Mr. Björk a Kultiban

Vágólapra másolva!
A hétvégén sem maradunk nagyobb fesztivál nélkül, Hajdú-Bihar megyében a Vekeri-tónál tombol az EFOTT, de mi mégis egy stílusteremtő amerikaival, Brant Björkkel és a nyár party-fővárosával Siófokkal foglakozunk bővebben.
Vágólapra másolva!

Kétségtelen ugyan, hogy az egész hét, így a hétvége legjelentősebb eseménye az 1976 óta minden évben jelentkező EFOTT, amely ezúttal Debrecen közelében fekvő Vekeri-tónál ver tábort. A sokszínű kínálatról egy másik cikkünkben számolunk be.

Ehelyütt csak a Café nevű helyszín péntek és szombat esti sztárjainak a két britnek, a breaker General Midinek és a darenbézer Klute-nak a nevét említenénk meg, hozzátéve, hogy a hazai törtütemű szcéna apraja-nagyja megjelenik Hajdú-Biharban.

Mr. Björk a sivatagból

Emberünk persze nem rokona, talán nem is ismerőse az izlandi énekesnőnek, de miatta téved ajánlónk elektronikus zene határterületére, sőt talán azon is túl. A kaliforniai Palm Desertből (desert magyarul annyit tesz: sivatag) származó Brant Björk ugyanis stílust teremtett első zenekarával a Kyuss-szal.

Az új stíl pedig Björk szülőhelyéről kapta nevét, de nevezik stonernek is, mely elnevezésből igencsak pszichedelikus muzsikára következtethetnénk. És nem is tévednénk: középtempós improvizatív muzsika a rock és a metál határáráról, súlyos bassz-rifekkel.

Brant Björk mindenesetre már Budapesten is bemutatta sivatagi rockját, az akkori siker hatására lép föl péntek este a Kultiban, aktuális zenekarával a Bros-szal (Brant Björk and the Bros, nehogy összekavarjuk nyolcvanas évekbeli popcsapattal).

A pesti party-kínálatból figyelemreméltó még az óbudai-szigeti Mokka programja, pénteken a Test nevű partyn glitch és dubstep a menü a brit Planet Mu emberei, Mike Paradines és dj Pinch közreműködésével; szombaton viszont jöhet a darenbéz az északír Calibre és az amerikai Robert Manos jóvoltából.

Siófok a nyári party-főváros

Vegyük először a több mint tíz éve megbízható party-palotának számító széplaki Palace-t, ahol szombaton a klasszikus diszkót a kortárs house-zal keverő német, a Disco Boys lép föl. Az 1995 óta létező dj-producer páros, idén nyáron három felvétellel (For You, Here on My Own, What You Want), ostromolják a slágerlistákat.

A siófoki Beach House az idén Coke Clubbá alakult. Az új koncepció atyjai (Novák Péter, Erdélyi Zsolt Superman és Fabricius Gábor) idén progresszívabb muzsikákat is beengednek az Aranypartra. Ennek tükrében a hétvégi dj-programok nem is olyan meglepőek.

Pénteken még a hazai erők a nyomulnak a dj pult mögött, nevesül Vittorio Waxmann aka Pedro a Tilos Rádióból, Infragandhi a Radio Caféból és Superman a szervezők részéről. Szombaton a brit break-kiadó a Spectrum exkluzív estjén Joe Bot és a Stanton Warriors is föllép.

Szintén Siófokon tűnik föl az amerikai houser Justin Michael. Őt az asztalon táncolós bulijairól elhíresült Renegade Pubban találni szombat este. Pénteken viszont a fővárost tiszteli meg az Európában turnézó dj, pontosabban panorámát néz a Westend tetőkertjéből, miközben föllép a B-Planban.

Peter Poppara