Antarktiszjéghegyektengeráramlásgleccser

Tengeráramlatokat változtat meg az óriás antarktiszi jégkarambol

2010. 02. 26., 17:36 | [origo]
Több ezer négyzetkilométeres jégmezőt szakított le egy Luxemburg méretű jéghegy az Antarktisz egyik gleccseréről. A két óriás jéghegy miatt megváltozik, ahogyan a Déli-sark környékén áramlik a hideg és a még hidegebb, de oxigéndús víz.

Az egész földi időjárást és számos tengeráramlatot befolyásolhat az, hogy egy Luxemburg méretű méretű, úszó jégmező egy hasonlóan nagyméretű jéghegyet szakított le a Mertz-gleccser 160 kilométeres, tengerbe nyúló nyelvéről az Antarktiszon. A két jégmező most a nyílt víz fölé sodródik. A gondot az okozza, hogy mintegy fedőként működve megakadályozza, hogy a sűrűbb, hidegebb, de oxigénben dúsabb víz lesüllyedjen a tengerfenékre.

A hideg és a meleg víz körforgása "működteti" a világóceán tengeráramlatait. A hideg víz csak bizonyos helyeken süllyed le a tengerfenékre, és pontosan a Mertz gleccsernyelv környéke volt az egyik ilyen vízfelület - itt süllyedt le az Antarktisz környéki oxigéndús víz mintegy 25 százaléka.

Az oceanográfusok és klímakutatók most attól tartanak, hogy az ütközés és az új jégmező leválása nyomán ez a folyamat lelassul az antarktiszi parton, és emiatt kevesebb oxigéndús víz jut a mélytengeri áramlatokba - magyarázta Steve Rintoul ausztrál oceanográfus az Egyesült Államok közszolgálati rádiója, a NPR adásában.

Forrás: australia.gov.au

A B2B jéghegy (jobbról) és a Mertz-gleccser az ütközés óriáiban. A műholdfelvételt
az ausztrál kormány hozta nyilvánosságra

Az oxigénutánpótlás csökkenése miatt előfordulhat, hogy egyes ócenáni térségekben jelentősen csökken az élőlények száma - vázolta fel a következményeket Mario Hoppema, a németországi Alfred Wegener Sark- és Tengerkutató intézet oceanográfusa az NPR-nek.

A B9B nevű, több mint 2500 négyzetkilométeres jéghegy február 12-én vagy 13-án ütközött neki a jégnyelvnek. A Mertzből levált, új jégmező is hasonló méretű: hossza mintegy 76, szélessége 39 kilométer. A két jégmező most egymás mellett haladva, körülbelül 100-150 kilométerres távolságra úszik az antarktiszi partoktól. Az új jégmező annyi vizet tárol, mint amennyiből fedezni lehetne a Föld egész évi vízszükségletének egyötödét - érzékelteti a jéghegy méretét Neal Young ausztrál gleccserkutató, az Antarktiszi Klíma- és Ökoszisztéma-kutatási Központ (ACECRC) munkatársa.

"Az ütközés és a leválás hatásait nem fogjuk azonnal érezni, de lesznek további következményei az eseménynek. Az új jégmező leválása és a nyíltvízi régió eltűnése hatással lesz a pingvinekre és az egész térség állatvilágára, ugyanis rendszerint ez a táplálékszerző területük" - magyarázza Young.

Az oxigén-utánpótlás változása befolyásolja a tengeráramlatok működését, ez viszont beleszól az egész földi klíma alakulásába. Ha viszont sikerül követni az antarktiszi jégkarambol hatásait a folyamatra, pontosabb előrejelzéseket lehet készíteni a klímaváltozásról, teszi hozzá Rintoul.

[origo]

Az OzoneTV kiadója a New Wave Media Group Kft. © Minden jog fenntartva.

Olvasnivaló

pfff // 2012 // okt // 13

Szerintem is jó cikk! Mondjuk nekem sajnos már az is magas, h milyen anyag az, ami a vizet taszítja, de az olajat felszívja. Továbbá nem értem, h ha ez csak az olajat gyűjti össze,...

Bemutatták az olajfaló úszó robotokat (2)
pfff // 2012 // okt // 13

Ezek a szerencsétlenek tényleg azt hiszik, h a természetet érdeklik az ők kisded hatalmi játékaik? Mindegy mit okoskodnak, csak irreleváns kis senkik, akik nyűszítve fognak menekül...

Csúfos kudarccal fenyeget a cancúni klímakonferencia (1)
cabron // 2010 // már // 04

És a sima húst, pl. egy párolt csirke vagy hasonlók, nem próbáltad? Annak nincs felvágottszaga. A felvágottak gázosak, azzal egyetértek, bár én eszem őket és igyekszem nem belegond...

Nem eléggé zöldek a vegetáriánus ételek (13)
Indygeo // 2010 // nov // 20

Voltak itt már árvizek, még a Dunán is a 19. században http://hu.wikipedia.org/wiki/1838-as_pesti_%C3%A1rv%C3%ADz . Igaz az a tavaszi időjárásnak és a télen leesett sok csapadékn...

Évszázados esőrekordok: miért és hogyan ázik el Magyarország? (12)
geobalazs // 2011 // júl // 03

A jelenlegi CO2 kibocsátásról egy nagyszerű írás olvasható itt: http://tuzhanyo.blogspot.com/2011/06/vulkani-kitoresek-szen-dioxid.html

Az őskatasztrófához képest is gyors a mai felmelegedés (1)
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz OzoneNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
Az OzoneNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.