A fekete bestia

Vágólapra másolva!
Lexie Lee aka Jacquelin Di Rippah, azaz Di Original Warlord's Daughtah a dancehall-hiphopszcéna harcos femina-mc-je. Debütáló kislemeze, a tavaly megjelent Di Preparation után első albuma, a Di Intro hamarosan napvilágot lát. Egyedi stílusát egyaránt jellemzik a kemény, realisztikus és kötözködő szövegek, melyekben nagy hangsúlyt fektet a nőiességre és a nőket érintő társadalmi problémákra. Február 22-én, pénteken a Trafóban szól a Keepin' it Duttyah!
Vágólapra másolva!

A jamaicai Montago Bay-ben született, és gyermekkorától körbeveszi a zene. Nagyanyja mindmáig egy templomi énekkórus tagja, bácsikája a gitárokat pengeti, és Marley legendás jamaicai zenészeivel is játszott együtt.

Édesanyja is énekel, kiskorától fogva ő ismertette meg rengeteg stílussal, a countrytól az r'n'b-ig. Lexie szerint mindezeken kívül nagy hatással volt rá az afrikai, ír, indiai és kínai multikulturális örökség és háttér, s épp emiatt magáénak vallja a jamaicai nép közkedvelt mottóját: "Out of many, one." (Egy nép a sokból).

Még tinédzser korában Los Angelesbe költözik, és máig is a karib sziget és az Államok között ingázva tölti kétlaki életét. A zenélést dalszerzőként kezdte, ám hamarosan mikrofonnal a kezében a színpadon találta magát, mindeközben a stúdiófelvételek sem váratnak sokat magukra.

Végigkoncertezte a fél világot: a jamackai Fully Loaded Reggae Festival csak a kezdet, európai turnéján sem hiányozhat a fellépők közül, legyen az Európa legnagyobb dancehall/hiphopfesztiválja, a Splash, a holland Today's Art, vagy a lengyel One Love Festival.

Alapítója és elnöke a kizárólag nőket foglalkoztató Manslave Records Inc.-nek. Zenei karrierje során a fellépő és szerzőtársak listája igen hosszú: Bounty Killer, Busy Signal, Bugle, emellett gyakran szerepel együtt a kaliforniai Detour Posse nevű reggae-bandával. Főbb inspirációit a Bounty Killer, Jean Grae, Lady Saw, Ani Di Franco és a The Pixies adta.

Rengeteget merít a valós életből, és a mindennapok világa sok segítséget nyújt neki a szövegírásnál. "Az élet tele van történésekkel, és számomra nem szükséges, hogy egy kitalált világot mutassak be, amely mentes minden igaz emberi tapasztalattól." Ha épp nem a stúdióban éli ki aktivitását, akkor rajzolással, grafikai dizájnnal és ruhakollekciójának tervezésével bíbelődik.

Az est folyamán a Trafóba érkezik még Ausztriából a Bassrunner Soundtribe lemezfelelőse, Selector Loopus, a hazai dancehall-ütemeket pedig a Love Alliance és mc Milli Chab szolgáltatja.



Lexie Lee: Pull It Up

party.[origo].hu