Manu Chao kedvence a West-Balkánban

Vágólapra másolva!
A Che Sudaka a többek között remek zenészeiről is ismert Argentína és Kolumbia szülötteiből áll össze. Dolgoztak már együtt a Manu Chao egyik tagjával is, kedden pedig Budapestre látogatnak. Az estét a legkorszerűbbnek tartott hazai népzenei formáció, a Zuboly nyitja meg.
Vágólapra másolva!

A jövő hét egyik fénypontja a Che Sudaka keddi fellépése, melynek argentin és kolumbiai zenészei Barcelona óvárosában alapozták meg a hírnevüket - második lemezüket már a Manu Chao egyik tagjával közösen készítették el.

A Che Sudaka a nagytestvéréhez hasonlóan szociális témákat dolgoz fel számaiban. A legtöbb dal a bevándorlás és a szociális egyenlőtlenség kérdéskörét dolgozza fel.

A Che Sudaka 2002-ben alakult meg a spanyol fővárosban. Tagjai voltak utcazenészek, játszottak bárzenekarként. Nemzetközi figyelmet először akkor vívtak ki maguknak, amikor felkerült a Sin Papeles című számuk a barcelonai meszticszcénát reprezentáló La Colifata című lemezre.

Az első, 2003-ban megjelent albumuk, a Trippi Town a megismerkedésük helyszínéről kapta a nevét. A Plaza del Trippin (George Orwell Square) alakult meg a csapat - úgy látszik, a név kötelez, és hatással van a világnézetre is.

A lemezen sokféle stílust ötvöznek: reggae, ragga, latinpunk és argentin népzene egyvelege jellemzi számaikat. Első európai turnéjukon megjárták Franciaországot, Belgiumot, Olaszországot, és új ötletekkel hazatérve felvették második lemezüket, az Alerta Bihotzát.

Forrás: [origo]

Az album munkálataiban Manu Chao basszusgitárosa is részt vett. A hírek szerint ő felel a második lemez keményebb hangzásáért. Az Alerta Bihotzán olyan ismert vendégzenészek is hallhatóak, mint Fermin Muguruza (Kortatu, Negu Gorriak), Yacine (Cheb Balowski, Nour), Dede Trake (Cannabistro).

A zenekar tavaly potom háromszáz koncertet adott turnéja során. Legutóbb egy akusztikus albummal jelentkezett, Mirando El Mundo Al Revés címmel.

http://www.youtube.com/v/vgRJ7KETPzg

El Trenecillo

A fentiekből is kitűnik, hogy igen mozgalmas kedd estére számíthat a West-Balkán közönsége. Bemelegítésnek a Zuboly kezd, vagyis egy olyan csapat, amelynek nem okoz gondot összemixelni az opera, az operett, a pop és a hiphop stílusjegyeit a népzenével.

party.[origo].hu