Az utca hangja

Vágólapra másolva!
A főállású deephouse-mágus és szabadidős komputermegszállottként tevékenykedő Kerri Chandler a dj Deep igazgatta Deeply Rooted House kiadó gondozásában jelentette meg új albumát, a Computer Games-t. Az albumhoz leginkább a videojátékok szeretete adott inspirációt, és a nyolcvanas évek ismerősnek tűnő zajait és zörejeit gyúrta át a csak rá jellemző undergroundhouse-hangzássá.
Vágólapra másolva!

Kerri Chandler korán belecsöppent az elektronikus zene világába. New Jersey-ben nőtt föl, a legendás Zanzibár klub környékén, ahol a manapság már legendaként emlegetett Tony Humpries rezidenskedett. Édesapja szintén dj, így kellő rálátással szolgált fiának az akkor New York Underground, vagy másnéven garage-ként emlegett zene mibenlétét illetően.

A gyerek Kerri annyira jó követőnek bizonyult, hogy apjától hamarosan megtanulta a mixelést. Tizenhárom évesen állt először a dj-pult mögé, és a rendszeres fellépésekig sem kellett sok időnek eltelnie.

A produceri tevékenység nem váratott sokáig magára, saját szerzeményeit egyszemélyes kiadójánál, az Express Recordsnál adta ki. Első kislemeze, a SuperLover/Get It Off 1991-ben jelent meg az Atlantic Records gondozásában, és utána megállíthatatlanul következtek az újabb slágerek.

Sikerei ellenére sohasem vesztette el gyökereit, annak ellenére, hogy leginkább ő az, akiben egyesült a tradíció és az innováció. Mindig is azt a rá jellemző, mégis egyéni, underground hangzást képviselte, melyet széles körben Jersey-house néven emlegetnek. "Az én hangzásom dzsesszalapú, sötét tónusú, az utca hangja, ahonnan én is jöttem, épp ezért vagyok elkötelezett híve az undergroundnak."

Chandler videojátékok iránti imádata sem ma indult. "Lassan huszonnégy éve kezdődött egy Challenger 2P típusú géppel. Az egyik barátom kapta karácsonyra, amikor nekem a szüleim épp a második lemezjátszómat és egy vadiúj keverőt adtak ajándékba."

Tizenöt évesként nem is álmodhatott ennél jobbról. "Amikor nem a lemezjátszókkal foglalatoskodtunk, épp a számítógépen tanultunk programozni. Így aztán minden nap ott ültünk a barátom szobájában, próbálgattuk fejleszteni a Basic programnyelven írt játékunkat." Kreativitását immár nem csak a lemezek összekeverésében kiélő Kerri a kezdeti nehézségek után belejön a programozásba is.

"Persze egyikünk se tudott gépelni, így aztán beletelt egy egész napba is, mire végeztünk egy oldallal. De emlékszem arra a varázslatos érzésze, amikor befejeztünk valamit! Az első játékban, amelyet elkészítettünk, egy űrhajóval kellett lövöldözni egy kicsi fekete és fehér pontot. Nyilván meg is volt kötve a kezünk, hiszen kezdetben egy fekete-fehér tévét használtunk monitorként."

Kerri Chandler a 12 Inch Record Shopban

De Kerri Chandler az idők haladtával egyre kockafejűbbé vált, és mélyebben elmélyült a játékgépek fejlesztésében és összeszerelésében is: "Szereztünk egy csomó alkatrészt, és építettünk gépeket, melyeket zenekészítésre és mindenféle olyan dologra akartuk használni, amiről addig csak álmodtunk. Mindenhez nagyon olcsón hozzájutottunk, így aztán sokat kísérleteztünk. Rengeteg típussal próbálkoztunk, és mindegy, hogy milyen fajta volt, a lényeg, hogy valami játékot fejlesszünk rajta."

"Aztán érdeklődésem inkább a számítógépes zenekészítés felé fordult, így aztán huszonnégy év elmúltával kijelenthetem, hogy második gyerekkoromat élem. Újra előástam ezeket a régi gépeket, hogy ezeken írjak zenét."

party.[origo].hu