[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] filmklub> !ALROVAT_NEVE

[origo] randi
- új!

T-Home TV
DVD-vásárlás
Videa
Kvízpart
Iratkozzon fel RSS-csatornáinkra

Hírlevél

Oscar mostohagyermekei2007. február 14., szerda, 19:44Utolsó módosítás: 2007. február 14., szerda, 21:57

Az elkövetkezendő szűk két hétben mástól se lesz hangos a filmvilág, mint az idei év Oscar-jelöltjei és a teljességgel kiszámíthatatlan "Legjobb film"-kategória. Igen ám, de csak azóta ilyen sokesélyes a helyzet amióta kiderült, hogy az állítólagos éllovast - a Dreamgirls-t - nem is jelölte az Akadémia. Túl egyértelműnek tűnt, azért nem szavaztak rá, esetleg nem látták elegen vagy a kézenfekvő rasszista magyarázatnak dőljünk be? Mindenesetre sokadjára lepett meg bennünket Oscar azzal, hogy megfeledkezett egy-egy éllovasról. Összeállításunk az utóbbi évtized legsokkolóbb oscaros cserbenhagyásaiból csemegézik Scorsesetől Madonnáig, DiCapriotól Jim Carrey-ig.

A kiemelt filmek és színészi- vagy rendezői teljesítmények nem minden esetben minőségi értékelést tükröznek, egyszerűen az adott évben meglepetést okozott a mellőzésük.

20. Dreamgirls (Legjobb film - 2007)

Forrás: UIP Dunafilm

Cannes-ban egy húszperces ízelítő után már sokan Oscart kiáltottak, ráadásul az Akadémia legendásan fogékony a zenés drámákra, eddig kilencszer nyert musical a fő kategóriában (utoljára 5 éve a Chicago). Utólag már könnyű okosnak lenni, de a Dreamworks stúdió olyan biztos volt a dolgában, hogy nem küldte szét a filmet DVD-n a szavazóknak, ellentétben például A család kicsi kincse kampánystábjával, akiket hiába győztek le az álomlányok az Arany Glóbusz vígjáték/musical kategóriájában, most mégis ők gyűjtik be a könnyedebb műfaj rajongóinak X-eit.

Jelölték viszont: Levelek Ivo Dzsimáról

+ + +

19. Madonna - Evita (Legjobb női főszereplő - 1997)

Forrás: [origo]

A pop királynőjének Oscar-esélyei ugyan mosolyra fakaszthatják gyalázatos filmográfiájának ismerőit, ám tíz éve egyáltalán nem tűnt elképzelhetetlennek, hogy az istenített argentin diktátorné trillázása elhallatszik majd az Akadémiáig is. A Budapesten forgatott musical diadalmenete csak az Arany Glóbuszig tartott, a filmek Oscar-versenyében a Glóbuszon legyőzött Jerry Maguire és a Fargo is beelőzték, a legjobb színésznő Oscar-díját pedig a komédia/musical kategóriában alulmaradt Frances McDormand (Fargo) vitte haza. Madonnáékat végül a legjobb filmdal Oscarjával vigasztalták.
 
Jelölték viszont: Diane Keaton - Marvin szobája

+ + +

18. Baz Luhrmann - Moulin Rouge! (Legjobb rendező - 2002)

Forrás: [origo]

Nem árt tudni, hogy a legjobb rendező kategória jelöltjeit kizárólag az Akadémia rendező-tagjainak szavazatai alapján állítják össze, akik sok esetben jobban fejükön találják a szöget, mint a fődíjra esélyesek listájára voksoló összes tag. Nehéz Baz Luhrmannt megsajnálni például David Lynch (Mulholland Dr.) ellenében, de emlékezetes kifakadása, mely szerint a musicalek bizonyára magukat rendezik, nem alaptalan, hiszen őt szépen kihagyták a "legjobb film" jelölés ellenére is. Egy év múlva pedig Rob Marshall a Chicagó-val már eljutott a jelölésig, de a fődíj elnyerése ellenére sem rúghatott labdába a rendezői mezőnyben.

Jelölték viszont: Ridley Scott - A sólyom végveszélyben

+ + +

17. Leonardo DiCaprio - Titanic (Legjobb férfi főszereplő - 1998)

Forrás: [origo]

Ne is kezdjünk bele annak megvitatásába, hogy mennyire megérdemelt a Titanic-ra a rekordmennyiségű Oscar-jelölésnek köszönhetően mindenféle "Minden idők legjobb filmje" címeket ráaggatni, de az egyszer biztos, hogy a gigantikus bárka 14 jelöléséből (köztük a távolba révedő szemekkel botorkáló nénit is elismerték) nyugodtan juthatott volna DiCapriónak is, akit a mellőzés nélkül is eléggé taccsra tett az ezt követő tinibálvány státusz. Leo tüntetően kihagyta a díjátadót, de mostanra begyógyulni látszanak a fagyás okozta sebek.

Jelölték viszont: 14 másik kategóriában

+ + +

16. Leonardo DiCaprio - A tégla (Legjobb férfi főszereplő - 2007)

Forrás: [origo]

Az idei Oscar-kampány legnagyobb bakija volt, hogy a Warner Bros. maga kreált egy jó kis kategória-zavart A tégla négy parádés férfialakítása körül, amikoris egyetlen reklámban sem pontosította, hogy kit tart fő- illetve mellékszereplőnek. Így valószínűleg Jack Nicholsonnak és DiCaprionak is elég szavazata lett volna a két kategóriából összesen a jelöléshez, ám külön-külön mindketten a földre estek és az egyértelműen háttérszerepben domborító Mark Wahlberg egyedül mentheti a díszes szereplőgárda becsületét. Szép teljesítmény, hogy Leo a Véres gyémánt-ért mégis Oscar-jelölt, ám ezzel a jóval gyengébb filmmel a győzelmi esélyei minimálisak.

Jelölték viszont: Leonardo DiCaprio (Véres gyémánt)

  1. Dreamgirls, Madonna, Baz, Leo kétszer
  2. Javier, hideghegy, Jeff, Laura, nyughatatlan
  3. Meryl, Ruanda, Brad, Scorsese, Volver
  4. Scarlett, Jim, makulátlan, Vegas, majdnem
betöltés folyamatban ...
RSSHírlevélÍrjon nekünk!ArchívumMédiaajánlatImpresszum
Adatkezelési Szabályzat[origo]OK.huiWiW[freemail]G-PortalVidea Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva

Legolvasottabb cikkek

hirdetés

Hirdetés

Olvasnivaló

Forrás: AFP/Alexander Joe Tíz percig tartott a per Elhalasztották Oscar Pistorius perét, miután a vád még nyomozni akar a gyilkosság ügyében.
Forrás: Ruben van der Vleuten Saját útját filmezte végig egy csomag Minikamerát és intelligens vezérlést szerelt postai csomagjába egy brit szaki.
Forrás: MTI/Marjai János Cukorcsempészettel égette meg magát az energiaital magyar királya A Hell Energy alapítóinak ütemérzéke kiváló.

További adatok » Időjárás »