"Szeretem, ahogy az igazi vasak szólnak"

Vágólapra másolva!
Hangulata határozza meg, hogy milyen zenét ír, olykor több elemet olvaszt össze. A rotterdami származású dj és producer 2003-ban alapozta meg hírnevét a Segment Records gondozásában megjelent 4.5 Billion Years című szerzeményével. Munkái olyan nevek lemezére kerülhettek rá, mint Nick Warren vagy Hernan Cattaneo. Eelke Kleijn december végén járt Magyarországon, a Trancetream lecsapott rá, és készített vele egy interjút.
Vágólapra másolva!

Mesélnél a kezdetekről?
- Tíz éve lehetett, mikor elkezdtem érdeklődni a zene iránt. Igazából komolyabban azt hiszem, hat éve annak, amikor megírtam az első munkáimat.

Milyen műfajjal kezdted?
- Az elején leginkább a trance volt rám hatással, nagyjából a holland srácok, Tiësto, Ferry Corsten.

Kik azok a producerek, akikkel még nem dolgoztál együtt, de nagyon szeretnél?
- Hogy őszinte legyek, nincs olyan sok. Próbálok különböző emberekkel dolgozni, de valamiért ez mindig nagyon nehezen jön össze, és nem mindig olyan lesz a végeredmény, amilyennek szerettem volna. Most talán megpróbálnék valamit a Fine Taste-tel, szerintem nagyon jót tudnánk közösen alkotni, és ők pont a "nem olyan sok" ember közé tartoznak, akiket említettem.

Jelenleg kivel dolgozol?
- Már jó ideje Nick Hogendoornnal dolgozom, aki nagyon jó barátom, és már besegített nekem a saját zenéimben is. A jövőben elképzelhető, hogy Francesco Picóval fogunk zenét írni. Ő egy rotterdami srác, az Earth Nightok rezidense.

Hogyan határoznád meg most a stílusod?
- Attól függ, épp milyen hangulatom van, amikor zenét írok. Szeretek sok eredeti hangszert használni, mint a vonósok, vagy a klasszikus zenekari hangzás. Nagyon sokat használok meleg hangú hangszereket, és ezeket szeretem ötvözni az elektronikus zenével.

Mit használsz szívesebben a dalaid készítésekor, hardvert vagy szoftvert?
- Leginkább a kettő kombinációját. Szekvenszernek nagyon jó a számítógép, azon Cubase-t használok, de jobban szeretem, ahogy az igazi vasak szólnak, így a kettőt kombinálva, azt hiszem, mindkét technikából a legjobb van a munkámban. Próbáltam már régebben csak szoftverekkel dolgozni, de sose tudtam azt a hangzást elérni vele, amit szerettem volna.

Eelke Kleijn Prágában

Melyik party volt a legemlékezetesebb a számodra?
- Azt hiszem, kettő ilyen van. Az egyik tavaly szilveszter, amikor Szerbiában játszottam egy háromórás szettet, és valahogy minden jól jött össze. Nagyszerű volt a hangulat, hat-hétezer ember volt ott. A másik pedig pár hónapja, amikor megkértek, hogy warmupoljak Hernan Cattaneónak.

Mire vagy a legbüszkébb?
- A Global Undergroundnál októberben kijött albumra. Ez egy nagyon nagy dolog, egy relatíve új producernek, hogy egyből az első albuma a GU-nál jelenhet meg.

Ha kíváncsi vagy, hogyan folytak a lemez munkálatai, illetve hogy min dolgozik Eelke Klein mostanában a Trancetreamen elolvashatod a teljes interjút.

Zia / Trancetream.fm