Vágólapra másolva!
Tizennyolcan vizsgáztak le péntek délután Dän von Schulz és a party.[origo].hu dj-iskolájában, a Barokko Club & Lounge-ban. Közülük egy annyira meggyőzte a suli névadó tanárát, hogy meghívta játszani a legközelbbi klubturnéjára.
Vágólapra másolva!

Délután négykor már izgatottan cigarettáztak a Barokko alagsori helyisége előtti folyosón Dän von Schulz és a party.[origo].hu közös dj-iskolájának tanoncai, az első vizsgára várva. Kisvártatva elfoglalták helyüket a dj pulttal szemben a vizsgabizottság jobbára vájtfülű tagjai, jelesül dj Junior, Konga és Randall, valamint az iskola három tanára - dj Stefa, Clark és maga Schulz.

A lemezlovasok saját dj-vizsga-sztorijaikat elevenítették föl nevetgélve, míg az első szigorlatozó készülődött. Junior például egy KISZ-táborra emlékezett, Schulz pedig a nagy B. Tóth Lacira, hogy mást ne mondjunk.

A vizsgázók közül tizenhárman Technics bakelit-lemezjátszók mögé álltak, míg öten cdj-n játszhatták el legfeljebb ötperces, szabadon választott zenékből összeálló szettjüket. Hamar kiderült, hogy a vizsgadrukk és a speciális körülmények (lelkes közönség helyett kritikus dj-k) nem a legjobbat hozták ki a vizsgázókból, bár Marin szellemes Kraftwerk-mixe és a Schulzot hamarosan induló klubturnéjára is elkísérő Dávid ropogós zenei világa hallatán még az elit dj-társaság is elismerően bólogatott.

A rosszabbul sikerült produkciók után a tanítványokkal legtöbbet foglalkozó Stefa biztosította a jelenlévőket afelől, hogy "ennél sokkal jobban adta a srác az órákon, látszik, hogy nagyon izgul." Végül is három, jobbára a house, trance és techhouse jegyében (bár két electroszett és egy nem túl jól sikerült r'n'b-mix is elhangzott) eltelt óra után kiderült, hogy mind a tizennyolc dj-iskolás sikeresen vizsgázott, kettestől az ötösig jutott mindenféle jegyet kiérdemelve.

A vizsga értékelésekor Dän von Schultz arra biztatott, hogy az eredmény ne szomorítson el, és ne tegyen túlzottan magabiztossá senkit, mert ahhoz, hogy igazi dj legyen valakiből, sokat kell még gyakorolni. Megköszönte a Barokko segítségét, és megígérte, hogy továbbiakban is segíti a fiatalok pallérozódását: szeptembertől ismét indul egy kurzus. A résztvevők egy-egy mixe oldalunkon is hozzáférhető lesz a közeljövőben.

Junior kiemelte, hogy egy dj-nek nem elég kedvenc stílusában otthon lennie, és az sem árt, ha a könnyűzene történetében is járatos. Megjegyezte, ő ugyan a bakelit híve, de ajánlja, ne csak a hagyományos lemezjátszó kezelését sajátítsák el a diákok, mert azt egyre kevesebb klubban használhatják.

Peter Poppara