Nagykutya a showbizből - megvannak a Snoop Dogg-koncert nyertesei

Vágólapra másolva!
Július 12-én várva-várt európai turnéjának budapesti állomására érkezik Snoop Dogg. Tíz jegyet sorsoltunk ki a koncertre, az új Syma Csarnokba!
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok legnépszerűbb megmondóembere idén tavasszal egyszer már úgyszólván Ferihegyről volt kénytelen dolgavégezetlenül hazatérni. Mindnyájunk kedvenc ölebe ugyanis legújabb lemezét megtámogatandó európai haknikörútra szánta el magát. A sajtót rendszerint ujjai köré csavaró, imázsát profi módon építgető rapper terve azonban ezúttal csődöt mondott.

Alig tette le lábát az angol betonra, őfelsége határőrizeti szervei azonnal kitessékelték Nagy-Britanniából, erkölcsrendészeti okokra hivatkozva. Ő pedig ahelyett, hogy leszegett fejjel továbbállt volna egy házzal, és például megpróbált volna eljönni Budapestre, folytatva alaposan beharangozott bulikörútját, inkább beintett Európának, és hazarepült a napfényes Kaliforniába.

Jogos hát a kérdés; kitől ijedtek meg így a derék britek?

Cordozar Calvin Broadus Jr. 1971 októberében látott napvilágot a kaliforniai Long Beachen. Kisebb-nagyobb variációk után máig használatos művésznevét idejekorán, még a kedves mama aggatta rá. Neki ugyanis kisfia arcszerkezetéről leginkább a bájos-bamba mesehős, Snoopy kutya villant be.

A kis Calvint már a műszaki szakközépben is leginkább a lemezjátszók, illetve a balhé érdekelte leginkább, hiszen ez idő tájt a Rollin' Twenty Crips banda tagjaként tündökölt. Warren G-vel és Nate Doggal kezdett zenélni, megalapítva a 213 nevű formációt. A névadással nem sokat bíbelődtek, a nevük ugyanis eredetileg Long Beach körzetszáma volt.

A kiugrás esélyét Dr. Dre ismeretsége hozta meg számára. Minden nyugati parti rapperek doyenje ugyanis a tejfelesszájú, ám igen intelligensnek tűnő Snoopot szemelte ki társszerzőjéül.

Bumm a fejbe

Közös filmzeneprojektjüket követően Doggy a doktor első albumának, a The Chronic-nak munkálataiban is részt vett. Efféle előtanulmányok után elérkezettnek látta az időt, hogy saját nézeteit is a világ elé tárja, így belefogott első saját hangzója, a Doggystyle elkészítésébe (1993).

A zeneszerzés izgalmai azonban nem bizonyultak elegendőnek számára. Mivel akkoriban elég gyakran ment le kutyába, végül gyilkosság vádjával tartóztatták le, ráadásul éppen lemezének felvétele közben. Ügyvédjének köszönhetően megúszta, ráadásul máris rendelkezett a gengszterrap-társadalomba szóló legjobb ajánlólevéllel - a zűrös és dokumentált előélettel.

Az esztendő novemberében megjelenő album azonnal az eladási listák első helyére ugrott, amire addig soha nem volt példa. A lemez kiadója a komoly maffiakapcsolatokkal rendelkező Death Row volt, így aztán a számos vendégművész - hadd említsük csupán a beszédes nevű, szimpatikus ábrázatú Kuruptot - szintén az élet sötétebbik oldala felé sétáltatta Snoopunkat.

Mérsékeltebben balhés életvitelének folytatása mellett 1996-ban jelentkezett új lemezzel. A Tha Doggfather visszafogottabb fogadtatását az egész gangstarapszcéna körüli balhésorozatnak köszönhette.

Kiskutyából harci eb

1998 komoly fordulópontot jelentett hősünk életében. Nevét ekkor rövidítette a valóban jóval gyerekesebb hangzású Snoop Doggy Doggról a férfiasan csengő Snoop Doggra. A művész maga szerényen csak így kommentálta "brandjének" megújulását: "Új korszakba léptünk." Nos, az új korszak első hírnöke az év augusztusában megjelenő The Game Is to Be Sold not to Be Told című album volt. Ezt a Marion Suge Knight uralta Death Row helyett már a Master P által gründolt No Limit bocsátotta szárnyra.

Kevesebb, mint egy év múlva, kilencvenkilenc májusában újabb anyaggal jött: a No Limit Top Dogg-gal. Ebben a megfáradt művész a gyökerekhez (esetünkben a gangsta-hangzáshoz) való visszanyúlás régi, jól bevált módszerét alkalmazta. Az ezredforduló előtt újabb albummal tiszteleg a mester, címe: Tha Last Meal.

Ezután azonban teljes két évre merül alá az ekkorra már szerte a Nyugati Parton Supafly-ként emlegetett srác. Bekkelés helyett viszont inkább számos szórakoztató időtöltést agyal ki fölös energiái és a lemezei után kasszírozott komoly lóvé leapasztására. A végeláthatatlan kokaincsíkok hajszolása és számtalan pornófilm születése feletti bábáskodás mellett zeneszerzői munkássága érthető módon kissé a háttérbe szorul.