Két X-es a Def Mix

Vágólapra másolva!
A Def Mix ma már egy igazi legenda a house zene történetében. Hogy miért is? Talán mert az egyik alapítója találta fel a house zenét? Vagy mert a másik tagot David Morales-nek hívják, aki az egyik legbefolyásosabb producer és remixer a szcénában? A Housemusic.hu cikke.
Vágólapra másolva!

A Def Mix gárda - azaz Frankie Knuckles, David Morales, Satoshi Tomiie és Hector Romero - most összeállt, hogy egy igazi visszatekintő válogatással ünnepeljék a kiadó húsz éves fennállását. A négy zenész együttvéve több mint száz éves tapasztalattal rendelkezik a dj pultban, így volt bőven nyersanyag a mixek elkészítéséhez.

Frankie Knuckles a house zene névadója, a műfaj neve ugyanis a Warehouse nevű - azaz raktár - chicagói klubból ered, ahol rezidensként játszott. David Morales szintén kivette a részét a munkából, 1987-ben kezdett remixeket gyártani, ami olyannyira működött, hogy a 90-es évekre Morales és Knuckles váltak "A " remixerekké - minden popsztár őket akarta.

Morales például felkérést kapott, hogy készítsen el három különböző mixet Michael Jackson Scream című számára. Ez már önmagában is elég kihívás egy house producer számára, de a feladatot még azzal is nehezítették, hogy Davidnek nem küldték el a hangsávokat, hanem neki kellett elutaznia, így a Jackson-birtokon töltött egy hetet.

Cserébe Morales büszkélkedhet a remixelésért valaha kapott legnagyobb összeg címmel.


Morales Belgrádban

Munkásságukat a szakma is elismerte: mindkettőjüket Grammy-díjra jelölték. És hogy ma, visszatekintve hogyan látják a történteket?

Nem gondoltam volna, hogy 30 évesen ezt fogom csinálni - mondja Frankie. Régen mindig azt mondtam, nem akarok 32 évesen úgy felébredni, hogy még mindig dj vagyok. Frankie Knuckles idén már 52 éves.


Frankie Knuckles: Your Love

A csapat harmadik - a progresszív house vonalat erősítő - tagja a hazánkban is jól ismert Satoshi Tomiie, aki Morales és Knuckles billentyűseként dolgozott a Def Mix-nél, mígnem egyszer készített egy demót Tears címmel, amit odaadott Frankie Knuckles-nek - a track történetéről talán eleget elárul, hogy szerepel a 20 éves jubileumi kiadványon.

Satoshi azóta a Def Mix negyedik tagjával, Hector Romeroval közösen egy saját kiadót is alapított Saw Recordings névvel. Hector nemzetközileg kevésbé ismert ugyan, mint társai, de szintén nem ma kezdte a szakmát, már több mint 20 éve pakolgatja a lemezeket és a Pacha Ibiza klubban is hét éve rezidens a szombati Def Mix / Saw Recordings bulikon.

Satoshi Tomiie a múlt évi Bónuszon

A kiadvány elkészítésében mind a négy dj részt vett, akik olyan remixeket is feltettek a lemezre, melyek a house őskorából kerültek elő, mint Mariah Carey Dreamlover-je például, amely biztosan nem sok house dj-szettjében fordult elő, és az sem megszokott, hogy egy mixalbumon szerepel Satoshi Tomiie Love In Traffic-jével.

Az album a house történelemkönyveként funkcionál, így természetesen nem lesz az ősz mixlemeze, de remek visszatekintést nyújt az elmúlt 15-20 év zenei fejlődésére.

Housemusic.hu