A francia dub-reggae-kultúra hírnökei

Vágólapra másolva!
November első napján, csütörtökön a francia lakótelepek hangulatát idéző Dub Wiser lép föl a Dubbapest sorozat keretében a West-Balkánban.
Vágólapra másolva!

Franciaországba már igen korán betört a dubzene. Elég Brigitte Bardot egykori szerelmére, Serge Gainsbourgra gondolni, aki még a Marseillaise-t is reggae-ritmusban adta elő, igaz, akkor ez egy kisebb botrányt is okozott.

Ma már a karibi gyökerű zenék, így a reggae és a dub is a francia könnyűzene megkerülhetetlen részei, sőt előadóik Európa legjobbjai közé tartoznak.

A hiphop mellett ez a másik legnépszerűbb zene az országban található számtalan lakótelepen, melyeket a Gyülőlet című filmből ismerhetünk.

A Dub Wiser otthonában az egyik legelismertebb dubformáció, a trió tagjai az immár tízéves közös munka előtt is meghatározó szerepet játszottak a füstölésre hajlamos párizsi ifjak zenei ízlésének formálásában.

Közük volt a legelső francia reggae-dub-megjelenésekhez, a Dub Wisert pedig három nagylemez és számos válogatáson való részvétel után már a nemzetközi sajtó is jegyzi.

A zenében sokszor a feloldást kereső és mindenre nyitott fiatalok igényeit kielégítve a Szigetet is megjárt Dub Wiser sem ragad le szigorúan a dubnál, hanem a dancefloor-kultúra összes elemét felhasználja, pillanatok alatt átfordulnak például hiphopba, de akár indusztriális rockba is.

http://www.youtube.com/v/e1wIO6Oh-0o&rel=1

Dub Wiser live

November elsejei West-Balkán-bulijukon részt vesz a velük szoros kapcsolatot ápoló Hamerbass kiadó soundsysteme, a hagyományos jamaicai párbajok elengedhetetlen dj-mc-felállása.

party.[origo].hu