Újra támad a százfős dj-zenekar

Vágólapra másolva!
A német Jazzanova ebben az évben már második albumával igyekszik elbűvölni a new age jazz kedvelőit. Az év elején megjelent Belle et Fou mellé most megérkezett a Broad Casting.
Vágólapra másolva!

A dzsesszkollektíva újra hozta formáját, bár a berlini zenebolondoknak is nevezett Jazzanova e héten megjelent albuma, a Broad Casting lassabb tempójú, kicsit könnyedebb az év eleji Belle et Fou-nál. A tizenhét számos album éneklős témái mellett jelen vannak a csapatot olyannyira meghatározó feszes basszusgroove-ok és rézfúvósok.

Nem lenne meglepő, ha hamar megjelennének az első remixek, például a Play című számból. Szinte adják magukat a kiemelhető, akár tört ütemekkel is támogatható dzsessztémák.

A Jazzanova zenéje voltaképpen dzsesszel, soullal és elektronikus elemekkel kevert tánczene. Öt éve jelent meg első nagylemezük, In Between címmel, azóta számtalan újraértelmezés készült a számaiból. A brigád saját mixeiben elsősorban deephouse-, brokenbeat- és hiphopütemekkel operál.

Sokak szerint a Jazzanova ma az egyik legkeresettebb dj-társulat, de a tagiknak arra is maradt idejük, hogy Sonar Kollektiv néven, számos zenészt és dj-t magába foglaló közösséget és azonos nevű lemezkiadót hozzanak létre. Egy interjúban arról vallanak, hogy nem követik figyelemmel a mostani nujazz-életet, mert hitvallásuk úgy szól: nézz visszafelé, hogy megértsd a jövőt!

A közel száz előadót, zenészt, formációt tömörítő Sonar Kolletiv mostanra akkora lett, hogy a honlapon külön katalógusban, ábécérendben lehet keresni közöttük. A Jazzanova dj-team 1995-ben alakult, és egy évvel később már önálló produkcióként is fellépett.