Aki mellesleg világsztár lett

Vágólapra másolva!
Zongoraleckék és gitárriffek után fordult az elektronika felé, és hamar Armin van Buuren mellett találta magát. Roland Klinkenberget eleinte nem is érdekelte a dj-zés mára mégis végigpartyzta a világot a legnagyobb sztárokkal. Most pénteken hozzánk is beugrik a Tabu Lounge-ba egy szettre. A Trancetream ajánlója.
Vágólapra másolva!

Roland Klinkenberg 1972-ben, a hollandiai Zeist városában született, Utrechthez közel. Már korán megmutatkozott a zene iránti fogékonysága és tehetsége, gyerekkorában megtanult zongorán játszani, majd csellón és gitáron is.

Ezekre az évekre Roland így emlékszik vissza: "A szüleim klasszikus zenét játszottak zongorán, ezek voltak az első dallamok, amikre emlékszem. Amikor idősebb lettem, nagyon szerettem Jimmy Hendrix, Santana és a Doors zenéit, majd Herbie Hancockot hallgattam."

A váltás gitározás közben érte, mikor gitáreffektekkel gyakorolt, és innen már csak egy lépés volt az elektronikus zene. Kezdetben egy sampler, egy szintetizátor és egy Atari számítógép volt a kelléktára, 1992 környékén több zenét is kiadott különféle előadói neveken.

A szárnypróbálgatások éveiben - akkor még szintén kezdő - holland producerekkel, lemezlovasokkal kezdett el együtt dolgozni - innen datláható ismeretsége az Armin van Buuren, Sander Kleinenberg, dj Remy trióval.

Roland jelenleg is jobbára Remyvel dolgozik együtt, több közös szerzeményük is napvilágot látott már. Az egyik legfrissebb, például, a Deep Dish által létrehozott Yoshitoshinál, de sok más kiadót is említhetünk - a teljesség igénye nélkül: Fresh Fruit, Additive, Audio Therapy, vagy a Paul Oakenfold által menedzselt Perfecto.

Roland Klinkenberg & Remy: Jimmy The Saint

Nem szabad elfeledkezni Roland nemrég megjelent első önálló szerzői albumáról sem - Mexico Can Wait -, amely a Global Underground égisze alatt jelent meg. A számai vélhetően ismerősen csengenek a partyzóknak, hiszen a világ legismertebb lemezlovasai játsszák őket, és több mixlemezre is felkerültek.

Sasha és John Digweed tett fel közülük a Northern Exposure-re, Oakenfold, Nick Warren és Diweed pedig a saját GU lemezére. Armin van Buuren a State of Trance, Matthew Dekay a Trousy, Sander Kleinenberg az Essential-, Dave Seaman pedig a Renaissance-mix készítése közben érezte úgy, hogy Klinkenberg valamelyik munkája kihagyhatatlan.

Emberünk sokoldalúságát szintén bizonyítja, hogy az Om Sessions című szerzeménye még a Total Drivin című Playstation-játékra is felkerült. A James Holden által remixelt Inner Laugh-ra pedig bizonyára minden partyjáró emlékszik.

Mexikó várhat

"A dj-zés kezdetben számomra nem volt több a zeneírás melletti mókás elfoglaltságnál, de egyre fontosabbá vált, és szerencsére rengeteg felkérést kapok szerte a világon. Szeretném az általam képviselt hangzásvilágot minél több emberrel megismertetni. A klubok hangulata ébreszt rá újra és újra, miért írok zenéket. Látni az emberek arcán azokat az érzéseket, amiket én keltek bennük - ez motivál!" - így Klinkenberg.

Trancetream