Szexi pszichomutánsok

Vágólapra másolva!
A sötét-zajos álomvilág két lemezzel is megtámadja a hosszú téli estéket. A pécsi Psycho Mutants és a birminghami Pram is atmoszférikus energiákkal operál, és önmagunkra irányítja a figyelmet. Az Ld50.hu cikke.
Vágólapra másolva!

A pszichopata mutánsok a zajos hangzások mesterei. A pszichedelikus gitár és a tangóharmonikaszólók mellett az énekes karizmája az, ami miatt pillanatok alatt függővé válhat az ember. Irigységgel vegyes elismerés keveredik Karnics Zoltán veszélyesen ultraszexi, mély baritonjával, ami a koncerteken szinte hipnotikus állapotba ringattja a női nem képviselőit.

Tudatosságukat tökéletesen tükrözi, hogy ugyanezt a hangulatot stúdióban is sikerült reprodukálniuk. 2003-ban az énekes és a bőgős megalakította a Psycho Mutants From The Planet Billy nevű, egészen más stílusú zenekart, ami 2005 őszére nőtte ki magát a ma látható és hallható Psycho Mutantsá. A pécsi zenekar tagjai mind évtizedes zenei múltat tudhatnak maguk mögött és mikor egymásra találtak, megteremtették a pszichedelikus rock'n'roll és a western swing kellemesen beteg műfaját.

A Ghost City album nem a gitártudás villongatásáról szól, hanem atmoszférikus energiával tölti fel az én belső mélységeit. Ha muszáj lenne hasonlítani valamihez, akkor a Quimby Jerry Can Dance albumát lehetne felmutatni, de feketére mázolt és úriasan kiegyensúlyozott verzióban.

A tizenöt éve létező, jobb híján avant-garde-ként megbélyegzett birminghami Pram 2007 végén csendben kirukkolt az immár tizenegyedik lemezével a The Moving Frontierrel.

A korábbiakhoz hasonlóan ez is simán lehetne a Twin Peaks filmzenéje, sőt, egy Alaszkában a kutyái által magára hagyott inuit végóráihoz is kiváló háttérzenét szolgáltathatna a fagyos hóviharban.

Psyco Mutants - lemezbemutató

Rosie Cuckston andalító hangja tökéletesen mély álomba ringat, észrevétlenül kilépsz a testedből és már repülsz is, amerre a vágyad hajt. 1995-ben az NME még kerek 0 ponttal jutalmazta az akkor aktuális Sargasso Sea című albumukat, de 2004-ben már a következő nagy durranásnak kiáltották ki őket, bár ez az áttörés persze nem történt meg.

Az "álom-pop" holdjárói karrierjük legmagabiztosabb és legkifinomultabb korongját eresztették útjára, hogy meghódítson mindenkit, aki megtalálható Björk, a Portishead és Tom Waits háromszögében. Cimbalom, orgona, trombita, tangóharmonika. Egy egész zeneboltra való hangszer szólaltattja meg a dallamvilágot, álomvilágot.

Ld50.hu