Technótól a chillig - afterparty Bónusznak

Vágólapra másolva!
Augusztus utolsó hétvégéjén ismét jelentkezik az egyik legnagyobb hazai elektronikus zenei rendezvény, a Parádé Bónusz. Parádé ugyan idén nem lesz, de egykori hivatalos zárórendezvényét megtartják: a sokhelyszínes megaparti a hagyományt folytatva idén is kivételes programfelhozatallal dolgozik.
Vágólapra másolva!

Augusztus 25-én, szombaton több olyan világsztár érkezik a budapesti Népstadion-kertbe, a Parádé Bónuszra, aki Európában vagy az Egyesült Államokban önálló fellépésein is sportcsarnokokat tölt meg, egyébként pedig a legnevesebb európai fesztiválokon szokott játszani.

A dj-, liveact- és mc--mezőny három helyszínen vonul fel a Népstadion-kertben és a Syma Csarnokban, este kilenc órától közel ötven fellépő szórakoztatja majd a közönséget. A főhelyszínek mellett chillout-terasz, szabadtéri bár és nyugágyak várják a bulizókat - áll a Sziget Szervezőiroda és a Deadcode Production sajtóközleményében.

A rendezvénykomplexum B csarnoka a legtágabb értelemben vett technónak ad otthont az amerikai Carl Craig és Rush, az olasz Mauro Picotto, a svéd Adam Beyer, a japán Tearz, a német Johannes Heil és Alexander Kowalski, valamint az osztrál mcSpot és mc Mars produkciójával. A hazai ízeket Hot X, Budai, Igor Do'urden, Coyote, Newl, illetve a Collins&Behnam duó képviseli.

Carl Craig a mítosszá alakult detroiti techno egyik leginnovatívabb előadója - a sajátosan egyedülálló low-tech hangzás esetében némi avantgárd életérzéssel párosul, basszusai nem egyszer a chicagói acidjazz bádoghangú hullámait idézik.

Mauro Picotto az első és eddig egyetlen olasz dj, akit a világ tíz legjobb lemezlovasa között említenek. Játszott már negyvenötezer embernek Amszterdamban, tizennyolc ezer partyturistának Dél-Amerika dzsungelében, és többezer technórajongónak az Ibizai Privilege-ben.

Adam Beyer régóta ismert idehaza. Az úgynevezett Stockholm-hangzást megalkotó svéd dj-producer tizenhét évvel ezelőtt nyúlt először lemezjátszókhoz, és dallamos zenéi, pontos mixtechnikája rögtön elindította a világhír felé. Azóta is elmozdíthatatlan a technóelit élvonalából, ropogós, tempós minimáljait imádja a közönség.

Forrás: [origo]

Alexander Kowalski

A fenti urakkal ellentétben Alexander Kowalski, valamint Johannes Heil nem dj-szettel, hanem élő produkcióval készül. A német technót képviselő Kowalski a legendás berlini Tresorban kezdte pályafutását, majd Johannes Heillel egyetemben hamarosan a nagyhírű Kanzleramt kiadó első számú művésze lett. Dallamos technozenéi ma már gyakran vokálokkal szólalnak meg. Heil ízlését pedig mi más jellemezhetné jobban, mint az egyik legnagyobb technóhimnusz, a Paranoid Dancer.

A C jelű Arénában színpadra lép a brit X-Press 2 és Seb Fontaine és Scarlette Etienne, a német Tiefschwarz és Savas Pascalidis, továbbá az osztrák Philipp Straub aka Felipe. Magyar színekben Chriss, Slam Jr, Kühl, Dandy, Pöli, Goodspeed, valamint a Junky & Hawkie páros játszik ugyanitt.

Felipe a tavalyi Bónuszon

Az X-Press 2 tagjai anno London külvárosából érkezve hódították meg a brit főváros klubjait, 2002-es, Muzikizum című debütáló albumuk már a világsiker volt. A trió hatlemezjátszós előadása azóta is rendre örömtáncba torkollik a house-bulikon.

Nem kevésbé izgalmas élményt ígér Seb Fontaine, akinek ibizai fogantatása óta vérbeli dance csörgedezik az ereiben, hiszen édesanyja is dj. Ma már Seb is közel 20 éve éli a lemezlovasok életét.

Ha újhullámos elektronika, akkor Tiefschwarz. Ali és Basti kettőse 2007-ben ünnepli a Tiefschwarz fennállásának 10. évfordulóját. A Berlinből érkező testvérpáros a 2005-ös Mish Mash-sal írta be nevét véglegesen az elektronikus zene nagykönyvébe. Remixeltek a Depeche Mode-nak, Madonnának és Missy Elliotnak, adtak már ki mixalbumot a Fabricnál és a Time Warpnál.