Kitört a graffitiháború

Vágólapra másolva!
A Hiphop.hu egyik fórumozója itthon először graffitibattle-t hirdetett, mely graffitisberkekben és a hazai rapéletben elég komoly érdeklődést váltott ki. A zene és a break mellett a stílus harmadik alappillérének számító graffiti művelői között sem szokatlan a csata, mely most ráadásul párosban és a honlap fórumán keresztül is zajlik.
Vágólapra másolva!

A hiphopszcénában nem meglepő dolog a párbajozás. Mc-k döngölik egymást földbe szövegeikkel, break-csapatok állnak szemben egymással és a legújabb figurákkal próbálják bizonyítani, ki a jobb.

A graffitisek között sincs ez másként. A Hiphop.hu egyik fórumozója most meghirdette a Team Battle - Páros Névcsere graffitiversenyt, mely az első ilyen hazánkban.

"Híres rapbattle folyt Nas és Jay-Z között, vagy ott van KRS-One, aki szinte bárkivel kiáll egy szövegfordulóra. Az erőviszonyok összemérésének hátterében azonban nem mindig áll ellenszenv. Egy barátságos battle izgalmat hoz a mindennapokba" - mondja a battle_admin névbe burkolózó szervező, aki maga is rajzol, ezért sem polgári, sem az általa graffitizett nevét sem árulja el.

"A párbaj a graffitiben kevésbé elterjedt a hiphop többi ágához képest - teszi hozzá. A versenyeken általában ugyanazt a néhány betűt vagy szót kell megcsinálni, máskor a műfaj kötött: mindenki ugyanolyan, buborékszerű "throw up" stílusban nevez, vagy lehet a kiírás "wild style", ilyenkor az nyer, aki minél bonyolultabban, több csavarral bonyolítja a betűket úgy, hogy azok mégis olvashatóak maradnak" - magyarázza a versenyek történetét a szervező.

Ám a mostani versenyen egy feltételnek kell megfelelni: kétfős csapatok mérkőznek meg egymással. A párosoknak egymás nevét kell rajzolni vagy festeni. Nem egymással harcolnak, hanem a többi duóval. Más technikai kikötés azonban nincs, rajzokat, festményeket, digitális munkákat egyaránt elfogadnak.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=X2lYtdF7t3K0iumy

Aprólékos, de gyors munka

"A neveknek központi szerepe van a graffitiben: mindenki kiválaszt négy-öt betűt karrierje kezdetén, és aztán azt írja, festi, fejleszti orrvérzésig" - mondja battle_admin. "A névcsere (name exchange) során általában két firkász megállapodik abban, hogy egymás nevét fogják festeni vagy rajzolni a saját stílusukban. Ilyenkor látszik, ki mit tud felmutatni a saját "rutinbetűin" kívül, másrészt megtisztelő gesztusnak számít, ha egy firkász egy kollégájának a nevét készíti el."

Bár külföldön a hasonló versenyeken szponzorok ajánlanak föl díjakat, ez most nem lesz így. A nyertes jutalma pusztán az elismerés, hiszen itthon egyelőre elég mostoha körülmények között folytatják művészetüket a firkászok.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=QvykFHMfAeszzMTN

Átalakuló aluljáró

A pályamunkákat november tizedikéig kell eljuttatni privát üzenet formájában a Hiphop.hu fórumán, vagy e-mailben a [email protected]. Ha valamelyik rajz idő előtt megjelenik a fórumon, az kizárással jár. A határidő lejárta után, nyilvánosságra hozzák a munkákat egy új topikban, nyilvános szavazás formájában bárki leadhatja a voksát egy pályaműre.

party.[origo].hu