t választotta az év legjobb filmjének. A céh kegyeltje 17-ből 11-szer megegyezett a végső Oscar-nyertessel (kivételek pl.: Moulin Rouge!, Aviátor)

Forrás: [origo]

- A Sundance filmfesztivál tavalyi nagy felfedezettje a kategória függetlenfilmes kedvence. Diadalútja a "Legjobb film" jelölésig a Kerülőutak-ra, az Elveszett jelentés-re, vagy az Alul semmi-re emlékeztet, persze azt tudjuk, hogy ezen filmek egyike sem tudott nyerni.

- Ha a szépségkirálynő-korona helyett mégis Oscart vihetne haza az elragadó diszfunkcionális család, az leginkább az 1982-es Tűzszekerek meglepetéssikerét idézné.

Esély: 15% - idén talán semmi sem elképzelhetetlen ebben a kategóriában és egy jól koncentrált kampány boríthatja a papírformát.

+ + +

Levelek Ivo Dzsimából

- Clint Eastwoodnak zsinórban a harmadik filmje "Legjobb film" jelölt (a Titokzatos folyó és a Millió dolláros bébi után), bár ez az állítás csak akkor áll, ha ikertestvérnek számítjuk A dicsőség zászlajá-t.

Forrás: [origo]

Esély: 20 % - már mindenki leírta, mégis itt van!

+ + +

Nyerni fog: Bábel
Nyernie kellene: A királynő
Méltatlan mellőzés: A Faun labirintusa

  1. Legjobb film
  2. Legjobb rendező
  3. Legjobb férfi főszereplő
  4. Legjobb női főszereplő
  5. Legjobb férfi mellékszereplő
  6. Legjobb női mellékszereplő
  7. Legjobb idegen nyelvű film
  8. További jelölések
  9. Nyertesek
betöltés folyamatban ...
RSSHírlevélÍrjon nekünk!ArchívumMédiaajánlatImpresszum
Adatkezelési Szabályzat[origo]OK.huiWiW[freemail]G-PortalVidea Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva

Legolvasottabb cikkek

hirdetés

Hirdetés

Olvasnivaló

Forrás: AFP/Alexander Joe Tíz percig tartott a per Elhalasztották Oscar Pistorius perét, miután a vád még nyomozni akar a gyilkosság ügyében.
Forrás: Ruben van der Vleuten Saját útját filmezte végig egy csomag Minikamerát és intelligens vezérlést szerelt postai csomagjába egy brit szaki.
Forrás: MTI/Marjai János Cukorcsempészettel égette meg magát az energiaital magyar királya A Hell Energy alapítóinak ütemérzéke kiváló.

További adatok » Időjárás »