Ki a frász az a Borat?

Vágólapra másolva!
A héten megérkezik a mozikba Borat, a naiv kazahsztáni tévériporter, aki ugyan erősen töri az angolt, utálja a zsidókat és meglehetősen hímsoviniszta, ellenben őszinte rajongás él a szívében az amerikai kultúra, s főként annak egyik prominens képviselője, Pamela Anderson iránt. Hogy ki ez a fickó, és miért érdemes bámulni őt a vásznon? Cikkünkből kiderül. Jagshemash!
Vágólapra másolva!

Ali G, Borat és Brüno három dologban hasonlít egymásra: szakmájukban - mindannyian tévériporterek, Sacha Baron Cohenben, aki megszemélyesíti őket, és végül, de nem utolsósorban abban, hogy mindhárman képesek teljesen hülyét csinálni az (amerikai) átlagemberből, vagy akár a legnagyobb hírességekből is. Ali G néhány éves pályafutása során meginterjúvolta például Gore Vidal írót, Donald Trump ingatlanmilliárdost, Victoria és David Beckhamet; beszélgetett többek közt bankszakértővel, rabbival, orvossal és rendőrrel.

Az önmagát fekete rappernek képzelő fehérbőrű, homofób és hímsoviniszta Ali G, a kazahsztáni, az angolt alig beszélő, antiszemita Borat, és az osztrák, rasszista beütésű, meleg Brüno tévénézők, majd mozilátogatók sokaságát késztették könnyes röhögésre az interjúalanyaikból kiváltott reakciókkal. Igaz, nem mindenki szórakozott rajtuk ilyen jól: Cohen figurái folyamatos támadásoknak, sőt, nem ritkán félreértéseknek kitéve "élik az életüket". Utóbbiak gerjesztéséből a magyar média is jócskán kivette a részét, amikor tavaly ősszel Cohen Borat bőrébe bújva vezette az MTV Europe Music Awards show műsort, és az MTI nagyvonalúan elsiklott a tény felett, hogy egy fiktív figuráról van szó, és úgy tudósított az eseményről, mintha tényleg Borat Sagdijev lett volna a gála házigazdája.

Gyakran kritizálják Cohent amiatt, hogy figurái rasszizmust és antiszemitizmust szítanak, holott nyilvánvalóan éppen arra megy ki a játék mindhárom karakter esetében, hogy a mit sem sejtő interjúalanyokban rejlő előítéleteket, vagy éppen ellenkezőleg, túlzott politikai korrektséget felszínre hozzák és kifigurázzák. Két példa Cohen legszebb pillanataira: Brüno tengerparton lazázó amerikai srácokat vesz rá, hogy meztelen felsőtestüket, sőt, feneküket mutogatva őrjöngjenek a kamera előtt, akik egészen addig nem zavartatják magukat, amíg meg nem említi, hogy a - természetesen fiktív - Gay TV számára készíti a riportot. Ali G orvosokkal beszélget a stúdióban, és a kegyes halálról kérdezgeti őket, de amikor az egyik vendég elkezd eutanáziáról beszélni, ő félreértve az "euthanasia" szót azt hiszi, hogy "youth in Asia"-ról, azaz ázsiai fiatalokról van szó, és innentől kezdve bármit mondanak neki az orvosok, meg van róla győződve, hogy a kegyes halál intézménye az ázsiai fiataloknak köszönhető.

Forrás: [origo]
Cohen mint Ali G


Jelenleg főleg Kazahsztánban fújnak Cohenre, aki a világszerte ezekben a napokban mozikba kerülő Borat-filmjében többek között azzal viccelődik, hogy a kazahok kedvenc szabadidős tevékenységei közé tartozik a kutyalövészet és a "zsidófuttatás", valamint, hogy a prostitúció és a vérfertőzés elfogadott társadalmi normának számít náluk. A kazah ellenzék vezére odáig ment, hogy kijelentette, ha találkozna Cohennel, behúzna neki egyet, míg mások békésebb megoldást pártolnának: a külügyminiszter, Rakhat Alijev meghívta Cohent Kazahsztánba, ahol "sok mindent felfedezhetne. A nők kocsit vezetnek, a bor szőlőből készül, a zsidók pedig szabadon járhatnak a zsinagógába".

A gyakran előítéletek gerjesztésével vádolt humorista mentségére zsidó származását is fel szokták hozni: vallásos zsidó családba született 1971-ben, Londonban. Magániskolába járt, majd Cambridge-ben történelem szakot végzett; diplomamunkáját az amerikai polgárjogi mozgalomban részt vevő zsidókról írta. Egyetemi évei alatt a cambridge-i diákokból álló Footlights drámaklubban lépett fel, amelynek Dan Mezer is aktív tagja volt, aki később Cohen állandó alkotótársa lett - íróként és producerként vesz részt Cohen műsoraiban és filmjeiben.

Forrás: [origo]
Cohen mint Borat


Cohen első fiktív karaktere '94-ben született meg, amikor az angol Channel 4 tévécsatorna új arcokat keresett, és Cohen beküldött egy videófelvételt magáról, amelyen egy Kristo nevű albán tévériportert alakított, aki később Borattá nőtte ki magát. Ali G először a The Eleven O'Clock Show című tévéműsorban tűnt fel, majd 2000-ben kapott önálló programot a Channel 4-on Da Ali G Show címmel, ami ott egy évadot ért meg, aztán átköltözött az HBO-ra, ahol még két évad készült belőle. A műsort azzal az indokkal szüntették meg, hogy Ali G időközben túl híressé vált, így már nem lehet mit sem sejtő vendégeket találni, akiket zavarba hozhatna a kamerák előtt.

Azok közül is sokan megismerték Ali G-t, akik sosem látták egyik tévéműsort sem, hiszen az MTV 2000 táján agyonjátszotta Madonna Music című számának a klipjét, amelyben az angol rapper volt Madonna limuzinsofőre. Cohen és különböző alteregói hamarosan meghódították a szélesvásznat is: 2002-ben jött ki az Ali G Inda House című film, melyben Ali G bekerül az angol parlamentbe, most érkezik a mozikba a Borat, és már bejelentették, hogy hamarosan Cohen harmadik személyisége, Brüno is saját filmet kap majd. Idén mellékszereplőként is feltűnt a mozikban, a Taplógáz című Will Ferrell-komédiában Jean Girard-t, a meleg, francia autóversenyzőt alakította, akinek ugyanaz volt a funkciója, mint Cohen többi figurájának: a főszereplő homo- és xenofóbiájára, és szakmai féltékenységére mutatott rá.

Forrás: [origo]
Cohen mint Brüno


A következő oldalon megnézhettek néhányat Cohen legviccesebb szkeccseiből, de a videókat csak angolul tudóknak ajánljuk, mert eredeti nyelven, felirat nélkül láthatók. Booyakasha!

Bujdosó Bori