Körbeültük a bakelitet - kerekasztal-beszélgetés a partykultúráról

Vágólapra másolva!
A party.[origo].hu network-partnereit ültette egy asztalhoz, hogy megtárgyaljuk az elektronikus zene és partykultúra 2007-ben érvényes kérdéseit, (újra)definiálását, médiajelenlétét. A beszélgetést Haranghy Orsi, a Freee Magazin főszerkesztője vezette. Jelen volt Sue, a Psylife felelős szerkesztője, Soka, a Hiphop.hu alapító-főszerkesztője, Tenge, a Trancetream munkatársa, Lazók Rómeó, a Housemusic.hu és Hodik Tibor, a Partyphoto.hu vezetője, valamint a party.[origo].hu két vezető szerkesztője, Greksa László és Zubor Tamás is.
Vágólapra másolva!

Először is, szerintetek meddig tart az elektronikus zene? Nemrég a Freee.hu fórumában egész komoly vita kerekedett: többen kifogásolták, hogy hiphoppal is foglalkozik a lap, mert az "nem is elektronikus zene".

Lazók Rómeó (Housemusic.hu): Szerintem tökéletes bizonyíték a két oldal közötti átjárhatóságra a Beastie Boys Intergalactic-jének Matthew Dekay-remixe...

Tenge (Trancetream): Elektronikus? Ma nem nagyon lehet találni olyan zenét, amihez ne nyúltak volna hozzá számítógéppel. Akkor az már egyből, tehát minden "elektronikus"? Nekem például a hiphop nem elektronikus zene, de attól még másnak lehet az.

Soka (Hiphop.hu): Jó kérdés. Elsőre én sem sorolnám az elektronikus zenék közé a hiphopot, de ha jobban megvizsgáljuk a dolgot, akkor bizony odatartozik. Nagyon ritka, hogy valaki csak saját hangszerekből, élőzenével, stúdióban csináljon hiphopzenét. Itthon nem is ismerek ilyet. Ebből is látszik az elektronikus zenei eszközök hatalmas térnyerése. Másrészről szerintem a magazinban már csak a hagyomány miatt is szükség van a hiphopra.

A köztudatban összemosódik a rap és hiphop fogalma. Ezek valójában nem szinonimák?

Soka: A hiphop egy összefoglaló elnevezés, a kultúra neve, amely négy - illetve manapság már inkább öt - elemet tartalmaz; ezek a break, graffiti, dj-zés, mc-zés és a beatbox. Tulajdonképpen az mc-zés jelenti a rapet, és ez az, ami leginkább megjelenik az emberek fejében, ha a hiphopra gondolnak. De hogy ne legyen olyan egyszerű: ha egy zenében rappelnek, az attól még nem hiphop.

Tavaly júniusban a Mixmag cédémelléklete egy indie-rocklemez volt. Nyugat-Európában egyre kötetlenebbül kezelik ezeket a határokat. Egyre több producer fordul az élőzenés betétek felé; illetve fordítva is igaz: a popzene egyre erősebben befolyásolt az elektronikus hangszerek és hangzások által. Nem lesz-e lassan idejétmúlt az elektronikus zene kategória?

Lazók Rómeó: Tíz évvel ezelőtt elképzelhetetlen volt mindaz, ami ma zajlik. Megintcsak azt tudom kiemelni, hogy elismert dj-k sorozatosan remixelik popsztárok számait, olyan kontrasztos párosításokkal, mint James Holden Britney-remixe vagy Sander Kleinenberg Justin Timberlake-átirata. A pop-rock-vonal elektronikus zenékké alakítása szintén nagyon trendi lett, gondoljunk csak a Coldplay vagy a Snow Patrol dalainak sikerére a klubokban. Ellenben az olyan formációk, mint a Chemical Brothers vagy a Hybrid soha nem foglalkoztak azzal, hogy a zenéjüket milyen stílusúnak tekintik.

Tenge: A kategorizálás elsősorban a lemezkiadó cégeknek fontos. Azoknak, akik igazán odavannak a zenéért, nem. Partykon rendszeresen előfordul például, hogy intróként a dj egy klasszikust tesz föl. Nem mai történet: Paul van Dyk már 2002-es siófoki fellépésén is ezt csinálta.

2000 után gombamód szaporodni kezdtek a party- és partyfotóoldalak, nem győztük megjegyezni a "party" előtagú webszájtok nevét. Ti vagytok az egyik nagy "túlélő", sőt a leglátogatottabb fotóoldal. Minek tudjátok be a sikereteket?

Hodik Tibor (Partyphoto.hu): Fontos, hogy a fotóalanyaink számára ne nyűg legyen, hogy lefényképezzük őket, hanem a személyes élményeiket tudjuk hűen visszaadni. Ennek érdekében vezettük be az olyan újításokat, mint a névjegykártyák osztása vagy a fotó gyors töröltetési lehetősége. A másik lényeges dolog, hogy a hasonló profilú oldalak közül elsőként valósítottuk meg annak lehetőségét, hogy a képnézegetés mellett látogatóink aktív közösséget alkossanak: beszélgessenek, programokat szervezzenek, véleményezzék az eseményeket, jelöljék részvételüket, egyszóval kapcsolatokat építsenek.