Nu Roma és balkan elektro a hajón

Vágólapra másolva!
Mi lehet a nu roma? Milyen a balkán elektro? Csütörtökön kiderül, hiszen e két, rokon műfaj képviselői érkeznek az A38-ra. Az egyik fellépőnek, a Dunkelbuntnak éppen most jelent meg debütáló albuma.
Vágólapra másolva!

A nu roma és a balkan elektro "mozgalom" zászlóvivői érkeznek az A38 hajóra csütörtökön. A cseh-szlovák-osztrák-magyar Deladap valószínűleg ismét fergeteges műsorral készül, legalábbis eddigi budapesti fellépésein a közönség díjazta a cigányzene és az elektronika sajátos egyvelegét. Itthon ez biztos sikernek tűnik.

A hagyományos cigány népzenét korszerű elektronikával kombináló Deladap, a Prágából Bécsbe származott, egyszerűen "ötletzsáknak" titulált Stani Vana projektje alaposan átalakult az elmúlt években. A magyar zongoristával, Barkóczy Tiborral (aki Louie Austen mellett is hírnevet szerzett) alapított zenekar igencsak kibővült. Szerb gitáros és roma énekesnők, magyar kannás, szlovák bőgős és hegedűs - a formáció most már valóban nemzetközi.

Kelet-Európa, illetve a Balkán zenéje egyre kelendőbb Ausztriában. A bécsi Balkan Hot Step estek házigazdája, Ulf Lindemann (Dunkelbunt) nagylemeze most jelent meg Morgenlandfahrt címmel. A lemez stíluskavalkádjában a balkáni ízek mellett legalább annyira meghatározó a klezmer is, hiszen Lindemann az Amsterdam Klezmer Banddel dolgozott együtt. Az albumon még feltűnik a 17 Hippies, és hogy a kör bezáruljon, az ex-Deladap-főnök, Harry Stojka is.

party.[origo].hu

A Deladap Sopronban