Nem elég neki a narancs

Vágólapra másolva!
Égető Márió, azaz Orange Project elektronikus tánczenei karrierje 2001-ben indult. Azóta számtalan sikeres mashupot és remixet készített, munkái több kiadványon is helyet kaptak. Az ifjú titán most Myon alteregó alatt új zenéket adott ki. A Trancespotting.hu interjúja.
Vágólapra másolva!

Nagy hatással volt rád, hogy a Black Hole kiadó égisze alatt látott napvilágot az első kislemezed?
- Igen, korábban is megvoltak ugyanezek a kapcsolataim, de számított, hogy a világ egyik vezető elektronikus lemezkiadója foglalkoztat, és szereti, amit csinálok.

Milyen saját számokon dolgozol éppen?
- Közös dalon dolgozom Julie Thompsonnal, illetve Kirsty Hawkshaw-val, valamint Jesszel és Tiff Laceyvel. Richard Bedford új lemezére is írok számokat, ő énekelte többek között az Above & Beyond Alone Tonight dalát, és az új Shane 54-lemezre is segítek hangszerelni. Áprilisban jön hozzám Mr. Sam, akinek az új lemezén szintén közreműködök, Jes is ígérte, hogy meglátogat márciusban, amikor nem messze, Romániában fog fellépni , valamint megyek a WMC-re Shane 54 társaságában.

És milyen remixfelkéréseid vannak?
- Lange: Out of the Sky, Sonic Division: Day And Night, Mark Norman: Be With U, Mr Sam: 7 Seven 7, Király Linda: Can't Let Go és az új Mat Zo-szám.

Hogyan beszéled meg a kollégával, ha az aktuális ötlete épp nem tetszik? Könnyen lehet közös nevezőre jutni ilyenkor?
- Bizonyos emberek esetében pontosan lehet tudni, hogy milyen lesz a végeredmény. Ha Jest felhívom, hogy éneket szeretnék egy dalomra, akkor tudom, hogy miért őt keresem, és hogy milyen lesz az a vokál. Ha sok mindenkit ismer az ember, akkor megteheti, hogy szinte minden stílust le tudjon fedni a közös munkák sokán. Gondolok itt arra pédául, hogy Jesszel biztosan kicsit merészebb dalokat fogok énekeltetni, Kirsty Hawkshaw-val pedig lágyabbakat.

Hogyan született meg második művészi alteregód, a Myon név?
- Nem volt semmiféle tervem az Albion című dalommal, alig több mint egy nap alatt írtam magamnak, és poénból elküldtem különböző dj-ismerőseimnek. Három nap múlva elkezdtek égni a vonalak, ugyanis az Anjunabeats, az AVA és a Black Hole is nagyon érdeklődött iránta. Elég jó támogatást kaptam vele. A nevet csak azért találtam ki, mert ez annyira más volt, mint amiket korábban írtam. Mivel jól indult a dolog, marad a név, persze az Orange Project mellett - csak stílusukban el fognak ütni egymástól. A myonos világ egyértelműen progresszívtrance lesz, az Orange Project pedig kizárólag akusztikusabb zenéket fog megjelentetni - mint a hamarosan megjelenő közös munkám Kirsty Hawkshaw-val, Alive címen -, illetve lassabb, chillesebb remixeket. Két ilyen már kész is Jesnek és Esmaye-nek.

Úgy tudjuk, új projektekbe is belefogtál mostanában. Mit lehet tudni róluk?
- Shane 54 barátommal közösen megalapítottuk a Black Army nevű formációt, melyhez nevünket Mátyás király megállíthatatlan fekete seregétől kölcsönöztük. Jelenleg hat-hét dalunk van készülőben, de a későbbiekben szeretnénk eddig érintetlen klasszikusok remixeit is elkeszíteni majd. Fellépéseinken két laptoppal fogunk zenélni, és igyekszünk elmosni a határokat a dj-zés és a live act között. Emellett van egy új álnevem is, aminek Mr. Sam volt a keresztapja, ugyanis kért tőlem két exkluzív számot az Opus Secundo mixlemezére.

Tervbe van véve EP, esetleg album bármelyik álnévvel? Tervezhető-e az ilyen egyáltalán?
- Előre megmondani nem lehet, de vannak terveim - egy lemezről mindenképpen, de erről jelenleg nem árulhatok el többet. Elsősorban szeretném az összes elkezdett saját dalom befejezni, illetve a remixfelkéréseknek eleget tenni, mert rengeteget kaptam az elmúlt időszakban.

Van kedvenc producered?
- Igen, több is. Első elektronikus zenei felfedezéseim a 2001-es, Shane 54-gyel való találkozásommal kapcsolhatóak össze. Ő mutatott nekem olyan zenéket, amelyekbe egyből beleszerettem, de akiket szeretek hallgatni vagy játszani, illetve akik inspiráltak, már majdnem mind a barátaim. Például Gabriel & Dresden, Andy Moor, Above & Beyond. A magyarok közül mindig libabőrös leszek Sunny Lax, Peter Dubs vagy Soliquid remekbe szabott műveitől. Mostanában nagyon szeretem a The Blizzard formáció munkáit is, csinálunk is egy közös felvételt hamarosan. A nem elektronikus zenékből pedig az Incognito, a Shakatak, a Brand New Heavies és a Soul II Soul áll hozzám közel.

Nem trance, de ha már producerek: mit gondolsz Fedde Le Grande Put your hands up for Detroit című számáról?
- Nekem sosem jött be ez a butácska elektrós irányzat. Bulikon játszom én is sok elektrósat, de azok azért intelligensebb zenék, mint ez. Érthető, hogy miért lett sláger. Mindenki és mindenhol ezt játszotta. Mindig van egy felkapott stílus... De határozottan elzárkózom a nem muzikális irányzatoktól. A veretést meghagyom másnak.

A zenélés mellett van más hobbid?
- Hála istennek, annyi az ötletem, hogy nem is lenne időm másra, de soha sem éreztem hiányát ennek. Nekem a zene a hobbim, a munkám és az életem is.

Trancetream.fm

http://www.youtube.com/v/9qEpL77c1q0&rel=1

Myon: Albion