Armin van Buuren lett a világ legjobb dj-je - botrányok a Dj Mag szavazásán

Vágólapra másolva!
Már tegnap kiszivárgott egy biztosnak mondott lista a Dj Mag éves lemezlovas-szavazásáról. Az egyik legfontosabbnak tartott internetes szavazás botrányoktól is hangos volt az idén, több dj-t csalás miatt kizártak. A 2007-es dobogón Armin van Buuren, Tiësto és John Digweed lett sorrend.
Vágólapra másolva!

Christopher Lawrencet, dj Dant és a Flash Brotherst is kizárták az idei Dj Mag szavazásáról. A szervezők idén először ellenőrizték az azonos IP-címről érkező szavazatokat. James Robertson, a magazin munkatársa azt nyilatkozta: "Úgy döntöttünk, hogy leellenőrizzük azokat a szavazatokat, melyek ugyanarról az IP-címről ötvenél többször küldtek egy előadóra. Annak az esélye, hogy legálisan egy hét alatt ötven különböző számítógépről érkezzenek a szavazatok ugyanazzal az IP-címmel, egy a billióhoz".

Nem csak az említett dj-ket zárták ki a versenyből. Az egyik kínai versenyző, dj Tiesmi majd százezer forintnak megfelelő jüant áldozott arra, hogy százezer szavazatot szerezzen. A kínai srác felkért ugyanis egy szoftverfejlesztőt, hogy írjon egy programot, ami rá ad le szavazatokat. Persze hamar lebukott, hiszen pillanatokon belül a toplista első helyére ugrott, ismeretlenül.

A legnagyobb nevek, akik idén megbuktak, Christopher Lawrence és dj Dan, akik tavaly a negyedik, illetve az ötödik helyezettek voltak. "Mindkét esetben egy olyan program generált utasítássorokat, melyek arra szolgáltak, hogy áttörjék a védelmi rendszert.

Emellett nem csak megduplázták az azonos IP-címről jövő szavazatokat, de még magukat az IP-címeket is duplán számoltatták" - nyilatkozta a Dj Mag munkatársa.

Dan és Lawrence azzal védekezett, hogy kiadójuk marketingesei az ő tudtuk nélkül próbálták őket feljebb terelni a listán.

Igaz, hogy naponta jelennek meg újabb és újabb dj-listák és -szavazások az interneten, de a Dj Mag listája sok partyszervezőt befolyásol, akik a sorrend alapján választják ki, hogy kiket hoznak el a partyjaikra.

Az első

A harmadik nagy bukó a múlt évben a huszonharmadik helyen végző Flash Brothers azt mondta: csak "családtagok és barátok" szavaztak ezerháromszázszor ugyanarról az IP-címről. Az egyik szaklap kérdésére az idén a harmincötödik helyen végző Sander Kleinenberg annyit válaszolt, "csak a tizenkilenc éves szétcsúszott gyerekek" szavaznak a Dj Mag szavazásán.

Magyar fórumbejegyzések is Sander mellé állnak, szerintük ezt a listát a leginkább a holland tinédzserek, monitorfüggő japánok és sok-sok kínai szavazata alapján jön létre. Sőt, egy fórumon valaki biztosan állítja, hogy a sorrendet végignézve csak tizenévesek és negyvenéves hippik szavaztak.

Sokan furcsának találják az idei mozgásokat is. Az idei élmezőnyben végzett lemezlovasok tényleg a világ legismertebbjei (Armin van Buuren, Tiësto, John Digweed, Paul van Dyk, Sasha), és a legközkedveltebb stílusokban is játszanak, de a tizennyolcadik helyen például már feltűnik a goaszcénából ismert Astrix is.

A századik: Laurent Garnier (Flashback)

A nagy kedvencnek tartott Bob Sinclar is csak a hatvanharmadik helyig tudott kapaszkodni. Azon már talán nem is lepődött meg senki, hogy az élboly közelébe sem kerültek olyanok, akik a pr helyett inkább zenélnek. Az "öreg" mester Fatboy Slim a hatvanhatodik helyre érkezett, a Chemical Brothers pedig csupán nyolcvanadik.

party.[origo].hu