Harmadik eljövetel - hallgasd és nyerd meg a Žagar új albumát!

Vágólapra másolva!
Sorban a harmadik nagylemeze jelent meg a Žagar zenekarnak Cannot Walk Fly Instead címmel. A féltucat popdívát felvonultató lemez eklektikus hangzású, monumentálisnak is mondható alkotás lett. Hallgasd meg a lemez négy számát és nézd meg a legújabb Žagar-klipet hétvégén az [origo]-n, s ha tetszik, nyerj egy Cannot Walk Fly Instead cédét!
Vágólapra másolva!

Annak is már vagy hat éve, hogy az akkoriban Yonderboi kvartettjében zenélgető Zságer Balázs (billentyűk, egyéb kütyük), Kovács Andor (gitár) és dj Bootsie (szkreccs) kiegészülve Lázár Tibor dobossal közös muzsikálásba fogott.

A dolog hamarosan komolyra is fordult: nevük gyorsan ismertté vált a klubvilágban, kiadójuk is került (ekkor még az UCMG/Ugar) s hipp-hopp megjelent első, igencsak vaskos és tartalmas, de leginkább emlékezetes albumuk, a Local Broadcast is, ami - hála külföldi kiadói kapcsolataiknak - nem csupán itthon, de nyugaton is meglehetős sikert aratott.

A Žagar nem csupán az egyik legkeresettebb és legnépszerűbb koncertzenekarrá lépett elő, de szerzeményeik - az ismertséget bizonyítandó - rendre felkerültek külhoni kompilációs albumokra is.

A Žagar receptje, mely az analóg és digitális hangzás, az "élő" és az elektronikus hangszerek használata, a hagyományos dalformához idomuló, abból építkező és az úszós, instrumentális szerzemények kényes egyensúlyán alapszik, az idő folyamán viszonylag keveset változott.

Zságerék második zeneanyagukkal, a Szezon című Török Ferenc-film - amúgy ténylegesen saját új albummal felérő s számos erős darabot felvonultató - soundtrackjével bizonyították, hogy az "alkalmazott" zenekészítésben is otthon vannak: ekkor 2006-ra ígérték az újabb albumot, ami némi késéssel, idén ősszel került a boltokba.

A már új kiadónál, a CLS-nél megjelent Cannot Walk Fly Instead határozott, nagyívű, majdnem azt mondanánk: monumentális zeneművé sikeredett - rajta megannyi aprólékosan kidolgozott, néha kifejezetten epikus darab.

Az élő hangzás, no meg a rockhagyományok hangsúlyosabb vállalása jegyében immár állandó basszer is került a kollektívába (Zságer-Varga Ákos, azaz a zenekarvezető öccse személyében), és emellett a korábbiakhoz képest dominánsabb szerepet játszanak a konkrét dalformájú, vokális szerzeménye

Ennek megfelelően ismét felbukkan a lemezen a régi alkotótárs, Ligeti György a Puzzle együttesből, aki négy számban is énekel, alkalmanként Zságerrel közösen (Rock'n' Roll Goes to Girls, North Pole Samba), míg máshol (Escape from Earth, Learn to Fall) inkább a főnök hangja viszi a prímet (jegyezzük fel: a végig angol nyelvű dalok szövegét Hutvágner Zsófia szerezte - illetve a címadó számot Klencsár Gábor, az egykori Éhező Apácák frontemberének sorai ihlették).

http://www.youtube.com/v/M8Y4G1jcMwo&rel=1

Žagar: Wings Of Love (feat. Underground Divas)